Sırbistan'da Tartışılan Sergi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Sırbistan'da Tartışılan Sergi Açıldı

Sırbistan\'da Tartışılan Sergi Açıldı

Sırbistan'da, İsveçli sanatçı Elizabeth Olson Valin'e ait "Ecce Homo" isimli resim sergisi, başkent Belgrad'da tansiyonu yükseltti.

04.10.2012 13:36  Güncelleme: 13:56

Sırbistan'da eşcinseller haftası dolayısıyla düzenlenen İsveçli sanatçı Elizabeth Olson Valin'e ait "Ecce Homo" (İşte İnsan) isimli resim sergisi, başkent Belgrad'da tansiyonu yükseltti.

Başkent Belgrad'ta geniş güvenlik önlemleri altında açılan sergide, Hazreti İsa'nın uygunsuz şekilde tasvir edildiği resimlerin de yer alması tepkilere neden oldu.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği İriney, söz konusu resimlerin Hazreti İsa'ya hakaret içerdiğini ifade ederek, serginin yasaklanmasını talep etti. Buna rağmen, eşcinsel haftası organizatörleri tarafından düzenlenen sergi, geniş güvenlik önlemleri altında başkent Belgrad'daki Slaviya Meydanı yakınlarında bulunan kültür merkezinde açıldı.

Yaklaşık 2 bin polis, açılış sırasında sergiye tepki gösteren grupların saldırı ihtimaline karşı önlem aldı. Serginin açıldığı kültür merkezi civarındaki birçok sokak ve cadde de güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı.

Sergiye tepki gösteren yüzlerce Belgradlı, ellerindeki Hazreti İsa ikonları ve söyledikleri Hristiyan ilahileriyle sergiyi protesto etti.

Eşcinsel organizasyonu yetkilileri, söz konusu serginin Avrupa'da ilke kez Belgrad'da düzenlendiğini belirtti. Serginin organizatörlerinden Boban Stoyanoviç ise Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'e mektup göndererek eşcinseller yürüyüşünün yasaklanmasına tepkisini iletti ve yürüyüşün düzenlenmesi için yardım istedi.

Sırbistan'da tepkilere yol açan sergide, Hazreti İsa uygunsuz bir şekilde gösteriliyor. Sergide yer alan resimlerin birinde Hazreti İsa kadın ayakkabıları ile görülürken diğerinde ise iki erkekle aynı havuzda tasvir ediliyor. Sergide söz konusu resimler haricinde 12 resim daha bulunuyor.

Gerekli tüm güvenlik önlemlerinin alındığını belirten yetkililer, sergi nedeniyle şimdiye kadar olumsuz bir durum yaşanmadığını belirtti.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı, eşcinseller haftası etkinlikleri kapsamında 6 Ekim Cumartesi günü düzenlenmesi planlanan yürüyüşün yasaklandığını açıklamıştı.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - BELGRAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan'da Tartışılan Sergi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement