ALİ GÜRELİ - Havadaki nem oranının yüzde 10'un altına düştüğü, kuraklığın hakim olduğu, sıcaklığın 36 dereceyi aşarak mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve poyrazın da etkili olduğu bir dönemde Çukurova bölgesinde çıkan orman yangınlarına ilk müdahale süresinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığının açıkladığı 15 dakika hedefini geçtiği bildirildi.
Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün 10 yıllık verilerine göre Türkiye'nin 2002 yılında 20.2 milyon hektar olan orman varlığının bu yıl 21.6 milyon hektara ulaştığını söyledi.
Artan 1.4 milyon oranındaki ormanlık alanın Belçika veya Marmara Bölgesi büyüklüğünde olduğuna dikkati çeken Acer, Türkiye'nin dünyadaki ülkeler arasında yüzölçümüne göre orman varlığını en fazla artıran ülke konumunda olduğunu ifade etti.
Acer, özellikle son 5 yılda Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Milli Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmalar sonucu orman varlığının ciddi oranda arttığını vurgulayarak, böylece gelecek için daha yeşil bir Türkiye inşa edildiğini bildirdi.
Adana'nın yüzde 41'inin orman olduğunu, toplam 582 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu ve bölgede Osmaniye ile bu miktarın 732 bin hektara ulaştığını anlatan Acer, "Bu alanların yüzde 69'luk bölümü birinci derecede yangına hassas alanlar. Bizim çalışmalarımız da bütün bu alanları özellikle yaz aylarında korumakla ilgili. 2013 yılı hava koşulları itibariyle yangınla mücadele bizim için daha önemli bir yıl haline geldi" dedi.
Acer, orman yangınlarıyla mücadelede son 60-70 yılın en hassas yılını geçirdiklerini belirterek, şöyle konuştu.
"Havadaki nem oranının yüzde 10'ların altına düştüğü, tamamen kuraklığın hakim olduğu, sıcaklığın 36 dereceyi aşarak mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve bununla birlikte poyrazın da etkili olduğu bir dönem yaşadık. Şu anda Türkiye'nin her köşesinde özellikle Akdeniz ve Ege iklim kuşağında yer alan illerimizde büyük orman yangınları meydana geldi. Adana da orman yangınlarına hassas bir noktada. Bu yıl temmuz sonuna kadar 76 orman yangını yaşandı ve 181 hektar alan zarar gördü. Geçen yıl ise 64 orman yangınında 417 hektar ormanlık alan zarar görmüştü. Bu yıl geçen yıla oranla fazla yangın çıkmasına karşın daha az alan zarar gördü. Bunun nedeni ise kritik noktalarda önlem almış olmamız. 1969 yılından bu yana kadarki verilere göre yangınların en fazla nerede çıktığını biliyoruz ve önlemlerimizi buna göre alıyoruz. Bu kritik noktalarda konuşlanan ekiplerimiz kısa sürede yangına müdahale edince, zarar gören alan miktarı da az oluyor. Mayıs ayı itibariyle yangınlara ilk müdahale süresi ortalama 28 dakika iken bugün Sayın Bakınımız Veysel Eroğlu'nun koyduğu 15 dakika hedefini bugün itibariyle yakaladık ve hatta geçtik. Müdahale süremiz şimdi ortalama 14-14,5 dakika. Ekiplerimizin 4, 7 ve 12 dakika gibi sürelerde müdahale ettiği yerlerde var."
Acer, yangına müdahaleden çok engellenmesinin önemine de değindi.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kurum ve kuruluşlar ile güvenlik güçlerinin yangını önleme konusunda ciddi destek sağladığını anlatan Acer, piknik ve mesire alanlarındaki kontrollerin sıklaştırıldığını, anız yangınlarına karşı tedbirlerin artırıldığını, cami hoparlörlerinden vatandaşların uyarıldığını, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların bilgilendirildiğini aktardı.
Türkiye'nin ekonomik durumunun iyileşmesinin orman yangınlarıyla mücadeleyi güçlendirdiğine ve bu gücün her geçen yıl arttığına da dikkati çekti.
Orman yangınlarına tırmık, kazma, kürek ve baltayla müdahale edilen dönemleri hatırlatan Acer, "Geçmişte bir tırmığın bile yedieminle işçiye teslim edildiği, kaybettiğinde tırmığın bedelinin maaşından kesildiği dönemlerden bugün arazi koşullarına uygun 3, 6 ve 12 ton su kapasiteli devasa arazi ve hava araçlarıyla yangına müdahale ediyoruz. İşçilerimiz yangına karşı koruyucu donanımlara sahip" diye konuştu.
Acer, her işçinin, ateşin içinden kısa süreli geçebilmesini sağlayan yanmaz elbiselerle donanmış vaziyette olduğunu, Mersin, Hatay ve Adana havzasında toplam 5 helikopter ve bir uçak konuşlandırıldığını, Türkiye genelinde ise Adana'da olduğu gibi çok ciddi araç, gereç ve ekipman desteği bulunduğunu ifade etti.
Uluslararası müdahale
Türk ormancısının bu yıl KKTC'de iki orman yangınına hava araçlarıyla müdahale ettiğini, geçen yıl ise Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, İsrail, Suriye ve KKTC'deki yangınların söndürülmesine katkıda bulunulduğunu hatırlatan Acer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orman yangınlarıyla mücadelede çok iddialı olan Fransa'dan bile son 10 yılda daha az ormanlık alanımız zarar gördü. İspanya'da son 10 yılda 1 milyon hektarın üzerinde ormanlık alan yanarken, bu rakam Türkiye'de 82 bin hektar. 10 yıllık ortalamalar ülkemizin yangınlara karşı nasıl mücadele ettiğinin somut bir göstergesi. Yunanistan'da ise son 10 yılda 400 bin hektar civarında alan zarar gördü. Avrupa ülkelerinde Türkiye gibi kritik noktalarda konuşlandırılan ilk müdahale ekipleri yok. Biz farklı ve sistemli çalışıyoruz. Orman yangınlarında Türkiye hatırı sayılır bir güce sahip. Bu veriler Türk ormancısının artık kendisiyle yarıştığını gösteriyor. Bize bu desteği ve gücü veren devletimize ve bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz." - Adana
Son Dakika › Güncel › Türk Ormancısı Yangınla Mücadelede Kendisiyle Yarışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?