TBMM Heyeti, Roma'daki Temaslarını Tamamladı - Son Dakika
Güncel

TBMM Heyeti, Roma'daki Temaslarını Tamamladı

TBMM Heyeti, Roma\'daki Temaslarını Tamamladı

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Tekelioğlu: “Süreçteki tıkanmalar, Türkiye’nin kriterleri yerine getirip getirmemesinden ziyade siyasi sebeplerden söz konusu olu...

25.10.2013 21:33

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin, "Süreçteki tıkanmalar, Türkiye'nin kriterleri yerine getirip getirmemesinden ziyade siyasi sebeplerden söz konusu oluyor" dedi

Tekelioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Danışoğlu ile TBMM-AB Parlamentolararası Değişim Diyalog Projesi kapsamında İtalyan Parlamentosunun alt ve üst kanadındaki temaslarına ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin AB vizyonunu ortaya koymak için Roma'da olduklarını belirten Tekelioğlu, görüşmeler sırasında İtalyan mevkidaşlarına, ülkenin AB vizyonunda bir değişiklik olmadığını, zaman zaman siyasi sebeplerde tıkanmalar yaşandığını ancak bunların yine zamanla aşılacağını söylediklerini belirtti.

"Süreçteki tıkanmalar, Türkiye'nin kriterleri yerine getirip getirmemesinden ziyade siyasi sebeplerden söz konusu oluyor" diyen Tekelioğlu, İtalyan parlamenterlere Türkiye'de AB konusunda hem kamuoyu hem siyasi partiler hem hükümet  nezdinde geniş bir konsensus olduğunu vurguladıklarını açıkladı.

Mehmet Tekelioğlu, Türkiye'nin AB'nin değerlerine, standartlarına her alanda ihtiyacı olduğunu ve halka sorulsa bu değerlerin AB'ye üye olmaktan daha yüksek ilgi göreceğini aktardı.

Avrupalıların bu yaklaşımlarını garip karşıladığını anlatan Tekelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk halkının AB'ye olan desteği konjonktüreldir. 'Eğer ki Sarkozy varsa AB bizi almaz' diye bakıyor ama Sarkozy'nin yerine Hollande gelince olabilir umudu oluşuyor. Merkel'in bazı tutumları da aynı şekilde negatif etkiliyor. Sarkozy gidip Hollande geldikten sonra biraz daha ortalık yumuşamadı. Hollande'ın Türkiye ziyareti üzerinde çalışılıyor önümüzdeki yıl için. O da olursa ümitlerimiz artabilir."

-Çözüm süreci ve Gezi Parkı-

Roma'daki temasları sırasında İtalyan mevkidaşlarının kendilerine Kürt sorunu ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin sorularıyla karşılaştıklarını dile getiren Tekelioğlu, gerek kendinin gerekse CHP İstanbul Milletvekili Danışoğlu'nun konulara açıklık getirdiğini söyledi.

Kürt meselesinde her iki tarafın da işin silahla çözülmeyeceği konusunda kani olduğunu İtalyanlara aktardığını anlatan Tekelioğlu, "Çözüm iradesi her tarafta var. Önemli olan bunu canlı tutmak. Avrupalılara realist yaklaşıyoruz. Bizim her şeyimiz tamam demiyoruz. Yapmamız gereken birçok iş var. Önemli olan irade sahibi olmamız. Türkiye'de AB'de olmayan bir terör sorunu var. Bu, temel insan hakları bakımından bir sürü problem çıkartıyor. Terörle mücadele yasası bu terörün sonucudur. Dolayısıyla birçok insan hakkı bu kanundan kaynaklanıyor. Böyle bir kanunumuz olmayabilirdi. Bunları zaman içerisinde değiştirebiliriz" şeklinde konuştu.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin ise Tekelioğlu, olayın çevre duyarlılığı olarak geliştiğini, bunun aslında Türkiye için iyi bir şey olduğunu, bu tarz eylemlerin AB ülkelerindekilere benzediğini ifade etti.

İlk zamanlar sert bir polis müdahalesinin olduğunu ve bunu hükümetin de eleştirdiğini anımsattığını belirten AK Parti İzmir Milletvekili Tekelioğlu, illegal grupların bulaşmasıyle şiddet içerikli eylemler yaşandığını, dolayısıyla da polisin müdahalesine ihtiyaç doğduğunu ifade etti.

Bu konuda Türkiye'nin gerekli dersleri çıkarttığına değinen Tekelioğlu, olayların bu şekilde büyümesine yönelik parti içinde de cevaplar aradıklarını dile getirerek, "Çeşitli sonuçlara varıldı. Bunlardan bir tanesi algıyı iyi yönetemediğimiz üzerine oldu. Algı yönetiminde biraz daha uzmanlaşmamız gerektiğine kani olduk" dedi.

Tekelioğlu, İtalyanların, "AB'de merkez kuzeye kayıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin üye olmasını biz bu bakımdan da önemsiyoruz. Belki kuzey-güney dengesine Türkiye'nin katkısı olur" dediğini de aktardı.

AB'nin açıkladığı son ilerleme raporunu olumlu bulduğuna da değinen Tekelioğlu, "Dili geçen seneki gibi ağır değil. Daha yumuşak. Türkiye'nin eksikliklerini söylüyor. Haksız değerlendirmeleri yok mu? Var tabii ki.  AB bir türlü şunu göze almıyor. Türkiye'de terör sorunu varken, özgürlük-güvenlik dengesini kurmak gerçekten çok zor. Bu terör sorunun bitme umuduyla temel haklar alanında ilerleme çok daha iyi olacak" diye konuştu.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı, AB'nin raporda Türkiye'yi eleştirdiğini ve bu eleştirilerin haksız yanlarının olduğunu dile getirerek, "AB, Türkiye'yi motive edici davranmıyor. Bir fasıl açılmadan da siz o çalışmaları yürütebilirsiniz ama o fasıl açılmış olursa bu bir motivasyon olur. AB'nin böyle bir eksikliği var" ifadesini kullandı.

-İzmir'in EXPO adaylığı-

Tekelioğlu, milletvekili olduğu İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da değinerek, bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

İzmir'in 2008'de Paris'teki oylamada Milano'ya kaybettiği yarış sırasında kent için çok çalıştığını anlatan Tekelioğlu, bu kez karşılarında Dubai gibi ciddi bir adayın olduğunu, İngiltere ve Yunanistan'ın Dubai'yi desteklemesinin kendileri açısından sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Tekelioğlu, EXPO'nun mevcut yapısını eleştirerek, "EXPO'da birçok üye var ama bunların çok azı EXPO düzenleme imkanına sahip. EXPO düzenlemeye imkanı olmayan ülkelerin tamamen kendilerini düşünerek oy kullanıyorlar. Bu da çok doğru değil. Ama bunu değiştirme gücü bizde yok" dedi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Heyeti, Roma'daki Temaslarını Tamamladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement