-Başbakan Erdoğan: (1)
"Yakın coğrafyamızda, sancılı ancak gelecek vadeden büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye de son 10 yıldır, her alanda önemli ilerlemeler kaydettiği
köklü bir değişim sürecini yaşıyor. Dünya ekonomisinin buhranlı ve zorlu koşullarında ekonomimiz rüştünü ispat etmiştir. Siyasi istikrar, ekonomimizin sergilediği yüksek performansın sağlanmasında belirleyici bir unsur olarak ön plana çıkmıştır"
"21 Ekim 2011 seçimlerini büyük bir demokratik olgunlukla gerçekleştiren Tunus halkı,
otoriter yönetimler devrinin kapandığı yönünde dünyaya net bir mesaj verdi"
" Bugün 21 anlaşma imzaladık. Bunların bir kısmı anlaşma bir kısmı eylem planı. Şimdi
bundan sonrası artık bakanlarımızın ve dışişleri bakanlarımızın sekretaryasında, kontrollü
bir şekilde devam edecek. Artık güçlü temellere dayanan bir ikili ekonomik ilişki kuruyoruz"
Erdoğan, Sanayi Ticaret El Sanatları Birliğinde düzenlenen Türkiye-Tunus İş Forumu'ndaki konuşmasında, Tunus'a, devrimin ardından ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini belirterek, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.
"2011 yılı Eylül ayında, yani Tunus halkının özgürlük ve onur devriminden kısa bir süre sonra yaptığım ziyaretten bu yana Tunus'ta çok şeyin değiştiğini görüyorum" diyen Erdoğan, Tunus'un özgürlük, hak, adalet ve onur mücadelesinde emin adımlarla ilerlediğini görmenin kendilerini son derece memnun ettiğini bildirdi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"21 Ekim 2011 seçimlerini büyük bir demokratik olgunlukla gerçekleştiren Tunus halkı, otoriter yönetimler devrinin kapandığı yönünde dünyaya net bir mesaj verdi. Büyük İslam mütefekkiri, modern sosyal bilimlerin kurucusu İbn-i Haldun'un doğduğu bu topraklardan yeni bir demokrasi dalgasının yayılması tesadüfi değildir.Tunus halkının tarihe düştüğü bu not, inşallah gelecek nesiller için de yol gösterici olacaktır. Tunus Milli Kurucu Meclisinin ülkedeki bütün kesimlerin 'benim anayasam' diyeceği bir anayasa hazırlayacağına ve geçiş sürecinin suhuletle geride bırakılacağına inanıyorum. Bu süreçte, kardeşim Ali el-Urayyid başkanlığındaki uzlaşma hükümetinin birlik ve beraberlik içinde Tunus halkının yaralarını sarmak için büyük bir gayret sarf ettiğini görmek bizleri daha da umutlandırıyor."
-"Türkiye bu onurlu ve zorlu yürüyüşünde Tunus halkının yanında"
Değişim ve demokrasinin tesisinin, uzun zaman, sabır ve emek isteyen bir süreç olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, onurlu ve zorlu yürüyüşünde Tunus halkının yanında olduğunu vurguladı.
İki ülke halkları arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbet bağlarının, ülkeler arasındaki mesafenin aksine çok yakın ve güçlü olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "400 yıllık ortak tarihimiz bugün de ilişkilerimize güç veriyor, bizleri birbirimize yakınlaştırıyor. Tarihimiz, birlikteliğimizin, kardeşliğimizin mührünü taşıyan izlerle doludur" ifadesini kullandı.
