Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Tacikistan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Tacikistan Gençleri Birliği tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterildi

21.09.2013 15:54

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkedeki gençleri birleştiren Tacikistan Gençleri Birliği tarafından, 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.

Ülkedeki 150 binden fazla genci bünyesinde birleştiren Tacikistan Gençleri Birliğinin olağan kurultayında, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 6 Kasım'da yapılacak seçimler için cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.

Tacikistan Gençler Birliğinin kurultayında söz alan Londra-2012 Olimpiyatlarında ülkesine bronz madalya kazandıran bayan boksçu Mavzuna Çariyeva, İmamali Rahman'ı, ülkedeki barış ve istikrarın korunması, ülke halkının birlik ve beraberliğinin sağlanması, ülke ekonomisinin kalkındırılması ve devlet siyasetinde gençlerin rolünün giderek artmasındaki öneminin çok büyük olduğunu dile getirerek, 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde, İmamali Rahman'ın cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceklerini belirtti.

Ülkedeki seçim yasasına göre, ülkede faaliyet yapan siyasi parti, hareket, gençlik kuruluşları ve sivil toplum örgütleri cumhurbaşkanı seçimleri için kendi adaylarını çıkarabilirken, cumhurbaşkanı adayı ise seçimlere katılabilmeleri için 7 Ekim'e kadar ülkedeki toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül eden 210 bin imza toplaması gerekiyor.

Eski Sovyetler Birliği bünyesinde yer alan Tacikistan gençlerin büyük bir kısmını bünyesinde birleştiren Komünist Gençler Birliği – Komsomol'un Ekim 1991'de yapılan 26.Kurultayında, bu örgütün ülkedeki şubesi Tacikistan Gençler Birliğine dönüştürülürken, halen bünyesinde 18-30 yaş arası 150 binden fazla Tacik gencini birleştiren Tacikistan Gençler Birliği, 2006 yılında yapılan seçimlerde de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermişti.

-Cumhurbaşkanı adayları sayısı 5'e çıktı

Böylece 6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri için gösterilen adaylar sayısı beşe çıkarken, bugüne kadar, insan hakları savunucusu Aynihal Babanazarova hükumete muhalif olan Tacikistan Sosyal-Demokrat Partisi ve İslami Uyanış Partisi ile ülkedeki bazı sivil toplum örgütlerince oluşturulan Tacikistan Reform Güçler Birliğinden, Ziraat Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı Tolibek Buhariyev Çiftçiler Partisinden, Saidcafar İsmanov Demokrat Partiden, Abduhalim Gaffarov ise Tacikistan Sosyalist Partisinden cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmişti.

Cumhurbaşkanı Rahman, 6 Kasım'da yapılacak seçimlere katılıp katılmaması konusunda henüz herhangi bir açıklama yapmazken, Rahman, 1994, 1999 ve 2006 yıllarında yapılan seçimleri kazanarak 3 kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

Ülke kamuoyunda, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın, mensubu olduğu Tacikistan Halk Demokrat Partisinin, gelecek ay yapılacak kurultayında, aday gösterilmesi bekleniyordu.

6 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak cumhurbaşkanı adayları, 7 Ekim'e kadar ülkedeki seçmenlerin yüzde 5'lik oyuna tekabül eden, en az 210 bin imza toplamaları gerekiyor. - Taşkent

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement