Sultan, Artık Uzamıyor - Son Dakika
Güncel

Sultan, Artık Uzamıyor

Sultan, Artık Uzamıyor

Guinnes Rekorlar Kitabı'na 2 metre 52 santimlik boyu ile 3 yıl üst üste giren Mardinli Sultan Kösen'in uzaması durdu.

15.03.2012 10:32  Güncelleme: 13:01

Guinnes Rekorlar Kitabı'na 2 metre 52 santimlik boyu ile 3 yıl üst üste giren Mardinli 29 yaşındaki 'Dünyanın En Uzun Boylu Adamı' Sultan Kösen'in Amerika'da gördüğü tedavi sonucu bundan sonra uzamayacağının açıklanması birçok ülkede yankı buldu.

Voice of America ve Italia 1 kanalları, Amerika'nın Virginia Eyaleti'ndeki Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören, 2010 yılı Ağustos ayında radyo cerrahi yöntemiyle ameliyata alınmasına rağmen büyüme hormonu üretimini denetleyen hipofiz bezinde bir tümör olan Kösen'e, tümörün beynin başka bölgelerine de yayılması nedeniyle açık beyin ameliyatı yapılamadığını hatırlattı. Dünyanın en uzun boylu adamı olan Sultan Kösen'e operasyon öncesi 'büyüme hormonunu baskılayıcı' bazı ilaçlar da verildiği ancak ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmadığı belirtildi. Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarından Dr. Jason Sheehan, ameliyat ardından, 'Bu operasyonun etkilerini görmek birkaç yıl sürebilir' derken Amerikalı doktorlar, 3 ay sonra Kösen'in boyunun sabit kaldığını; tümörün artık büyümediğini ve büyüme hormonunun aşırı salgılanmasının da durdurulduğunu açıkladı.

Hiqofiz hipofiz bezindeki tümör nedeniyle 10 yaşından itibaren uzamaya devam eden, 2.47 santimlik boyu ile girdiği Rekorlar Kitabı'nda son olarak 2 metre 52 santime ulaşan Kösen'in Avrupa ve Türkiye'de gördüğü tedavilerden istenen sonuç elde edilememişti. Kösen'in, eklem ve kaslarının boyunu taşıyamaz hale geldiği ve zayıfladığı için koltuk değnekleri olmadan yürüyemediği, beynindeki tümörün göz sinirlerine değmesi nedeniyle görme bozukluğu bulunduğu açıklandı.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement