Türk Demans Hastaları İçin 'Cafe Bahar' Açıldı - Son Dakika
Güncel

Türk Demans Hastaları İçin 'Cafe Bahar' Açıldı

Türk Demans Hastaları İçin \'Cafe Bahar\' Açıldı

Hamm Pelkum'da Türk demans hastaları ve yakınlarına destek olmak amacıyla buluşma ve bilgilendirme merkezi açıldı.

06.09.2012 14:24  Güncelleme: 14:27

Hamm Pelkum'da Türk demans hastaları ve yakınlarına destek olmak amacıyla buluşma ve bilgilendirme merkezi açıldı. Her hafta Çarşamba günü 1430 - 1730 saatleri arasında biraraya gelecek demans hastalarına çeşitli aktivitelerle hastalığın etkilerini azaltmak için yardımcı olunacak.

Almanya'da yaşlanan birinci kuşak Türkler arasında demans hastalarının sayısı giderek artıyor. Türk hastalara kendi dillerinde hizmet verecek merkezler de son dönemde iyiden iyiye önem kazanmaya başladı. Hamm ve çevresinde yaşayan Türk hastalar için bu amaçla Hamm Pelkum'da 'Cafe Bahar' adıyla buluşma ve bilgilendirme merkezi açıldı. Merkez, 'Die Grünen Damen und Herren' adlı bakım merkezi tarafından Heinrichstr. 10, Hamm-Pelkum adresindeki 'Fünf Wände' binasında hayata geçirildi.

Hizmet Türkçe olacak

'Demans hataları ilk etapta kısa süreli bellek kaybına uğradıkları için, ilk önce Türkçeye göre oldukça geç dönemde öğrendikleri Almanca'yı unutuyorlar. Bu nedenle de dil problemi daha bir önem kazanıyor' diyen Arslan, Cafe Bahar bünyesinde demans konusunda sertifikalı Türk bakıcılar tarafından hastalara hizmet verileceğini söyledi.

11 sertifikalı bakıcı

Hamm'da bu anlamda hizmet veren ilk merkez olan Cafe Bahar bünyesinde, Aynur Arslan ve Suzan Karaoğlu öncülüğünde demans konusunda bilgi ve tecrübe sahibi sertifikalı 11 Türk bakıcı, sağlık sorunu olan ve günlük işlerlerini yapmakta zorlanan yaşlı Türk kökenli vatandaşlara hizmet sunucak. Her hafta Çarşamba günü 1430 - 1730 saatleri arasında çay, kahve, börek ve tatlı eşliğinde demans hastalarına farklı bir gün yaşatmayı amaçlayan merkezde, zeka geliştirici oyunlar ve çeşitli aktivitelerle hastalığın getirdiği problemleri hafifletmeyi amaçladıklarını belirten Aynur Arslan, aynı zamanda hasta yakınlarının da bu süre zarfınfa soluklanmaları ve kendilerine zaman ayırmalarının hedeflendiğini vurguladı.

Masraflar karşılanıyor

Sunulan hizmetlerin masrafının hastalık ve bakım kasaları tarafından üstlenildiğini kaydeden Arslan, demans hastası olup bakım derecesi 0 (sıfır) olan hastalara bu tür masrafların karşılanması için 100-200 Euro arası destek verildiğini hatırlattı. Demans problemi olan veya ailesinde bu hastalığa yakalanan kişileri kendilerine başvurarak bilgi almaya çağıran Aynur Arslan, 02381 876 78 40 ya da 0172 142 68 93 nolu telefonlardan konu hakkında detaylı bilgi alınabileceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Demans Hastaları İçin 'Cafe Bahar' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement