Suriyeliler İçin Mobil Koordinasyon Merkezi Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Suriyeliler İçin Mobil Koordinasyon Merkezi Kuruldu

Suriyeliler İçin Mobil Koordinasyon Merkezi Kuruldu

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldıkları Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki kamp dışında kalan Suriyeli misafirlerin kayıt altına alınması amacıyla çadırkent yanına Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu.

05.03.2014 18:01

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldıkları Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki kamp dışında kalan Suriyeli misafirlerin kayıt altına alınması amacıyla çadırkent yanına Mobil Koordinasyon Merkezi kuruldu.

Mobil Koordinasyon Merkezi'nin açılışına; İslahiye Kaymakamı Ünal Çakıcı, Gaziantep AFAD İl Müdürü Sinan Atakan, İlçe Emniyet Müdürü Enver Soylu, Kamp Müdürü Mehmet Polat ve yetkililer katıldı.

2012 yılı Mart ayı içerisinde Suriye'de yaşanan iç karışıklık sonrasında Türkiye'ye yönelik başlayan nüfus hareketleri sonucu 500 bini aşkın Suriyelinin misafir edildiğini belirten Kaymakam Ünal Çakıcı; Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının barınma, gıda, ısınma, eğitim, sağlık gibi insani ihtiyaçlarının karşılanması için 10 ilde toplam 21 geçici barınma merkezi kurulduğunu söyledi.

Mobil Koordinasyon Merkezi sayesinde kamp dışındaki İslahiye merkezi ve köylerde barınan polis ve jandarma tarafından daha önce kayıt altına alınan ancak mobil sisteme geçirmek için daha güvenilir hale getirmek üzere tüm Suriyeli misafirlerin kayıt altında olacağını kaydeden Kaymakam Çakıcı, hepsinin biyometrik fotoğraflı parmak izli kayıtlarının olacağını ifade etti.

Kayıt altına alınan 6 bin 300 Suriyeli misafirin bu sayede tüm sosyal haklardan yararlanacakları gibi güvenlik açısından da daha iyi bir hal alacaklarını söyleyen Kaymakam Çakıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriyeliler gibi sağlık ve gıda gibi acil insani ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için kayıt altına alınması çalışmaları devam etmektedir."

AFAD Gaziantep İl Müdürü Sinan Atakan da şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz araç; Mobil Hareket Merkezi, Mobil Kriz Merkezi, burada kullanım amacımız kamp dışındaki Suriyelileri kayıt altına almak. Burada sadece İslahiye merkezi değil köylerinde kalan Suriyeliler kayıt edilecektir. Kayıt altına alınan Suriyelilerin Gaziantep'te barındıklarına dair kart verilecektir. Kamptaki gibi kamp dışı bu kartlarla hastanelere gidip tedavi olabilecekler bizler de tedavi giderlerini karşılayacağız."

Sinan Atakan, mobil araç için yaptığı tanıtımda şöyle konuştu: "Başbakanlık Affet Acil Durum yönetim başkanlığımız bu mobil araçların finansmanı Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği tarafından sağlanmıştır. Mobil araçlarımız öncelikle; Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları barınma merkezlerimizin bulunduğu il ve ilçe merkezlerinde görev yapacaktır. Araçlar, içinde aynı anda 16 personel görev yapabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu araçlar olağanüstü durumlarda kriz yönetebilecek şekilde dizayn edilmiştir." Atakan, bu arada emniyet müdürlüğü, kaymakam ve jandarmaya teşekkür etti. Kayıt dışı Suriyelilerin kayıt altına alınmasını amaçladıklarını anlatan Atakan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gaziantep'e 2 mobil koordinasyon merkezi - mobil kayıt aracı alınmıştır on beş gün evvel getirildi. Donanımları yapıldı. Bu iki TIR'dan birini Nizip'e birini de İslahiye'ye konuşlandırdık. Nizip'te de kayıt dışı Suriyeliler bulunmakta. İslahiye ve Nizip'teki kayıt dışı Suriyelileri kayıt altına aldıktan sonra bu araçları Gaziantep şehir merkezine çekeceğiz. Gaziantep'de şehir merkezinde Şehitkamil ve Şahinbey'de ikamet eden Suriyeli misafirleri kayıt altına alacağız ve bu vesileyle sağlıklı bilgi ve verilere kavuşacağız."

Aracın her türlü teknolojik donanıma sahip olduğu bilgisini veren Atakan, 4 bölümden oluşan; sistem odası, işlem odası, mutfak, duş ve tuvalet gibi bölümlerin bulunduğu araçta; kamera, jeneratör, bilgisayar sistemi, server gibi teknik altyapı bulunmakta olduğunu mobil koordinasyon aracında görev yapan tüm personelin her türlü insani ihtiyacının karşılanmasının düşünüldüğünü ve araçların buna göre dizayn edildiğini belirtti.

Atakan, kurdukları ve yönettiği barınma merkezlerini ziyaret eden yerli ve yabancı çok sayıda yetkilinin, kampların ve buralarda verilen hizmetlerin uluslararası standartların çok çok üzerinde olduğunu tescil ettiklerini söyledi. Yapılan kayıtların anında on-line olarak Başkanlık sistemlerinde ekranlara yansıyacağını anlatan Atakan, sözlerini şöyle tamamladı: "Merkezimizden takip edilebilecektir. Barınma merkezlerinin dışındaki Suriye vatandaşlarının kayıt altına alınması işlemi tamamlandıktan sonra, bu araçlar ülkemiz ve bölgemizde yaşanabilecek olan afet ve acil durumlarda koordinasyon merkezi ve hizmet grupları merkezi olarak görev alacaktır. Şu an için 3-G veri aktarım sistemi ile donatılan araçlarımız, daha sonra halihazırda altyapısı hazırlanmış olan; v-sat sistemi ve HF-SSB telsizle de güçlendirilerek, her türlü bilgi ve görüntü akışı sağlanacaktır." - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriyeliler İçin Mobil Koordinasyon Merkezi Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement