Kokusuz ve renksiz bir gaz olan karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmenin hiç farkına varılmadan oluştuğu belirtildi.
Özel Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Barış Mutluer, soba ve kombi zehirlenmelerinin, hafif baş ağrısından koma ve felce kadar giden ciddi sonuçları olduğunu belirtti. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmelerin ölümle sonlanabildiğini kaydeden
Barış Mutluer, bu nedenle soba kullanılırken boru ve baca temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
Hafif zehirlenmelerde uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi şikayetler görüldüğünü belirten Özel Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Barış Mutluer, "Daha ağır zehirlenmelerde baş ağrısı şiddetlenir. Muhakeme bozukluğu, görme bozukluğu, hızlı nabız, hızlı solunum, kan basıncı düşmesi, nöbetler ve bayılma ortaya çıkabilir. Son aşamada solunum yetmezliği ve hızla gelişen ölümcül koma hali görülür" dedi.
Özellikle lodoslu havalarda birçok karbonmonoksit zehirlenme vakası ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Dr. Barış Mutluer, geçen günlerde gelen bir çağrı ile de ilkyardım müdahalesi gerçekleştirmiş olduklarını söyledi.
Karbonmonoksit zehirlenmesinde zehirlenen kişinin öncelikle temiz havaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Barış Mutluer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aynı zamanda ilkyardım ekiplerine haber vererek en doğru müdahalenin yapılması sağlanmalıdır. Ekipler gelene kadar suni solunumla hastaya ilk müdahale yapılabilir.
İlkyardım ekipleri, solunumu olmayan nabzı alınamayan hastalara temel yaşam desteği başlatacaktır. Dokulardaki oksijensizliği gidermek ve kandaki karbonmonoksiti temizlemek için de hastalara oksijen verilir. Bunun yanı sıra gerekli görülmesi halinde hastalara solunum ve dolaşım açıcı ilaç verilir. Gerekli durumlarda kalp masajı yapılır."
ZEHİRLENMELERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Özel Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Barış Mutluer, hava durumunun düzenli takip edilmesi ve özellikle lodoslu havalarda soba veya kombi kullanılmaması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Oksijen eksilme sensoru bulunmayan soba ve piknik tüplerine takılan ısıtıcılar evlerde ve işyerlerinde kesinlikle kullanılmamalı. Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı.Soba kurarken profesyonel destek almalı, sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı. Sobalar günlük temizlenmeli, kaliteli odun ve kömür seçilmeli. Sobanın ve kombinin kurulu olduğu odada yatılmamalı; yatmak gerekiyorsa oda ve kombi mutlaka söndürülmeli." - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Soba ve Kombi Zehirlenmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?