Bakan Çavuşoğlu: Bölgede daha fazla gerginlik istemiyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran ve Suudi Arabistan arasında yaşananlarla ilgili " Türkiye'nin bu konudaki tutumu belli. Biz bölgede daha fazla gerginlik istemiyoruz. Olan gerginlikler zaten birçok ölümlere, mezhepçi çatışmalara yol açıyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Safran Termal Otel'de partisinin Kepez İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı.
AK PARTİ OLARAK İNİSİYATİF ALDIK
Otele girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Anayasa çalışmaları için seçimden sonra Ak Parti olarak inisiyatif aldık. Sayın başbakanımız, MHP ve CHP genel başkanları ile görüştü. Bu görüşmeden sonra meclis başkanımız tüm partilere yeni oluşacak komisyon için üye istedi. Biz yüzde 49.5 oy alan bir parti olarak, 317 milletvekiline sahip olan bir parti olarak diğer partilerle eşit sayıda üye veriyoruz. Bu aslında bizim uzlaşı kültürümüzün bir yansımasıdır. Diğer partilerde de bu uzlaşı kültürü olması gerekiyor. Yani burada eşit üye verme ya da konsensüsü dayatma olarak da ortaya koymamaları gerekiyor. Daha önce 60 farklı konsensüs oldu bunu bile meclise getiremedik. Umarım o dönemden ders almışızdır" dedi.
ÇOK DEĞİŞTİRDİK, AMA HALEN DARBE RUHU ORADA
Türkiye'de her kesimin sivil anayasa istediğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu şöyle dedi: "Medya mensuplarına sorun 'sivil bir anayasa' diyor, '12 Eylül anayasası ile yaşamak istemiyoruz' diyor. İş dünyasına soruyoruz, akademi dünyasına soruyoruz, sivil toplum örgütlerine soruyoruz, herkes böyle diyor. Biz de siyasetçiler olarak böyle düşünüyoruz. Biz bunu hazmedemiyoruz. Çok değiştirdik, ama halen darbe ruhu orada. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. İnşallah bu sefer bunu başarırız ve halka da güven veririz. Başarmamız da gerekir."
VİZE TARTIŞMALARI
Türkiye'nin bazı ülkelere vize uygulayacağıyla ilgili medyada yer alan haberler sorulan Bakan Çavuşoğlu, "Bu doğru değil. Türkiye ancak Avrupa Birliği'ne tam üye olduktan sonra, Avrupa Birliği'nin vize uygulamasına dahil olabilir. Onda da zaten yüzde 100 uymak zorunda değiliz. Uyarız, anlaşırız ayrı. Bugün Avrupa Birliği üye ülkesi İngiltere ve İrlanda shengen vize sistemine dahil değil. Mesela vize serbestisini vatandaşlarımız elde ettikten sonra İngiltere ve İrlanda'ya vizesiz seyahat edemeyecek. Yani şunu söylemeye çalışıyorum; biz üye olduktan sonra bile bu konudaki kararımızı kendimiz veririz. Ama vize serbestisi uygulamaya girdikten sonra biz başka ülke vatandaşlarına vize uygulamak zorunda değiliz. Bu kesinlikle söz konusu değil. Vize serbestisi anlaşmasında da böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.
BİZ OLURU VERDİK
Gazetecilerin İran ve Suudi Arabistan arasında yaşanan gerginliğe ilişkin sorusuna da Bakan Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi: "Bizim durumumuz son derece nettir. Açıklamalarımızda da bunu gördünüz. İslam dünyasının ve bu bölgenin iki önemli ülkesindeki gerginliğin bir faydası olmaz. Bölgede var olan sorunları daha da derinleştirir. Biz bu sorunların diplomasi yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledik. Gerginliğin azaltılması için de üzerimize düşeni yapıyoruz. İslam Birliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını toplantıya davet etmek istedi. Biz oluru verdik. Tarih belirlenecek. Burada konuyu gündeme getiririz."
TÜRKİYE'NİN BU KONUDAKİ TUTUMU BELLİ
Suudi Arabistan, Katar ve Endonezya gibi İslam dünyasının önde gelen ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla birlikte 'ne yapabiliriz' konusunda istişarede bulunduklarına dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin bu konudaki tutumu belli. Biz bölgede daha fazla gerginlik istemiyoruz. Olan gerginlikler zaten birçok ölümlere, mezhepçi çatışmalara yol açıyor. Çok tehlikeli bir şeydir. Biz mezhepçiliğin çok tehlikeli olduğunu ve olabileceğini Suriye sorununun başından beri söyleye geldik. Maalesef tüm bu endişe ve öngörülerimizde haklı çıkıyoruz. Umarım iki ülke bu konuda kısa sürede adımlar atar. Fakat şunu da net söyledik; herhangi bir idam cezası olduğu zaman o ülkenin misyonlarını, büyük elçiliklerini, başkonsolosluklarını yakmak her şeyden önce Viyana Sözleşmesi'ne aykırı. Bunun güvenliğini sağlamak o ülkenin misyonunu kabul eden ev sahibi ülkenin de sorumluluğudur. İran da idam cezaları uyguladı daha önce. Bizim vatandaşlarımızı da idam etti. Biz Türkiye olarak İran'ın büyük elçiliklerini, konsolosluklarını yakmadık. İdam cezası hakkındaki tutumumuz ayrı ama uluslararası hukuka da herkesin saygı duyması gerekiyor" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Sandıklı Bakan Çavuşoğlu: Bölgede Daha Fazla Gerginlik İstemiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?