MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Sıcak su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde sayıları hızla artan jeotermal seralar, kullandıkları teknolojiyle dikkati çekiyor. Ürünlerin dikiminden hasadına kadar geçen sürecin bilgisayar kontrolünde yapıldığı seralarda domates, biber, salatalık gibi ürünlere yalnızca hasat aşamasında insan eli değiyor.
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde yüksek teknolojiye sahip seracılık faaliyeti yürüten firmanın üretim müdürü Ahmet Berkin Sarıefe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal seralarda kış aylarında da lezzetli sebzelerin yetiştirilebildiğini, bunun için de yüksek teknolojinin kullanıldığını ifade etti.
Kaynaktan çıkan sıcak suyla ısıtılan seralarda her bir ürün için uygun iklim koşulunun oluşturulması gerektiğini, bunun için de seraların içine meteoroloji istasyonları kurulduğunu belirten Sarıefe, anlık güneş, nem, sıcaklık ve rüzgar kaydını alan bilgisayarın domatesin ihtiyacına göre sulama, ısıtma ya da havalandırma yapabildiğini ifade etti. Sarıefe, şunları söyledi:
"Şartlardaki değişikliğe göre pencereler bir anda açılıyor veya yağmur başlıyor. İçerideki ortam, bitkinin en sevdiği şekilde düzenleniyor. Örneğin domatesin istediği bazı değerler var, bunları bilgisayara giriyoruz. Bilgisayar bu değerler çerçevesinde gerekli olan, bitkinin ihtiyacı olan ne ise onu veriyor. Yapay bir atmosfer oluşturuyoruz. Yıl bazında bakıldığında işlemlerin yüzde 90'ını bilgisayar yapıyor."
Seraların açık alana göre çok daha verimli olduğunu, dekar başına 35 ton civarında domates ürettiklerini anlatan Sarıefe, sera içinde nemin kontrol altında tutulması nedeniyle bitkilerin klasik tarıma göre daha az hasta olduğunu, bunun da ilaçlamayı önemli ölçüde düşürdüğünü dile getirdi.
İyi tarım uygulamaları yapan seraların açık alanda üretilen ürüne göre daha sağlıklı olduğunu savunan Sarıefe, "Dışarıda yetişen ürüne ne kadar haşere veya zararlı varsa gelebilir ama kapalı ortamda zararlı sayısı çok daha düşük. Sürekli takip olduğu için çok daha az ilaçlama yapılıyor ve çok daha az kimyasal kullanıyor" diye konuştu.
Organize sera bölgesi kuruluyor
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, jeotermal seralarda iyi tarım uygulamalarının yapıldığını, bunun insan sağlığı açısından güvenilir olduğunu belirterek, "Kışın domates yenmez gibi yanlış bir algı oluşturuluyor. Bu seralarda yetişen ürünler yüzde 100 güvenli. O kadar kontrollü bir ortam ki iklimlendirme var, arılarla döllenme var. İçerideki bütün şartları kontrol edebildiğiniz için ilaç kullanma oranı klasik tarıma göre çok daha az" dedi.
Denizli'de 2007'de başlayan çalışmalarla günümüze kadar modern anlamda 510 dekar jeotermal sera kurulduğunu anlatan Kutlu, ihale süreci devam eden Organize Sera Bölgesinin hizmete girmesiyle bin 400 dekar alanda jeotermal seracılık yapılacağını aktardı.
Kentteki seralarda genellikle domates üretildiğini ifade eden Kutlu, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl üreticilerimiz açısından oldukça karlı görünüyor. Hal fiyatları oldukça iyi. Zaten üretimimizin yüzde 90'a yakınını Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediyoruz. İlimizdeki seralardan geçen yıl yaklaşık 13 bin ton domates ihracatı gerçekleşti, bir miktarı da iç pazarda değerlendirilmekte. Tabii ürünler hem kaliteli hem de güvenilir olduğu için iç piyasada da oldukça talep görmekte. Bu yıl mevsim iyi geçti, iyi bir güneşlenme alıyor ürünler. İklimsel bir sıkıntı yaşanmazsa bu yıl da yaklaşık ilimizden 16 bin ton civarında domates istihsali bekliyoruz."
Son Dakika › Güncel › Sebzeleri 'Bilgisayar' ile Üretiyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?