Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü'nün (Financial Action Task Force - FATF) bildirisinde, Türkiye'nin kara listeye alınmadığı, koyu gri listedeki yerini koruduğu bildirildi.
FATF'in internet sitesinde yayımlanan bildiride, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda koyu gri listeden çıkamadığı görülürken, ülkenin FATF tavsiyelerini yerine getirmede gösterdiği çabanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Bildiride, mevzuat konusunda yaşanan ilerlemelere karşın, terörün finansmanını tespit etme ve mal varlığını dondurma konusunda hala bir takım endişeler taşındığına vurgu yapıldı.
FATF, Türkiye'nin bu konudaki eksiklerini tamamlama ve eylem planını uygulamaya devam etmesi konusunda tavsiyede bulundu.
Türkiye, 2011'den bu yana bulunduğu koyu gri listeden Tanzanya ve Kenya'nın çıktığı bildirildi.
Uzmanlar, daha önce, FATF bildirisiyle ilgili Türkiye hakkında olumsuz bir tablo öngörülmediğini açıklamış ve Türkiye'nin kara listeye alınmasının teknik açıdan mümkün olmadığını vurgulamıştı.
Mevzuat değişikliğindeki katedilen mesafeye rağmen, Türkiye'nin uygulama eksiği nedeniyle koyu gri listedeki yerini koyuyacağı belirtilirken, uygulama sorununu aşması halinde bu listeden çıkmasının da metodolojik olarak en az 1 yıl süreceği ifade edilmişti.
Eleştirilen kanun, Türkiye'nin elini güçlendirdi
FATF'ın 2007 yılında yapılan 3. tur değerlendirmesinde, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanın önlenmesi noktasında bir takım eksiklerinin bulunduğu tespit edilmişti. Türkiye, 2010'da terörün finansmanın önlenmesiyle ilgili bir eylem planı sunmuş ve bir kanun tasarısı hazırlamıştı. Kanunun yürürlüğe girmesinde gecikme yaşanmış, Türkiye "gri listeden", "koyu gri listeye" alınmıştı. Ancak yaşanan gecikmeye rağmen Türkiye'nin, geçen yıl çıkarılan söz konusu kanunla, konuyla ilgili mevzuat eksiklikleri tamamlanmış oldu.
"Uygulama eksiği aşılmalı"
Toplantılarda, kanunun çıkmasıyla mevzuat eksikliğini aşan Türkiye'nin önündeki uygulama konusundaki engellerin ise henüz ortadan kalkmadığı belirtiliyor. FATF, BMGK'da alınan kararların en geç 24 saat içinde uygulanması tavsiyesinde bulunurken, bu konuda Bakanlar Kurulunda yaşanan gecikmeler eleştiriliyor. Uzmanlar, bu gecikmeleri ortadan kaldırabilmek için başka bir mekanizmaya ihtiyaç duyulabileceği görüşünü paylaşıyor. Eleştirilere karşın FATF Sekretaryası, yaşanan gelişmeleri de gözönünde bulundurarak, Türkiye'nin mevzuat konusunda büyük ölçüde uyum sağladığını ekim ayı raporunda belirtmişti. Dolayısıyla FATF'ın, Türkiye'nin attığı adımları dikkatle incelediği ve gelişmeleri de takdirle karşıladığı belirtiliyor.
FATF'ın işleyişi
OECD bünyesinde Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu olarak da bilinen hükümetler arası bir kuruluş olan FATF, G7 ülkelerinin girişimiyle 1989'da kuruldu. Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu FATF, kara paranın aklanması, terör finansmanının engellenmesi alanında ülkelere 40 tavsiyede bulunuyor. Organizasyonun tavsiye olarak sunduğu konu başlıklarına 2012'de, kitle imha silahları da eklenmişti. - Arkansas
Son Dakika › Güncel › Türkiye, Fatf'nin Bildirisinde 'Kara Listeye' Alınmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?