Buğday verimini ve kalitesini olumsuz etkileyen zararlılarının başında gelen süneyle, parazitoitler kullanılarak mücadele edilecek.
Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Hanifi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünenin, ilkbahar aylarında tahılların ekili olduğu alanlara inerek hem ürediklerini hem de tahıllara çeşitli şekillerde zarar verdiklerini söyledi.
Süneyle mücadele için ekipler oluşturduklarını belirten Türkaslan, ekiplerin arazide ve tarlalarda yaptıkları kontrollerle risk alanlarını tespit edeceğini ve yumurta parazit gözlemleri yapacaklarını dile getirdi.
Yaşamını tek bir konukçu üzerinde tamamlayan ve konukçunun ölümüne neden olan organizmaların parazitoit olarak tanımlandığını aktaran Türkaslan, parazitoitlerin ürüne zarar vermediğini sadece süne yumurtalarını etkilediğini vurguladı.
İlaçlı mücadelenin insanlara zarar verebildiğine dikkati çeken Türkaslan, şöyle devam etti:
"Eğer bilinçsiz ilaçlama yapılırsa bu parazitoitler de ölecek. Biz de bunun önüne geçmek istiyoruz. Eğitimler yapıyoruz, broşürlerle durumu üreticilere anlatıyoruz. İlk görülen süneye ilaçlama yapılınca sonra gelen süneye ne olacak. Süneye tekrar tekrar üç kere, beş kere ilaçlama yapması gerekecek. Bu da masraf. Çiftçi para harcıyor ilaç için maliyet artıyor. Araziye traktörle giriyor. Hem de insana, çevreye, doğaya zarar veriyor."
"İlaçlama kontrollü yapılacak"
Türkaslan, tarlalarda yapılan incelemeler sonucunda, ilaçlamanın gerekli olup olmadığına yetkililer tarafından karar verileceğini söyledi.
Gerekli olduğu zaman sayımlar yapıldıktan sonra süne yavruları ikinci yaş dönemine geldiğinde eğer sayıları metrekareye 10 ve üzerinde ise ilaçlama yapılacağını belirten Türkaslan, "Kimsenin buğdayını süneye yedirmeyeceğiz. İlaçlama gerekiyorsa mutlaka yapacağız ama zamanı var. O zaman yapılacak bir ilaçlama doğaya ve çevreye o kadar zararlı değil. Süne parazitoitlerinin de artık çekilmeye başladığı bir zaman oluyor" dedi.
Türkaslan, bilinçsiz ilaçlama yapanlara, bin ile 3 bin lira arasında ceza verileceğini vurguladı. İlaçları satan iş yerlerine de çeşitli cezalar verileceğini ifade eden Türkaslan, hiçbir üreticiye ceza uygulamak istemediklerini aktardı.
Üreticilerin süne mücadelesi konusunda bilgilenmesinin önemine dikkati çeken Türkaslan, şunları kaydetti:
"Doğayı, insanı koruyucu şekilde süneyle mücadelemizi yapalım. Süne, buğdayda fiyat kırımının en büyük nedenlerden birisi. Çiftçimiz buğdayını satmaya gittiğinde süneli diye fiyatını kırmaya gidebiliyorlar. Bunun dışında sünenin salgıladığı enzimler, buğdayda kalitede ve protein bağlarını bozduğu için bu buğdaylardan un ve dolayısıyla hamur yapılmıyor, un kabarmıyor. Tabii bunu mutlaka önleyeceğiz." - Tekirdağ
Son Dakika › Güncel › Süneyle, 'Parazitoitler' Mücadele Edecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?