TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes, sobaların yanlış kurulumu ve yakılmasının, baca temizliğinin yaptırılmamasının, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılmasının karbon monoksit zehirlenmeleri arttırdığını hatırlatarak, dikkatli olunması konusunda yurttaşları uyardı.
Özerciyes, yaptığı yazılı açıklamada, sobaların yanlış kurulumu ve yakılmasının, baca temizliğinin yaptırılmamasının, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılmasının, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılmasının, sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri arttırdığını belirtti. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedeni olduğunu vurgulayan Özerciyes, şunları ifade etti:
"Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.
Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler."
Son Dakika › Güncel › Tmmob Soba, Baca ve Şofben Zehirlenmelerine Karşı Uyardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.