Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in resmi onayını alarak iş başına gelen askeri cunta lideri General Prayuth Çan-oça, başkent Bangkok'taki göstericileri, düzenledikleri darbe karşıtı eylemlerine son vermeleri konusunda uyardı.
Etrafındaki askeri yetkililerle beyaz üniforması içinde halkın karşısına çıkan Prayuth, yaptığı konuşmada, göstericilerin dağılmaması halinde "güç kullanmaktan başka seçeneğinin" kalmayacağını söyledi. "Gerekli" olarak nitelediği "alınan fazlaca sert tedbirler" dolayısıyla halktan özür dileyen Prayuth, "Burada savaşmak için değil ülkenin problemlerini çözmek için bulunuyorum. Bunun için gereken her şeyi yapmaya hazırım" dedi.
Resmi adı Ulusal Barış ve Düzen Konseyi (UBDK) olan askeri cunta tarafından dün gece yayımlanan bir bildiride, beşten fazla kişinin bir araya gelmesine getirilen yasak da dahil olmak üzere cunta yönetiminin emirlerine uymayanların askeri mahkemede yargılanacağı bildirildi.
Yayınlanan bildiriye karşın hafta sonunda başkent Bangkok'ta yüzlerce kişinin katıldığı eylemler düzenleyen göstericiler, bu gün de darbe karşıtı bir gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.
Prayuth, seçim tarihi vermedi -
Askeri cuntanın gündeminin ne olacağı konusunda belirsiz ifadeler kullandığı görülen Prayuth, seçime ilişkin bir tarih vermeden, "Gelecekte seçimler yapılacak" demekle yetindi.
Kendisine yöneltilen "Bir başbakan atayacak mısınız" sorusuna "Süreç başlatıldı" şeklinde yanıt veren Prayuth, cunta yönetiminin ne kadar süreyle işbaşında kalacağına ilişkin bir soruyuysa "Belirsiz bir süreyle" diye cevapladı.
Mutlakiyetin devrilmesinde bu yana 19'uncu askeri darbeyi gören Tayland'da yönetime el koyan askeri cuntanın lideri Prayuth, 23 Mayıs'ta kendisini başbakan olarak atadığını ilan etmişti.
Yinglak ve hükümet karşıtı HRDK liderleri serbest bırakıldı -
Öte yandan, Tayland'da 23 Mayıs'tan beri askeri bir üste tutulan eski Başbakan Yinglak Şinavatra ile hükümet karşıtı Halk Demokratik Reform Komitesi'nin (HDRK) gözaltındaki 21 lideri serbest bırakıldı. Yinglak, siyasi faaliyetlerde bulunması yasaklanarak dün gece, HDRK liderleriyse bu sabah serbest kaldı.
Askeri cunta tarafından, 23 Mayıs'tan beri gözaltına alınan 200'ün üzerindeki siyasetçi, akademisyen ve gazeteciden 100 kadarı halen çeşitli askeri üslerde tutuluyor.
Askeri yönetim, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta ordu ve krallığı eleştiren gazeteci ve tüm şahısların kınanabileceği bir sayfa açmıştı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?