Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi

Suriye\'de Esed\'in Devlet Başkanlığı Seçimi

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların bazıları ülkelerindeki seçime "saçmalık" diye tepki gösterirken, bazıları da seçimin ülkedeki krize çözüm olacağı görüşünü dile getiriyor Ebu Muhammed: " Esed'e oy verenler öldürülen çocuklara, tecavüze uğrayan kadınlara, Suriye'ye ve İslam'a ihanet etti" Ebu Faysal:

06.06.2014 14:17

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların bir kısmı ülkelerinde yapılan seçime "alaycı" bir tutumla yaklaşırken bir kısmı da bu konuda  "sessiz" kalmayı tercih ediyor.

AA muhabirine konuşan Suriyeli sığınmacılardan muhalifleri destekleyenler, seçimlerin "saçmalık", oy verenlerin ise "hain" olduğunu ileri sürerken, Esed yanlıları ise seçimin ülkedeki krize çözüm olacağı görüşünü dile getiriyor.

Kuzey'deki Akkar kentinde boykot

Muhalifleri destekleyenlerin çoğunlukta olduğu Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar kentinde yaşayan Suriyeli sığınmacılar, seçimi boykot ederken seçim sonuçlarını "saçmalık" olarak nitelendirdi.

Seçimin bir tür "tiyatro" olduğunu ileri süren Suriyeli sığınmacılar, Rusya, İran ve Hizbullah destekli Esed rejiminin yıkılması için askeri müdahalenin gerekli olduğunu, tartışmalı seçimin silah, para ve veto gibi yollarla rejimi destekleyen "katillerin" gözetiminde gerçekleştirildiğini iddia etti.

Akkar'da yaşayan Ebu Mahmud isimli Suriyeli sığınmacı, seçimleri özgürlük ve şeffaflıktan uzak "büyük bir hile" şeklinde nitelendirdi. Ebu Muhammed, "Seçim, ülkedeki kriz için bir çözüm değil. Çözüm ancak askeri müdahale ile olur" dedi.

Ümmü Abdullah da Suriye'deki devlet başkanlığı seçimi için sandığa gidenlerin çoğunun korku ile gittiğini ileri sürdü.

"Beşşar Esed bizim devlet başkanımız filan değil" diyen Ümmü Abdullah, "İstediğimiz tek şey bu zalim rejimin son bulması ve ülkemize, evimize dönmek" diye konuştu.

-"Sandığa gidenlerin çoğunu isimleri BMMYK'da kayıtlı olan Suriyeliler oluşturuyor"

Ebu Firas isimli bir diğer Suriyeli ise seçimin kesinlikle halkın iradesini yansıtmadığını dile getirirken, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların büyük çoğunluğunun seçimleri boykot ettiğini dile getirdi.

"Sandığa gidenlerin çoğunu isimleri BMMYK'da kayıtlı olan Suriyeliler oluşturuyor" diyen Ebu Firas, bu kişilerin yaşadıkları korku nedeniyle oy kullandığını ileri sürdü . Ebu Firas, "Suriye halkı özgürlük için çıktığı yoldan asla dönmeyecek" ifadesini kullandı.

-Sayda kentinde yaşayan rejim yanlıları seçimin çözüm olacağı görüşünde

Lübnan'ın güneyinde ise muhalifleri destekleyenler kadar Esed rejimi yanlısı Suriyeli sığınmacılar da bulunuyor.

Sayda kentinin El-Evzai bölgesinde bulunan ve çoğunluğunu muhalifleri destekleyen Suriyeli sığınmacıların oluşturduğu 950 kişilik kampta yaşayanlar, seçimleri boykot ettiklerini ve sandığa gitmediklerini belirtirken, kentin doğusunda bulunan ve çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Şuheda Kampı'nda da Suriye'deki Yermuk Mülteci Kampı'ndan gelen ve muhalifleri destekleyen Filistinliler bulunuyor.

Şuheda Kampı'nda yaşayan ve  yaklaşık 2 yıldır Lübnan'da bulunduğunu belirten Ebu Muhammed isimli Filistinli,  "Seçim kesinlikle meşru ve şeffaf değil. Sonuçları başından belli bir tiyatro" dedi.

-"Esed'e oy verenler, öldürülen çocuklara, tecavüze uğrayan kadınlara, Suriye'ye ve İslam'a ihanet etti"

Kendisinin oy kullanmadığını belirten Ebu Muhammed, "Suriye'yi yakıp yıkan, bizi göçe zorlayan, halkını öldüren bir insanı seçmem mümkün değil" diye konuştu. Esed'e oy verenlerin, "öldürülen çocuklara, tecavüze uğrayan kadınlara, Suriye'ye ve İslam'a ihanet ettiğini" ileri süren Ebu Muhammed,  seçimlerin ülkedeki krize siyasi çözüm anlamında bir katkı sağlamayacağını belirtti.

Sayda'nın güneyinde çoğunluğunu Esed rejimini destekleyenlerin oluşturduğu Zehrani bölgesindeki Suriyeli sığınmacılar ise sandığa giderek oylarını kullandıkları söyledi.

Kameraya konuşmayı reddeden Suriyeliler, siyasi bir problem istemediklerini ve sadece geçim derdinde olduklarını dile getirdi.

-"Esed'in seçilmesinden sonra evlerimize döneceğiz"

Ebu Faysal isimli bir Suriyeli, ülkedeki yıkımdan sorumlu tuttuğu uluslararası topluma tepki gösterdi. Seçimin Suriye'deki krize siyasi çözüm olacağını savunan Ebu Faysal, "Esed'in seçilmesinden sonra evlerimize döneceğiz ve hep birlikte ülkemizi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Suriye'de 3 Haziran'da yapılan ancak başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası çevrelerce eleştirilen seçimde, yüzde 88,7'lik oyla Beşşar Esed'in yeniden "Devlet başkanı" seçildiği açıklanmıştı. - Beyrut

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Esed'in Devlet Başkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement