Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Tahşiyecilere kumpas kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 19. duruşmasında, 2 müşteki ve 8 tanıkla ilgili zorla getirilme kararı çıkarıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu 10 sanık ile başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Müştekilerden Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mustafa Kaplan da duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada, bugün dinlenilmesine ve sanık avukatlarının sorularını yanıtlamasına karar verilen müştekilerin duruşmaya gelmediği ifade edildi.
"Bir daha gelmeyeceğiz"
Söz alan müşteki Mustafa Kaplan, sanıklardan şikayetçi olduğunu ve cezalandırılmalarını istediğini belirterek, yargılama devam ederken kendileri hakkında haberler yapıldığını ve bundan rahatsızlık duyduğunu söyledi.
Mahkemeye bir sürü dilekçe verdiğini ve kendisine bunlarla ilgili soru sormasını beklediği mahkemenin hiç soru sormadığını savunan Kaplan, "Bu dava Türkiye Cumhuriyeti'ni ilgilendiren çok önemli bir davadır. Mahkemeniz basın yasağı koyabilirdi. Burada bu işi kumpaslayan Fetullahçı Terör Örgütü değil de bizmişiz gibi bakılıyor. Suçsuzluğumu ispatlamak için burada 35 sayfa savunma yaptım. Dava dönüp dolaşıp, Mustafa Kaplan ve arkadaşlarının etrafında dönmeye başladı. Yapılan haberlerle üstümüze gelinmesi nedeniyle bizim bu davaya bir daha gelmemize gerek yok. Bir daha gelmeyeceğiz." diye konuştu.
Müşteki Kaplan'ın beyanının ardından sanıklar ve avukatlarına talepleri soruldu. Tutuklu sanıklardan Hidayet Karaca'nın avukatı Aynur Tuncel Yazgan, müvekkilinin yaklaşık 1,5 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak, "Bu tutuklama cezalandırmaya dönüşmüştür. Müvekkilin tutukluluğunun devam etmesini gerektirecek bir delil yoktur, tahliye edilsin." dedi.
Müşteki ve tanıklara zorla getirilme kararı
Taleplerin alınmasının ardından mahkeme heyetince duruşmaya bir süre ara verildi.
Aradan sonra taleplerle ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın müştekilerine duruşmalara katılmak üzere farklı tarihlerde çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi. Buna göre müştekiler Bünyamin Ateş, Abdulbaki Akkuş, Abdurrahman Özmen ve Ali Tok'un 27 Haziran'da, Turgut Yıldırım, Ali Fuat Ural, Cezmi Çatalkaya ve Murat Öztürk'ün 28 Haziran'da duruşmaya katılmaları karara bağlandı.
Diğer müştekilerden Mehmet Nuri Turan'ın 27 Haziran ve Mehmet Yılmaz Düşünüklü'nün de 28 Haziran'daki duruşmalara, tutuklu sanıklar bulunduğu için zorla getirilmelerine hükmeden heyet, tanık olarak dinlenilmelerine karar verilen 4 kişi hakkında 30 Haziran'daki, 4 kişi hakkında da 1 Temmuz'daki duruşmalara katılmak üzere zorla getirilme yazısı yazılmasını kararlaştırdı.
Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ekrem Çelik, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Hidayet Karaca, Hüseyin Nohut, Mustafa Kılıçarslan, Ömer Köse, Ahmet Öztürk ve Yurt Atayün'ün, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu, kaçma kuşkusu, suçların katalog suçlardan sayılması, tutuklama kararının orantılı oluşu ve tutuklama sebeplerinde bu aşamada herhangi bir değişiklik yaşanmaması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamını da karara bağladı.
Heyet duruşmayı, 27, 28 ve 30 Haziran ile 1 Temmuz 2016 tarihlerine erteledi.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Fetullah Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek"le suçlanırken, diğer 31 sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, "silahlı terör örgütünü yönetme" suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik"ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde "delil uydurarak iftirada bulunma" suçundan 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55'er yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.
Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma", zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Son Dakika › Güncel › Tahşiyecilere Kumpas' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?