Suriye'deki iç savaş nedeniyle vatanlarından olan sığınmacılar, zor şartlara rağmen hayata bir şekilde tutunmaya çalışıyor. Aile kurmak isteyen gençler arasındaki evlilikler devam ederken kamplardaki mülteci gelinler için gelinlik dükkanları açılmaya başlandı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Suriyeliler, düğünlerin artması üzerine çadır kamplarda gelinlik dükkanları açtı. Kirası 50 dolardan başlayan gelinliklerin alıcısı çok. Kevırgosk Kampı'nda 2, Deraşekran'da ise 1 gelinlik dükkanı açıldı. Çadırlarda hizmet veren bu dükkanlar, evlenmek isteyen genç kızların ihtiyacını karşılıyor. Bir gelinliğin kirası ise 50 dolardan başlıyor.
Dareşekran Kampı'ndaki gelinlik dükkanı, cam vitrini ve zengin desenli modelleriyle modernlerini aratmıyor. Dükkan sahibi Fatma İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada kamptaki evliliklerin artması üzerine dükkanı açmaya karar verdiğini söyledi. Şimdiye kadar üç gelinliği kiraya verdiğini aktaran İbrahim, "Gelinlikleri 50 dolara kiraya veriyoruz. Tabi imkanları kısıtlı olanlara indirim yapıyoruz. Sadece gelinlere değil, nişanlanan kızlar ile çocuklar için de özel elbiselerimiz var. Kampa yeni sığınmacılar geliyor. Önümüzdeki günlerde ilginin artmasını bekliyorum" dedi.
Kına, makyaj ve kuaför hizmeti
Kevırgosık Kampı'nda bir çadırı gelinlik dükkanına çeviren Yusuf Abdullah, "5 gelinlik kiraya verdim. Ben terzilik yapıyorum. Gelinlik işine kızlarım bakıyor. Kına, makyaj ve kuaför hizmeti de veriyoruz. Dükkan yeni olmasına rağmen talep güzel" diye konuştu.
Rojava Gelinliği'nin sahibi Muhammed Nezir ise gelinliğin yanı sıra nişan elbisesi ve çiçek sattığını, düğünde bir gelinin ve bayanların ihtiyaç duyabilecekleri bütün hizmetleri sunduklarını ifade etti.
Kamp pazar alanı gibi
12 bin kişinin kaldığı Erbil'in en büyük kampı Kevırgosk'un yürüyüş yolu bir pazarı andırıyor. Kampta kısa sürede her ihtiyaca cevap veren bir sektör oluşmuş durumda. Hareketli manzara insanı şaşırtan cinsten. Dükkandan manava, nargileciden çay ocağına, meşhur Suriye felafelinin yapıldığı lokantalardan pastanelere, parfümeriden beyaz eşyacıya, züccaciyeden elektronik eşyaya, tüpçüden hırdavatçıya kadar birçok şeyi bulmak mümkün. Kampın bit pazarı da var. İkinci el eşyaların satıldığı çok sayıda tezgah, alıcısını bekliyor.
- Kampın seyyar dövizcisi
Geçtiğimiz Ağustos ayında Erbil'e gelen Suriyeli sığınmacılar, zorluklarına rağmen kamp şartlarına adapte olmaya başladı. Kamptaki hayat, sabahın erken saatlerinde başlıyor. İkamesi olup da çalışan erkekler, taksilerle Erbil'e günü birlik çalışmaya gidiyor. Kamptaki sirkülasyonun çok olması üzerine seyyar dövizciler de iş başı yaptı. Hüseyin Selahaddin, kurduğu tezgahta isteyen sığınmacılar için dolar, dinar, Suriye lirası ve euroları bozduruyor.
Tezgahın sahibi olmadığını, günlüğü 20 dolara işçilik yaptığını anlatan Selahaddin, "Buradaki sığınmacılarda Suriye parası kalmadı. Genelde dolar ile dinarın değişimini yapıyorum. Sadece para bozmuyorum, aynı zamanda kontör ve sigara da satıyorum" şeklinde konuştu. - Erbil
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Sığınmacılar, Ikby'deki Kamplarda Gelinlik Dükkanı Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?