Sinema ve Göç" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Sinema ve Göç" Konferansı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat, göç hareketlerinin sinema alanına yansımalarının paylaşıldığı "Sinema ve Göç" konferansının çok önemli olduğunu söyledi.

09.05.2019 16:02

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat, göç hareketlerinin sinema alanına yansımalarının paylaşıldığı "Sinema ve Göç" konferansının çok önemli olduğunu söyledi.

Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen "20. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler: Sinema ve Göç" başlıklı film festivalinin açılışı, üniversitenin Cibali Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Festival kapsamında düzenlenen "Sinema ve Göç" konulu konferansta konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat, göç olgusunun son dönemlerde ülkemiz için oldukça kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, "Göç hareketlerinin sinema alanına yansımalarının paylaşıldığı bu etkinlik bizim için çok önemli." dedi.

Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivinde yer alan belge filmlerden birinin de gösterileceğini hatırlatan Yavuzkanat, "Ülkemiz tarih boyunca göçle yüz yüze kalmış bir ülke. 1492'de Yahudilerin ülkemize sığınmasından bugün Afganların ve Suriyelilerin ülkemize sığınmasına kadar eski bir tarihi var. Özellikle 20'ncisi gerçekleştirilen bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Türk insanının sinerjisine ihtiyacımız var"

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, festivalin çok daha büyük faaliyetlere kapı açmasını temenni ederek, "Her insan bir göçmen ve her göçün bir hikayesi var. Hepinizin hayatında da vardır aslında böyle hikayeler. Hepimiz bir filmin parçasıyız. Bizi birbirimizden ayıran o zamanı nasıl kullandığımız ve insanlık onuruna yakışır bir şekilde nasıl buradan göçüp gittiğimiz. Acılarla yoğrulmuş bir coğrafyayız. Hikaye var aslında. O hikayeyi çıkarabilecek genç yeteneklere ve Türk insanının sinerjisine son derece ihtiyacımız olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Bayrakdar, bu konferansı başından beri büyük emeklerle gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Göçün dramatik yanı, göçe mecbur kalmaktır"

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise göçün tarihinden ve türlerinden bahsederek, "Göçün dramatik yanı, göçe mecbur kalmaktır. Göçün işgalle, etnik arındırmayla yaşamakla ölmek arasında tercih yapmak zorunda kalmakla ilgisi var. Göçlerin en derin ve yoğununu biz bugün Suriye'nin komşuları olarak yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Oğuz, göç eden toplumların belleklerini, ayrıldıkları yerde bıraktıklarını belirterek, gidilen yerdeki yeni kültür inşasının kayıp nesillere sebep olduğunu ifade etti.

Hangi alanda olursa olsun, insanın yolunun göçle mutlaka kesiştiğini vurgulayan Oğuz, "Bugün bize gelen misafirlerimizin kayıp nesillerinin olmaması için göçle empati kurmamız lazım." dedi.

"Göç filmleri her zaman dikkat çekmiştir"

Daha sonra "Türk Filmlerinde Türk'lerin göçleri: Sonsuz Bir Yolculuğun Hüznü" konulu oturum gerçekleştirildi.

Oturumu yöneten UNESCO Türkiye Milli Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Başkanvekili Hilmi Bengi, insanların başka yerleri görme merakından kaynaklanan kendi isteğiyle gerçekleştirdiği göçler olduğu gibi ekonomik sebepler, sürgün, terör ve savaş gibi nedenlerle yapılan zorunlu göçlerin de olduğunu bildirdi.

Kitle iletişim araçlarının göçü daha da kolaylaştırdığını ifade eden Bengi, şunları kaydetti:

"Sinema çok etkili ve sihirli bir araçtır. Göç yalnızca bir mekan değişimi değil aynı zamanda sosyal bir olgudur. Göçün sosyal yönleri tüm boyutlarıyla dramatik yönleriyle psikolojik yansımalarıyla en iyi şekilde sinemada anlatılır. Bazen iki dakikalık bir kısa film göç gerçeğinin tüm yönlerini bize yansıtabilir. Bu yüzden göç filmleri her zaman dikkati çekmiştir."

Türk Alman Üniversitesi (TAU) Öğretim Üyesi ve TAU Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Murat Erdoğan da dünyadaki göç oranları ve çeşitli istatistik bilgileri katılımcılarla paylaşarak, Türkiye'nin göç konusundaki rolünün önemine değindi.

Suriye'den gelen mültecilerin Türkiye'deki durumlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, Türk sinemasındaki göç olgusuna değindi.

"20. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler: Sinema ve Göç" başlıklı film festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü iş birliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu katkılarıyla düzenleniyor.

Bu yıl ilk defa İngilizce olarak gerçekleştirilen, sinemada göç konusunun farklı açılardan masaya yatırıldığı ve göç temalı film gösterimlerinin yer aldığı festival, 11 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sinema ve Göç' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement