Süryaniler'den İhtişamlı Şato Açılışı - Son Dakika
Güncel

Süryaniler'den İhtişamlı Şato Açılışı

Süryaniler\'den İhtişamlı Şato Açılışı

Süryaniler İnşaa Ettikleri Şatoyu, Asur Geleneklerine Göre Düzenlenen Törenle Açtı.

31.07.2010 13:07  Güncelleme: 14:46

MARDİN'in Midyat İlçesi'ne bağlı Narlı Köyü Süryanileri inşaa ettikleri şatoyu, Asur geleneklerine göre düzenlenen törenle açtı. Asur Kralı ve kraliçesi ile prensesleri temsil eden kızlar, gümüş tepsilerde yapılan ikram ve boranazanların çalındığı açılış töreni ile 700 yıllık şato, eski ihtişamına tekrar kavuştu.

Bölgedeki terör ve şiddet olayları nedeniyle belirli dönemlerde Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç eden Süryaniler, düzenlenen törenle köylerine döndü. Narlı Köyü Süryanileri, benzerine rastlanmamış bir törenle inşa ettikleri şatonun açılışını yaptı. Asur İmparatorluğu'nun sembolize edildiği açılış töreninde, Süryani gençlerin oluşturduğu gösteri grubu davetlileri eskiçağ atmosferine götürdü. Borazanların çalındığı açılış töreni öncesi, Asur İmparatorluğu Kralını temsil eden Murat Debasso ile Kraliçeyi temsil eden İlona Debasso, Midyat Kaymakamı Fatih Akkaya'ya açılış kurdelesini kesmesi için gümüş tepsi üzerinde makas takdim etti. Kaymakam Akkaya, kurdeleyi kestikten sonra, Asur İmparatorluğu'nu temsil eden bayrak ve mizansenlerin işlendiği şatonun girişteki kapısını açtı. Zılgıt ve alkışlar eşliğinde şatonun avlusuna giren davetlileri, prensesleri temsil eden genç kızlar, önlerinde çiçekler saçarak karşıladı.

Midyat'a bağlı Narlı (Halexe) Köyü'nden 30 yıl önce Avrupa'ya göç eden Süryani aileler köylerine dönmenin sevincini yaşadıklarını söyledi. Ana yurtlarına dönmenin mutluluğunu yaşayan Süryani aileler, zılgıt ve halaylarla, atalarından kendilerine miras kalan şatonun açılışını yaptı. 1980'li yıllarda çeşitli sebeplerle Almanya, Hollanda, Avusturya ve İsveç'e göç eden 200 kişilik Süryani Debasso ailesinin anayurtlarına döndü. Dört yanı tarihi yapılarla çevrili, din ve dillerin yüzyıllardır beraber kardeşçe yaşadığı Narlı Köyü'ne oturan Debasso ailesi, göçle birlikte harabeye dönen 700 yıllık şatolarının tarihi özelliklerini koruyarak, dünyaca ünlü Nahit taşı, katori ile yeniden inşa etti. Köyün en ihtişamlı yerinde, yöresel mimari tarzı korunarak inşa edilen 150 kişilik şatonun 750 bin Euro'ya mal olduğu bildirildi.

Açılış törenine, Kaymakam Fatih Akkaya'nın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç, Papaz İshak Ergün, Rahip Daniel Savcı, Deyrulumur Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay, Mıhellemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 1000 davetli katıldı. Davetlilere yöresel tatlardan oluşan yemekler ikram edildi. Mıhellemi Derneği Başkanı Aslan, bölgede barışın, sevginin ve hoşgörünün timsali olarak nitelendirilen Şeyh Fethullah'ın resminin bulunduğu plaketi, Debasso ailesini temsilen, İskender Debasso'ya hediye etti.

Suriye'den gelen Barnaba (Suyun Çocukları) halk oyunları ekibinin gösterisi beğenilirken Süryani ses sanatçısı Edward İlyas'ın söylediği şarkılar eşliğinde davetliler, gece yarısına kadar 'Şexani', 'Bagiye', 'Hassade Raks', 'Delilo' ve 'Bablekan' oyunlarını oynayarak açılışa renk kattı.

Midyat Kaymakamı Fatih Akkaya, şatonun köyde yeniden inşa edilmesinin Süryaniler'in bu topraklardan kopmadığının göstergesi olduğunu anlatırken, "Süryani kardeşlerimizin hiçbir zaman bu topraklardan bağlarını koparmadıklarının tanıklık ettik. Bu yatırımı yaşadıkları Avrupa şehirlerinde de yapabilirlerdi, ama onlar bu ülkeyi seviyor, onlar bu ülkenin bir parçası, o yüzden bu yatırımı doğup büyüdükleri topraklarda yaptılar. Dinimiz ve dilimiz ayrı olsa da, çaldığımız müzik, elele tutuşarak yaptığımız figürler aynı kültürün bir parçasıdır. Et ile tırnak gibi, asla ve asla birbirinden ayrılmayacaktır. Bu gök kubbe üstümüze yıkılmadığı sürece hep beraber olacağız" dedi.

Şatonun yeniden inşa edilmesinin dönüşler için bir köprü görevi göreceğini söyleyen İsveç'in Stockholm kentinde yaşayan diş hekimi Orhan Debasso, "Bu şatoya baktığım zaman bu kadar güzel bir netice alacağımızı tahmin etmiyordum. Şatomuzu inşa ederken köyde yaşayan Müslüman ailelerin çok yardımı oldu. Onlar bize cesaret verdi ve onların sayesinde bugün başımız diktir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Süryaniler'den İhtişamlı Şato Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement