Tükenen Kan Stokları Ameliyat Ertelettiriyor - Son Dakika
Güncel

Tükenen Kan Stokları Ameliyat Ertelettiriyor

Tükenen Kan Stokları Ameliyat Ertelettiriyor

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Yıldırım: "Ramazan ayında düşen kan stoklarımız ihtiyaca cevap verecek seviyede değil, acil olmayan ameliyatlar bazen kan bulunamaması nedeniyle birkaç gün ertelenebiliyor"

23.07.2013 15:11

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, "Ramazan ayında düşen kan stoklarımız ihtiyaca cevap verecek seviyede değil, acil olmayan ameliyatlar bazen kan bulunamaması nedeniyle birkaç gün ertelenebiliyor"" dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında kan bağışında önemli düşüşler yaşandığını söyledi.

İnsan sağlığını tehdit eden bu düşüşün önüne geçilebilmesi ve ihtiyaç sahiplerine en güvenli kanın ulaştırılabilmesi için ramazan ayı boyunca iftardan sonra gece yarısına kadar bağışçılardan kan temini yapıldığını belirten Yıldırım, "Kan, kaynağı sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir madde. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç var" diye konuştu.

"Ramazan ayında gönüllü kan bağışçılarına daha fazla ihtiyaç duyuyoruz"

Ramazan ayı süresince kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşandığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kimin nerede, ne zaman, kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu yüzden 'kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır' diyoruz. İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmemiz için kan stoklarımızın sürekli ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerekmektedir. Bu durum da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışları ile mümkün olmaktadır. Bu sebeple ramazan ayı süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını karşılamamız için bugünlerde düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına daha fazla ihtiyaç duymaktayız."

"Sadece acil hastalara kan verilebiliyor"

Yıldırım, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinde bulunan 79 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşıladığını vurgulayarak, "Ramazan ayında düşen kan stoklarımız ihtiyaca cevap verecek seviyede değil, acil olmayan ameliyatlar bazen kan bulunamaması nedeniyle birkaç gün ertelenebiliyor. Sadece acil ihtiyaçları karşılayabiliyoruz. Önemli ameliyatların ertelenmemesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tükenen Kan Stokları Ameliyat Ertelettiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement