Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Akol Otel'de basınla bir araya geldi. ÇATOD adına konuşan Kemal Pazarbaşı, geçtiğimiz gün İstanbul'un göbeğinde yaşanan acı olayın Türkiye ve Çanakkale'de turizme vereceği zarardan endişeli olduklarını dile getirdi. Pazarbaşı " Sultanahmet'te yaşanan terör saldırısı sırtımıza saplanan bir hançer gibidir" diye konuştu.
Son zamanlarda özellikle artan terör olayları hakkında konuşan Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Kemal Pazarbaşı "Sultanahmet'te yaşanan terör saldırısı sırtımıza saplanan bir hançer gibidir. Dünya'yı içten ve dıştan kemiren tüm terör ve şiddet olaylarını ve bunları destekleyen unsurların şiddetle kınıyor, en sert dille lanetliyoruz. Gerçekleşen menfur Sultanahmet terör saldırısında yaşamlarını yitiren 10 turistimize Allah'tan rahmet, yaralanan ve tedavi atında olan turistlerimiz ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Türkiye turizmi bir kez daha sırtından hançerlenmiştir. Dünya genelinde başta Paris, Lübnan, Mısır, Irak ve Suriye'de yaşanan terör olaylarına paralel, ülkemizde son 6 ay içerisinde meydana gelen Suruç, Ankara ve son olarak Sultanahmet Meydanı'nda sivilleri hedef alan terör saldırıları tüm Dünya'yı derinden etkilemiştir. Terör ve şiddet ile turizm, Dünya'da yan yana gelme ihtimali olmayan taban tabana zıt kavramlardır. Turizm camiası olarak gelişmeleri üzüntü ve büyük bir tedirginlik içinde takip etmeye devam ediyoruz" dedi.
2016 yılında turizm konusunda Çanakkale'nin acil eylem planı yapması gerektiğini de ifade eden Pazarbaşı, "2016 yılındaki ülkemiz turizmini doğrudan ilgilendiren riskler göz ardı edilmemelidir. Bu riskler, Tüm Dünya'da artan terör endişesi, özellikle Ortadoğu eksenli gelişen ve büyük yerleşim noktalarına sıçrayan terör tehdidi, Suriye'de ve Irak'ta devam eden iç savaş, Ortadoğu'da yaşanan yüksek gerilim, Rusya ile yaşanan yüksel gerilim, Rusya ile yaşanan siyasi ve ekonomik kriz, diğer BDT ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve Rusya ile aralarında yaşanan krizler, Yunanistan ve Bulgaristan'da devam eden ekonomik daralmadır" dedi.
2016 yılında Çanakkale turizmini doğrudan ilgilendiren risklere değinen Pazarbaşı, "Artan küresel terör tehditlerine başta Avrupa, Amerika kıtası, Avusturalya'dan gelen Kültür/Anadolu grupları ve münferit taleplerde ciddi oranda daralma beklenmektedir. Çanakkale için önemli pazarlar arasında yer alan Balkan ve Doğu Avrupa pazarlarına Antalya bölgesinden, Rusya'dan iptal edilen charter uçuşlar yerine ek charter uçuşların arttırılması gerekiyor. Antalya bölgesinin Balkan ve Doğu Avrupa pazarlarında uygulayacağı son dakika aksiyon fiyatlarına bağlı yüksek fiyat rekabeti, özellikle Antalya bölgesi otellerinin Rus pazarında yaşadığı büyük kaybı telafi için iç pazarda agresif fiyat politikası uygulanması gerekiyor. Yapılması acil gereken tedbirler arasında; Çanakkale iline yapılan okul gezilerinin 'eğitim gezisi kapsamında' hafta içine yayılması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm valilikler yazı gönderilmesi ve Milli Eğitim Bakanımızın imzası ile tavsiye niteliğinde teşvik edici bir yazının bakanlık tarafından tüm Türkiye genelindeki valiliklerimize gönderilmesi ve buna müteakip bu yazıyı referans göstererek İl Turizm Müdürlüklerimiz vasıtası ile tüm illerin milli eğitim müdürlüklerine davet yazısı gönderilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu durum geleceğimizin teminatı gençlerimizin Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı daha iyi koşullarda gezmelerine ve Mart-Haziran ayları arasında, Cumartesi - Pazar günlerine sıkışan olağandışı yükün hafta içinde yayılarak, ilimiz turizmini ekonomik olarak daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümeye yöneltecektir" diye konuştu.
"2016 YILINDAKİ YURTİÇİ TANITIM FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERMELİYİZ"
Özellikle yurtiçi turizm fuarlarına etkin katılım olması gerektiğini de söyleyen Pazarbaşı, "Büyük şehirlerde gerçekleştirilecek Çanakkale tanıtım günleri, büyük şehirlerde AVM ve yüksek trafik olan noktalarda, 'dış alan reklamı', büyük şehir deniz otobüsleri, toplu taşıma araçlarına reklam, Türkiye'nin diğer üniversitelerinde Çanakkale tanıtımına yönelik çalışmalar 2016 yılına can suyu olabilir. Dünya genelinde artan terör endişesinden en az etkilenmesi muhtemel pazar endişesi göreceli daha düşük olan Balkan ülkeleridir. Özellikle son 10 yıldır yapılan sürekli fuar katılımı ve tanıtımlar çalışmalarımız güçlendirilmeli, bu çap diğer Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerini içeren Yunanistan, Macaristan, Bosna gibi ülkeleri de içeren çalışmalar yapılmalıdır. Bu kapsamda bu ülkelerde bulunan tur operatörleri ve turizm yazarlarını ilimize ücretsiz olarak davet edilerek info gezileri düzenlenmeli, bu ülkelerden incoming faaliyeti yapan seyahat acentelerimiz desteklenmelidir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın sayısı 5 milyonun üzerinde olup, bu sayının yüzde 80'i Avrupa'da yaşamaktadır. 2014 yılında yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın seyahat amaçlı ülkemizde harcadıkları para 6 milyar dolar civarındadır. Yurt dışında yaşayan özellikle 3. ve 4. nesil gençlerimiz öz kültürlerini, kimliklerini ve hatta anadillerini yitirmektedir. Büyük devlet olmanın gereği vatandaşlarının milli birlik ve beraberlik duygularının sağlam temeller üzerinde kurulması ile mümkündür. Çanakkale bu amacın gerçekleşmesinde en önemli aktör olabilir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın Çanakkale'ye ziyareti 2016 ve sonrasının en büyük pazarlarından biri olabilir. Başta Avrupa'da yaşayan Türk gençleri için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı destekli proje geliştirilmelidir. Balkanlarda yaşayan soydaşlarımızın Çanakkale'ye ziyaretlerinin arttırılmasına yönelik Başbakanlık Tür İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı destekli projelerin geliştirilmesi diğer önemli husustur. Avrupa'da yer alan Türk seyahat acentelerine ücretsiz Çanakkale info gezisi düzenlenmesi ve Çanakkale'ye davet edilmesi bu faaliyetleri güçlendirecektir" dedi. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Turizmde 2016 Endişesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?