Satranç Dünyasının Yeni Kralı Norveçli Carlsen - Son Dakika
Güncel

Satranç Dünyasının Yeni Kralı Norveçli Carlsen

Satranç Dünyasının Yeni Kralı Norveçli Carlsen

FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nın 10. oyununu berabere yapan Carlsen, maçın bitimine 2 oyun kala şampiyonluğunu ilan etti

22.11.2013 18:08

Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand'ı FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nda 6,5-3,5 yenen Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen, yeni dünya şampiyonu oldu.

Hindistan'ın Chennai kentinde 12 oyun üzerinden yapılan maçta, beyazlarla oynadığı ve yaklaşık 5,5 saat süren zorlu 10. karşılaşmayı berabere yapan Carlsen, maçın bitimine 2 oyun kala dünya satranç şampiyonluğu unvanını kazandı ve 600 bin avroluk (yaklaşık 1 milyon 632 bin 500 TL) para ödülünün sahibi oldu. Dünya şampiyonluğu unvanını Carlsen'a kaptırmasına karşın 400 bin avroluk (yaklaşık 1 milyon 82 bin TL) para ödülü kazanan Anand, unvanını kaybeden dünya şampiyonu olduğu için yeni dünya şampiyonunu belirlemek için yapılacak FIDE Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvasına, hiçbir eliminasyon turnuvası oynamadan doğrudan katılabilecek.

Beyazlarla oynadığı karşılaşmada dünya şampiyonluğunu elde etmek için sadece bir beraberliğe ihtiyacı olan Carlsen şah piyonu açılışını tercih etti. Maçta ilk kez Sicilya Savunması'na sahne olan oyunda Rossolimo Saldırısı olarak adlandırılan 3.Fb5'li varyantı seçen Carlsen, maçın diğer oyunlarında olduğu gibi açılışın ardından hafif bir inisiyatifinin olduğu, sağlam ancak eşite çok yakın bir konuma ulaştı. Maroczy düğümü olarak adlandırılan beyazın e4 ve c4'te piyonlarının bulunduğu konumda Anand'ın 28. hamlede yaptığı hatalı Vg5 hamlesine Carlsen'in kazancı getirecek en doğru devam yolu olan 30.Ac3 ve 30.Ag3 hamlelerinden birini bulamaması, oyundaki en kritik hataları oluşturdu. Oyunun bundan sonraki bölümünde daha iyi durumda olduğu, at, piyon oyun sonuna giren Carlsen, rakibinin dikkatli savunması karşısında beraberlikle yetinmek zorunda kaldı.

Oyunun ardından düzenlenen basın toplantısında kaybettiği 5. oyunun ardından maçın koptuğunu anlatan Anand, maçı kendisi için bir düş kırıklığı olarak niteledi.

Carlsen de 10 oyunda açılışta sağlam oynamaya çalıştığını ve açılışın ardından istediği gibi sağlam bir pozisyon elde etmeyi başardığını söyledi. Karşılaşmanın, maçın finali olmaya yakışır nitelikte çok iyi bir mücadeleye sahne olduğunu ifade eden Carlsen, "Anand uzun yıllardan beri dünya şampiyonluğunu elinde tutan, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri. Eminim ki adaylar turnuvasını kazanarak tekrar dönüş yapacaktır" dedi.

Dünya şampiyonu unvanını çok zorlu karşılaşmaların ardından kazanmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Carlsen, zorlu karşılaşmalara sahne olan maça bir noktadan itibaren alışmaya başladığını ve maçın sonuna doğru asıl gücüne eriştiğini belirtti. Maçta kendisini en çok kaygılandıran karşılaşmanın 3. oyun olduğunu kaydeden Carlsen, ancak 3. ve 4. oyunlarda rakibinin de kendisi gibi zayıf noktalarının bulunduğunu gördüğünü ifade etti.

Çocuk yaşta olmasına karşın, satrançta önemli başarılara imza atması nedeniyle "satrancın Mozart'ı" olarak adlandırılan 23 yaşındaki Carlsen, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kuvvet derecesi sıralamasında ilk kez 2010'da bir numaraya yükseldi. Birinciliği Anand'a kaptırarak ikinci sıraya düştüğü Kasım 2010 ve Haziran 2011'i kapsayan 6 aylık dönemin dışında FIDE listesinin en tepesindeki yerini koruyan Carlsen, Ocak 2013 FIDE listesinde, dünyada şimdiye kadar ulaşılmış en büyük kuvvet derecesi olan Kasparov'a ait 2851'i 10 puan geliştirdi. Kasım 2013 FIDE listesinde bu başarısını daha da ileri götüren Carlsen, 2870 gibi inanılmaz bir kuvvet derecesine ulaşarak, 2900 sınırını zorlamaya başladı. Maçın ardından yapılan hesaplamalarda Carlsen'in kuvvet derecesini 2,5 puan daha geliştirerek 2872,5'a eriştiği görüldü. Bu yıl başka karşılaşma yapmayacak olması nedeniyle Carlsen'in bu kuvvet derecesi Ocak 2014 listesinde de yer alacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Satranç Dünyasının Yeni Kralı Norveçli Carlsen - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement