Tekirdağ'da "Çiğ Süt Analiz" Laboratuvarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ'da "Çiğ Süt Analiz" Laboratuvarı Açıldı

Tekirdağ\'da "Çiğ Süt Analiz" Laboratuvarı Açıldı

Vali Yerlikaya: "Geçen yıl 357 bin ton 136 litre süt üretimi baz alındığında Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 2,10'u bölgede üretiliyor ve bu az bir rakam değil"

23.09.2013 16:28

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında yürütülen "Çiğ Sütte Kalitenin Desteklenmesi Projesi" kapsamında Tekirdağ'da "Çiğ Süt Analiz" laboratuvarı açıldı.

Vali Ali Yerlikaya, laboratuvarın açılışında, Tekirdağ'ın, süt üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne kayıtlı yaklaşık 5 bin 900 süt üreticisi olduğunu, 159 bin hayvan içerisinde 60 bin 300 süt hayvanı bulunduğunu ifade eden Yerlikaya, "Geçen yıl 357 bin ton 136 litre, yani 2012 yılı baz alındığında Türkiye'deki süt üretiminin yüzde 2,10'u bölgede üretiliyor ve bu az bir rakam değil. Ciddi bir rakam" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, laboratuvar açılışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından Balıkesir'den, Ankara, Bursa, İzmir ve Balıkesir'deki laboratuvarla aynı anda gerçekleştirildi.

Törene, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, AK Parti İl Başkanı Ahmet Kambur ile çok sayıda daire müdürü ve üreticiler katıldı.

Laboratuvar

Laboratuvar, analiz cihazı ve diğer masraflar dahil 465 bin dolara mal oldu. Süt numune toplama işlemi birlik tarafından yürütülecek. Bu işlemler için iki birlik aracı ve personel tahsis edildi.

Kentteki 10 inek ve üzerinde ineğe sahip bin 318 işletmeden numune alınarak laboratuvarda protein, yağ ve somatik hücre analizleri yapılacak. Bu sayede bölge işletmelerinin süt kalitesi belirlenmiş olacak. Analizi yaptıran ve şartları sağlayan işletmelere inek başına 50 TL destek verilecek. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tekirdağ'da 'Çiğ Süt Analiz' Laboratuvarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement