Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni, şiddet içeren aşırılığın, uluslar ötesi ve küresel bir fenomen olduğunu belirterek, "Tüm dünya gibi, Kosova da bu olgudan etkileniyor." dedi.
Kosova'nın başkenti Priştine'de, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) desteğiyle Kosova İçişleri Bakanlığı tarafından "Şiddet İçeren Aşırılığa Karşı Hep Birlikte" konulu uluslararası konferans düzenlendi.
Konferansın açılışında konuşan İçişleri Bakanı Hyseni, Kosova'nın kanunlar ve stratejiler aracılığıyla şiddet içeren aşırılıkla mücadelede başarılı işler yaptığını vurgulayarak, bu konuda başta AGİT ve AB olmak üzere uluslararası kurumlarla işbirliği içinde olduklarını aktardı.
Şiddet içeren aşırılığı "uluslar ötesi ve küresel bir fenomen" olarak nitelendiren Hyseni, "Tüm dünya gibi, Kosova da bu olgudan etkileniyor." ifadesini kullandı.
Hyseni, aşırılık olgusunun önlenmesi konusunda ülkedeki Müslüman din adamlarının rolüne dikkati çekerek, imamların İslam dinini anlatırken dinin yapıcı ve olumlu ruhunu korumalarından dolayı kendilerini tebrik etti.
Bakanlık olarak şiddet içeren aşırılığın önlenmesine odaklandıklarını vurgulayan Hyseni, "Bilinçlendirme kampanyalarının amacı, toplumumuzun radikalleşmesini önlemek ve Kosova'da geleneksel İslam'ı korunmak. İslam, güzel bir dindir. Kosova'da da böyle bir İslam dini vardı, olmaya da devam edecek." diye konuştu.
"Aşırılık, vatanı olmayan bir olgu"
Konferansa katılan Kosova Başbakanı İsa Mustafa da "vatanı ve konumu olmayan" aşırılık olgusunun dünya üzerindeki tüm toplumlar için tehlike teşkil ettiğini kaydederek, başta komşuları olmak üzere diğer ülkelerle işbirliği yaparak bu olguya karşı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Radikalizm ve aşırıcılıkla mücadelede işbirliğinin önemine işaret eden Mustafa, "İslam ve diğer dinlerin temsilcilerinin, sivil toplumun, medyanın, siyasi unsurların, okulların ve şirketlerin yardımı olmadan bu alanda başarıya ulaşmamız zor olacak." dedi.
AGİT Kosova Misyon Şefi Jan Braathu ise şiddet içeren aşırılığın dünya genelinde barışı tehdit eden bir olgu olduğunu vurgulayarak, Kosova kurumlarının terörizm ve radikalizmle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalardan övgüyle söz etti.
Mücadele kapsamında Kosova'da birçok kişinin tutuklandığını ve dini görünümlü birçok yasa dışı kurumun kapatıldığını anımsatan Braathu, bu mücadelede AGİT'in Kosova'ya verdiği desteğe de işaret ederek, bilinçlendirmek ve radikalizmin ılımlılaşması için gerçekleştirilen faaliyetlerin bu kapsamda önemli ilerleme kaydedilmesini sağladığını ifade etti.
Braathu, Kosova hükümetinin aldığı önlemler neticesinde yurt dışındaki savaşlara katılan Kosova vatandaşlarının sayısında olağanüstü bir azalma meydana geldiğini kaydederek, "Bu, somut bir ilerlemedir." dedi.
Konferansa ayrıca Kosovalı bakanlar, milletvekilleri, ulusal ve uluslararası kurumların temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Şiddet İçeren Aşırılık, Küresel Bir Fenomen' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?