1853-1856 Kırım Savaşı'na Osmanlı ordusu saflarında katılan Tunusluların savaştan sonra Anadolu'yu memleketleri bildiklerini ve Kastamonu'ya bağlı "Tunuslular köyü" adı altında bir yerleşim yeri dahi kurduklarını anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:
"1911 yılında Osmanlılar Libya'yı savunurken pek çok Tunuslu mücahid de savaşa katılarak, bizlerle omuz omuza mücadele vermişlerdir. Ortak kahramanımız Tunuslu Hayreddin Paşa'nın birleştirdiği ülkelerimizin kaderleri, bugün de demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesinde kesişmiştir. Pek çok ortak değeri paylaşan ülkelerimiz, aydınlık geleceklerine doğru birlikte emin adımlarla yürüyorlar. Yakın coğrafyamızda, sancılı ancak gelecek vadeden büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz.Türkiye de son 10 yıldır, her alanda önemli ilerlemeler kaydettiği köklü bir değişim sürecini yaşıyor. Dünya ekonomisinin buhranlı ve zorlu koşullarında ekonomimiz rüştünü ispat etmiştir. Siyasi istikrar, ekonomimizin sergilediği yüksek performansın sağlanmasında belirleyici bir unsur olarak ön plana çıkmıştır. Dış politikada benimsediğimiz yeni vizyon, özellikle dış ticaretimizin geliştirilmesinde, yeni pazarlara açılmada büyük katkı sağladı. Ortak tarihi ve kültürel mirası paylaştığımız kardeş ülkelerle birlikte attığımız adımlar, halklarımızın müşterek geleceği bakımından olumlu neticeler veriyor. Bu anlayışla Tunus ile de bağlarımızı güçlendiriyoruz.Tunus hükümetinin de bu heyecanımızı ve azmimizi paylaştığını görmekten memnunuz."
Tunus'un entelektüel genç nüfusu, nitelikli işgücü ve Afrika'ya açılım sağlayan stratejik konumuyla transit ticaret merkezi ve lojistik hizmetler üssü olarak büyük fırsatlara sahip bir ülke olduğunu bildiren Erdoğan, "İş adamlarımızın Tunuslu muhatapları ile bu imkanları en verimli şekilde değerlendireceklerine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
-500 milyon dolarlık bir mali yardım paketi
İki ülke siyasi ilişkilerinin ulaştığı seviyenin de memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle devrim sonrasında yeni bir ivme yakalayan ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini dile getirdi.
Türkiye'nin, Tunus'taki geçiş sürecini ekonomik olarak desteklemek için hibe ve krediden oluşan 500 milyon dolarlık mali yardım paketi açıkladığını hatırlatan Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"2011 yılı Eylül ayındaki Tunus'u ziyaretim sırasında imzaladığımız Dostluk ve İşbirliği Antlaşması ilişkilerimizi daha da güçlendirdi. 2012 yılı Mart ayında gerçekleşen Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretini de Tunus ile ilişkilerimize verdiğimiz önemin göstergesi olarak görüyoruz. Aynı şekilde, Tunus Cumhurbaşkanı Sayın Merzuki ve Hükümet Başkanı Sayın Ali el-Urayyid başta olmak üzere Tunus'tan da ülkemize birçok üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. Bu karşılıklı ziyaretleri, ikili ilişkilerimizin ulaştığı noktayı göstermesi bakımından son derece önemli buluyorum. Bugünü de Türkiye-Tunus ilişkileri bakımından tarihi bir gün olarak kabul ediyorum. Kardeşim Ali el-Urayyid ile Başkanlık ettiğimiz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını bugün gerçekleştirdik. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı, ilişkilerimizi yeni bir seviyeye taşıdı. Bugün 21 anlaşma imzaladık. Bunların bir kısmı anlaşma bir kısmı eylem planı. Şimdi bundan sonrası artık bakanlarımızın ve dışişleri bakanlarımızın sekretaryasında kontrollü bir şekilde devam edecek. Artık güçlü temellere dayanan bir ikili ekonomik ilişki kuruyoruz. Tunus'la 2004 yılında imzaladığımız ve 2005 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca gümrük vergilerinin sıfırlanması sürecinde son aşamanın içindeyiz. Biz geçen yıl 2 bin ton hurma aldık, bu yıl bunu 5 bin tona çıkarmak suretiyle sıfır gümrük vergisiyle yeni bir heyecanı özellikle bu alanda meydana getiriyoruz. Şimdi Tunus tarafı da tedricen gümrük vergilerini aşağı çekiyor. Gelecek yıl temmuz ayı itibariyle Türk sanayi malları için de gümrük vergileri sıfırlanacak."
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Türkiye Tunus İş Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?