Türk İslam Dünyasının Bilim Adamlarını Bursa’da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Türk İslam Dünyasının Bilim Adamlarını Bursa’da Buluştu

Türk İslam Dünyasının Bilim Adamlarını Bursa’da Buluştu

Kaşgar'dan Endülüs'e Türk – İslam Şehirleri Sempozyumu'nun İlki Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Ev Sahipliğinde Bilim Adamlarının Katılımıyla Osmanlı'nın Lik Başkenti Bursa'da Gerçekleştirildi

29.04.2011 03:57  Güncelleme: 03:58

Türk İslam şehirlerinin tarihini, kimliğini ve kişiliğini oluşturan mimari eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacı taşıyan 'Kaşgar'dan Endülüs'e Türk-İslam Şehirleri Sempozyumları'nın ilki, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da gerçekleştirildi.

Türk İslam şehirlerinin maddi ve manevi kimlikleriyle şehrengiz formatında tanıtıldığı 'Türk-İslam şehirleri sempozyumu' Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) gerçekleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin organizasyonuyla ve Uluslar Arası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyuma, Türk İslam devletlerinden çok sayıda bilim adamı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı ve Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, böylesi bir organizasyonu düzenlemekten dolayı gurur duyduklarını söyledi. Türk İslam şehirlerinin tarihini, kimliğini ve kişiliğini oluşturan mimari eserlerin korunması, yaşatılması, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin açığa çıkarılmasını istediklerini belirten Demirci, "Sempozyumları gerçekleştirirken Uzak Asya'nın bir ucu Kaşgar'dan başlayarak en batıda Endülüs'e kadar yüzlerce Türk İslam şehirlerini maddi ve manevi kimlikleriyle şehrengiz formatında tanıtılmasını amaçladık" dedi.

Tarihin, İpek Yolu'nun kontrolü ve bu yollarda hakimiyet kurmuş medeniyetlerin mücadelesinin hikaseyi olduğunu vurgulayan Demirci, "Bu noktadan hareketle 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla kurulmuş bir Osmanlı'nın başkenti Bursa şehriyle söz konusu sempozyumlara başladık. Bu sempozyumlar her 6 ayda bir başka şehirde devam edecek" diye konuştu.

"Osmanlı'nın ikinci başkenti Edirne değil, Ankara"

Türk devletlerinden temsilcilerin de söz aldığı açılışta konuşan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda tek eyaleti bulunduğunu, adının da Anadolu eyaleti olduğunu hatırlattı. Bu Anadolu eyaletinin ilk başkentinin de 1326 yılında fethedilen Bursa olduğu söyleyen Akgündüz, "Bir görüşe göre bu durum 1360 yılına kadar, bir görüşe göre de 1402 yılına kadar devam etmiş. Bursa başkentlikten düşünce, bilinen Yıldırım ile Timur savaşının ardından başkent Ankara olmuştur. Yani Osmanlı Devleti'nin ikinci başkenti Edirne değil, Ankara'dır" dedi.

Hukuk ve siyasal bilimler fakültelerinde, mahalli idareler ve şehir idaresiyle alakalı hukuki düzenlemeler konusunda ilk devlet ve topluluğun İngiltere olarak gösterildiğini hatırlatan Akgündüz, "Bizim tüm ders kitaplarında da böyledir. İngiltere'nin 1671 tarihli belediye kanunu, bütün dünya hukuk tarihinde örnek gösterilir. Bu acı bir gerçektir.

Aslında bu böyle değil. Dünyanın ilk belediye başkanlığı demek olan muhtesip unvanı, Peygamber efendimiz tarafından kullanılmıştır. Müslüman Türk milletinin yaptığı bir ilk de 1507 tarihinde Bursa, Edirne ve İstanbul iktisap kanunnamesinin hazırlanışıdır. Bu dünyanın ilk standartlar ve ilk belediye kanunudur. İlk insan ve hayvanlar hakları ile ilgili kanundur. Bunun orijinali Topkapı Sarayı'nda bulunmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ise, sempozyumun ilk başkent Bursa'dan başlatılmasının anlamlı olduğunu kaydetti. Bursa'dan sonra başkent Edirne diye bilindiğini, ancak bugünden itibaren Ankara olduğunu öğrendiklerini de belirten Yalçıntaş, Ahmet Akgündüz'e teşekkür etti.

Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından oturumlara geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa İsen'in yaptığı 'Bursa'nın Manevi mimarları- Molla Fenari' konulu oturumda, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz tarafından ' Osmanlı döneminde Bursa'da şehir idaresi', Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından 'Bursa'nın gönül sultanları', Feyzi Ülgü tarafından da 'Bursa Ulucamii minberi' konulu sunum yapıldı.

Merinos AKKM Genel Koordinatörü Mehmet Semih Pala, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'a Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen ve işletilen Merinos AKKM hakkında da bilgi verdi.

İki gün boyunca sürecek olan sempozyumun ilk gününde gerçekleştirilen 4 oturumda Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yıldırım Beyazid dönemleri hakkında uzmanlar tarafından bilgi verildi. Sempozyumun ikinci gününde ise 3 oturum düzenlenecek, Murad Hüdavendigar, Çelebi Mehmed ve 2. Murat dönemi hakkında Türk İslam devletlerinden gelen bilim adamları sunum yapacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk İslam Dünyasının Bilim Adamlarını Bursa’da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement