Suriye Direnişi Koordinasyon Birliği Medya Sorumlusu Bera Haşim, Suriye'de insanları öldürmek için her türlü metodun denendiğini söyledi.
AA'ya konuşan Haşim, halkın üzerine 3 yıldır bombalarla ölüm yağdıran Esed rejiminin diğer yandan insanları açlığa mahkum ettiğine dikkati çekerek, "Yermuk Mülteci Kampı abluka altında. Kampa gıda girişi yasak. İnsanlar açlıktan ölüyor. Rejim, bombalayarak boyun eğdiremediği Suriye halkını açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Duma, Muaddamiyye ve Eski Humus da muhasara altında. Sadece Yermuk'ta 50 kişi açlıktan öldü. Uluslararası kanunlara göre, insanları açlıktan öldürmek insanlık suçudur. Ne yazık ki bu konuda da Batı sınıfta kaldı" dedi.
-Suriye halkının siyasi temsil sorunu
Suriye'deki olumsuz şartları, içeriden siyasi temsilcinin çıkmasının geciktirdiğini savunan Haşimi, "Batı için meşru olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) , Suriye halkı nazarında meşruiyetini ispatlayamamıştır. Suriye için bir çözüm yolu aranıyorsa, bu çözüm Suriye'de mücadele eden Suriyeliler muhatap alınarak yapılmalıdır. Suriye halkını temsil edecek bir siyasi oluşum için Suriye içinde çalışmalar yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
-İlk sloganlar rejimin "yıkılması" için değil "ıslahı" içindi
Suriye'de 2011'de başlayan Suriye direnişinin bin günü aştığını hatırlatan Haşim, olayların çıkış nedeni şöyle anlattı:
"Suriye'de olaylar, bir kaç çocuğun Der'a'da duvarlara rejim aleyhine yazdıkları yazılarla başladı. Çocuklar gözaltında polisin işkencesine maruz kaldı. Der'a'nın ileri gelenlerinden oluşan bir heyet, emniyet güçlerinden çocukları serbest bırakmalarını istedi. Beşar Esed'in yakın bir akrabası olan Der'a Emniyet İstihbarat Müdürü Atıf Necib bu talebi çok ağır hakaretlerle geri çevirdi. Kentte bu heyete destek amacıyla gösteri yapan insanların üzerine, İstihbarat Müdürünün emriyle ateş açıldı. Onlarca kişi öldü ve yaralandı."
Diğer şehirlerde de Der'a'ya destek gösterileri yapıldığını, göstericilerin ilk günlerdeki sloganlarının rejimin yıkılması yönelik değil, ıslahı için olduğunu vurgulayan Haşim, rejimin, bu meşru talebi kan dökerek bastırma yolunu seçtiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Orduya göstericileri öldürmeleri yönünde emirler veriliyordu. Halkın yanında olduğunu açıklayan ilk subaylar, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) kuran askerlerdi. ÖSO dışında, çeşitli bölgelerde insanlar, kendilerini rejim askerlerinden korumak için irili ufaklı birçok birlik kurdular. Bugün bu birliklerin birçoğu İslami Cephe adı altında mücadele etmektedir." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?