"Tunceli Doğal Kır Çiçeği Balı Tanıtım ve Hasat Etkinliği" - Son Dakika
Güncel

"Tunceli Doğal Kır Çiçeği Balı Tanıtım ve Hasat Etkinliği"

"Tunceli Doğal Kır Çiçeği Balı Tanıtım ve Hasat Etkinliği"

Tunceli Valisi Güner: "Gençleri sadece üretimle değil. Aynı zamanda inançla buluşturalım. Gençleri silahla buluşturmayalım. Gençleri değerleri, inançlarıyla yetmiş iki buçuk milleti bir gören, muhabbetle, sevgiyle bakan felsefeyle buluşturalım"

05.10.2013 13:42

Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, "Gençleri sadece üretimle değil. Aynı zamanda inançla buluşturalım. Gençleri silahla buluşturmayalım. Gençleri değerleri, inançlarıyla yetmiş iki buçuk milleti bir gören, muhabbetle, sevgiyle bakan felsefeyle buluşturalım" dedi.

Güner, Pülümür ilçesine bağlı Turnadere köyünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelinde arıcılığın geliştirilmesi ve üretilen balın tanıtımı amacıyla düzenlenen "Tunceli Doğal Kır Çiçeği Balı Tanıtım ve Hasat Etkinliği"ne katıldı.

Köye gelişinde davul zurna ile karşılanan Güner, Tunceli'nin doğasını, havasını, tabiatını, cevizini, balını Cenab-ı Allah'ın büyük bir bereketle verdiğini söyledi.

Tunceli'de, bal, ceviz ve kuşburnu gibi ürünlerin organik olarak üretildiğini belirterek, üretimin artırılması için yayla ve meraların önemine dikkati çeken Güner, "Amacımız, gayemiz burada insanımızın huzur içerisinde olması öncelikle. Bu çerçevede bütün yayla ve mera yasaklarını sona erdirdim göreve başlamamla beraber. Bu talimatıma rağmen yayla ve mera yasağı olursa lütfen bana iletin. Ona da müdahale edelim. İsteyen istediği yaylayı, merayı yasal çerçevede, arzu ettiği şekilde kullanabilecek. İnsanlarımız buranın doğal güzelliğinden, tabiatından üretim için, üretime katkı için, gelir elde etmek için geleceğe umutla bakmak için rahatlıkla kullanabilecek" diye konuştu.

"Bundan sonra yollarımızı kar ya da terör kapatmayacak"

Tunceli'nin üretim potansiyelini artırılmasının huzur ve refahı beraberinde getireceğini vurgulayan Güner, şöyle konuştu:

"Kavga etmeyelim kucaklaşalım. Bir ve beraber olalım' diyoruz. Bunun adresi, bunun teması üretimden ve insanlarımızın geleceğe ümitle bakmasından geçiyor. Ben geleceğimizin, yarınlarımızın çok iyi aydınlık olacağına inanıyorum. Bu yörenin Tunceli'nin, Dersim'in insanının son derece bilinçli, şuurlu, hayata gerçekten umutla bakan insanlar olduğunu burada bir devlet adamı olarak görüyorum, müşahede ediyorum. İnşallah sizlerle beraber olacağız, bir olacağız, kucaklaşacağız. Bundan sonra bizim yollarımızı kar ya da terör kapatmayacak. Bundan sonra bu yollardan üretim yapan, ürün götüren, ticaret yapan araçlar geçecek."

Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Hacı Bayram Veli, Mevlana'nın aynı kaynağın, aynı damarın pınarları olduğunu ifade eden Vali Güner, bugüne kadar yapılan tüm cemevlerine destek verildiğini ve verilmeye de devam edileceğini kaydetti.

"Cemevlerine devlet olarak sahip çıkıyoruz"

Güner, şöyle devam etti:

"Kaymakamlara buradan talimatım, vatandaşın inanç merkezi olarak kabul ettiği, değer verdiği cemevlerine biz devlet olarak sahip çıkıyoruz ve bundan sonra daha fazla sahip çıkacağız. Çünkü orası sizin inancınızın, kültürünüzün, kimliğinizin bir parçası. Sizin kendinizin, kimliğinizin bir parçası olarak addettiğiniz, değer verdiğiniz değerler bizim başımızın tacıdır. Bunu açıkça ifade edeyim. Şu anda Tunceli'de 8 tane faaliyet gösteren 2 tane de inşaat halinde bitirmek üzere olduğumuz iki cemevimiz var. Dolayısıyla Tunceli'de 10 tane cemevi olacak. Yalnız cemevlerinde geleneklerinizi kültürlerinizi yaşayın, yaşatın. Gençlerinize orada dedeler marifetiyle kültürünüzü anlatın. Sadece yaşlılar gelmesin oraya, gençleri de davet edin. Gençler sizin ceminizi, ibadetinizi öğrensin. İnancınızın gereklerini öğrensin ve bunu yaşatalım."

Dersim bölgesinde gençliğin en büyük sorununun kültürlerinden, geleneklerinden ve inançlarından kopmaları olduğunu ifade eden Güner, "Gençleri sadece üretimle değil, aynı zamanda inançla buluşturalım. Gençleri silahla buluşturmayalım. Gençleri değerleri, inançlarıyla yetmiş iki buçuk milleti bir gören, muhabbetle, sevgiyle bakan felsefeyle buluşturalım. Dersimli gençlerimize, çocuklarımıza bu şekilde çağrıda bulunmak istiyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da Tunceli'de arıcılığın geliştirilmesi ve üretilen balın markalaştırılması çalışmalarına aralıksız devam edildiğini, 1991 yılında 25 bin olan arılı kovan sayısının 2013 yılında 52 bin 730'a çıkarıldığını söyledi.

Tunceli'nin arıcılık açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Kaya, "2012 yılında ilimiz genelinde 754 ton bal üretilmiştir. Sadece Pülümür ilçemizde birliğe kayıtlı 170 üreticimiz 18 bin arılı kovan ile bu yıl 290 ton bal üretilmiştir" dedi.

Vali Güner, arıcı kıyafeti giyerek, kovanları inceledi ve üreticilerden bilgi aldı.

Etkinliğe, Pülümür Kaymakamı Mekan Çeviren, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun ve üreticiler katıldı. - Tunceli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Tunceli Doğal Kır Çiçeği Balı Tanıtım ve Hasat Etkinliği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement