Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, yeni yöntemle hesaplandığı Mart ayında 104.05 düzeyine geriledi.
Merkez Bankası verilerine göre, eski hesaplamaya göre endeksin değerleri, Şubat ayındaki 113.22'den 105.44'e, Ocak ayındaki 117.12'den de 108.25'e revize edildi.
Yeni yönteme göre hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru Mart ayında 103.26 düzeyine geriledi. Yİ-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 106.74 ve Şubat ayında 104.99 düzeyindeydi.
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor. Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.
Merkez Bankası açıklamasında, "Her bir dönem için hesaplanan ülke ağırlıkları kullanılarak oluşturulan endeksler, zincir endeks yöntemi ile birleştirildi. Eski endeks ağırlıklarının oluşturulmasında TÜFE bazlı endekste 36 adet ülke, ÜFE bazlı endekste 31 ülke kapsanmakta iken yeni endekslerde ülke sayısı TÜFE bazlı endeks için 45'e, ÜFE bazlı endeks için ise 38'e çıkarıldı" denildi.
Açıklamada ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nden (OECD) veri sağlanamaması nedeniyle 2012 ilk çeyreğinden sonra güncellenemeyen Birim İş Gücü Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi'nin de, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan 18 ülkeye ait birim iş gücü verileri kullanılarak yeniden hesaplandığı belirtildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi 104.05'e Geriledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?