Antalya'da tarihi Kalekapısı'ndan başlayarak Kaleiçi'ni saran surların etrafında tur yapan faytoncuların, atlarının pisliğini sur diplerine döktüğü ortaya çıktı.
Kalekapısı'ndan Kaleiçi surları üzerinde bulunan Üç Kapılar'a, Haşim İşcan Parkı ve sonrasında kısa bir Akdeniz manzarasıyla başladığı noktada sona eren turistik fayton gezisinin, arkasında bir rezalet bıraktığı belirlendi. Birbirinden renkli faytonlarla nostaljik bir etkinlik olarak başlayan, yıllar içinde kontrol edilemez şekilde önce 10'lu sayılara ulaşan, Kalekapısı'ndaki bekleme noktalarına Cumhuriyet Meydanı'nı da ekleyen ve sayıları artık 30'larla ifade edilen faytonlara koşulan atların yarattığı pisliğin, faytoncular tarafından Kaleiçi surlarının dibine döküldüğü ortaya çıktı.
Kalekapısı'ndan surların en kuytu noktalarına dökülen at pisliklerini, bölge esnafı fark etti. Yaz boyunca Kalekapısı'nda karasineğin eksik olmadığını anlatan esnaf, "Büyükşehir Belediyesi, şikayetlerimiz üzerine bölgeyi defalarca ilaçladı. Ama sineğin önü alınmadı. Hava serinlemeye başlayınca kesilir diye düşünürken öyle olmadı. Bu sineğin kaynağını araştırırken bu rezalet manzarayla karşılaştık" dedi. Şikayet üzerine tarihi sur diplerindeki rezalet, Büyükşehir Belediyesi'nce temizlendi.
Antalya'da fayton gezileri, 11 Kasım 2014 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen fayton taşımacılığına ilişkin uygulama yönetmeliği kapsamında gerçekleştiriliyor. Yönetmelik, Büyükşehir sınırları içinde ticari ve turistik amaçla çalışan faytonların sayısını belirlemek, bunlara izin ve çalışma ruhsatı vermek, bu taşıtların teknik özelliklerini, güzergahını tespit etmek, fayton sürücülerinin taşıması gereken özellikler ve uymaları gereken kuralları belirleme amacını taşıyor.
Meclisçe kabul edilen yönetmeliğe göre atların sefer sırasında ve son duraklarında yaratacağı kirliliğin bertaraf edilmesi fayton sürücüsüne bırakılmış durumda. Faytonlarında süpürge, faraş, kova ve dışkı torbası bulundurmak zorunda olan fayton şoförleri, atların pisliğine ilişkin sorumlulukları, 'Atların sefer sırasında ve son duraklarında yaratacağı kirliliğin fayton sürücüsü tarafından bertaraf edilmesi mecburidir' şeklinde yönetmelikte yer alıyor. Fayton sürücüsü bu mecburiyetini yerine getirmemesi ve faytonunda temizliğe ilişkin araç ve gereçleri bulundurulmadığının ilk tespitinde 3 gün, 2'nci tespitte 5 gün, 3'üncü tespitte 10 gün süreyle faytonların çalışması durdurulacağı, yapılan 4'üncü tespitte de halen ihlaller devam ediyorsa aracın o yıl için geçerli güzergah izin belgesinin iptal edileceği yönetmelikte yer alıyor. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Tarihi Surların Dibi At Pisliği İçinde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?