Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki tuz madeni, Türkiye başta olmak üzere İran ve Gürcistan gibi bölge ülkelerinin yemeklik ve karla mücadeledeki tuz ihtiyacını büyük oranda karşılıyor.
Tuzluca ilçesine ismini veren Tuzluca Tuz Mağaraları'ndan elde edilen kaya tuzu, burada işlenerek Doğu ve Güneydoğu illeri baştan olmak üzere; İran ve Gürcistan'a gönderiliyor. İşletme yetkilisi İsmail Taşdemir, Tuzluca'daki tuz madeninde özellikle yılın bu döneminde karla mücadele için kullanımlık tuz çıkardıklarını söyledi. Kışın karla mücadelede başta belediyeler olmak üzere bölge belediyelerinin buradaki tuzdan faydalandığını ifade eden Taşdemir, "Komşu ülkelerimiz İran ve Gürcistan ile yakın illerimizdeki gerek karayolları ekipleri gerek belediyeler buradaki tuzdan faydalanıyor" dedi.
"ÜÇ ÇEŞİT TUZ ÜRETİYORUZ"
Karayolları ve belediyelerin karla mücadelede kullandığı tuzu çıkardıklarını anlatan Taşdemir, şunları söyledi: "Bu madende üç çeşit tuz üretiyoruz. Karla mücadelede kullanılan tuz, sanayide kullanılan tuz ve şu anda elimde gördüğünüz bu kristal tuzdan da yemeklik tuz üretiyoruz. Bu yıl sadece yemeklik yurt dışına ihraç edilen 12 ton tuz ürettik. Karayollarında kullanılmak üzere istek doğrultusunda günde 300-400 bin ton tuz üretebiliyoruz."
TÜRKİYE'NİN 180 YILLIK TUZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK REZERV VAR
Tuz mağaralarında yüzlerce yıldır kaya tuzu çıkarıldığını anlatan Taşdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Bir bölümü Ermenistan sınırında bulunan tuz mağaralarından yaklaşık 8 kilometre derinlikten çıkarılan tuz, ülkenin 180 yıllık tuz ihtiyacını karşılama kapasitesine sahiptir. Tuz mağaraları 840 milyon ton rezerve sahiptir. Türkiye'nin hiçbir yerinde tuz çıkmaması halinde 180 yıl boyunca ülkenin tuz ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Tuz mağaralarında birinci kalitede tuz çıkarılıyor. Tarih öncesi dönemlerden beri bölgenin tuz ihtiyacı bu mağaralardan karşılanıyor."
"ARAÇLARIMIZI DONMAYA KARŞI BURADA TUTUYORUZ"
Belediye Başkanvekili Alper Mahir Aytekin, yurt genelinde olduğu gibi kendilerinin de belediye olarak burada elde ettikleri tuzla buzlama çalışması yaptıklarını belirtti. Aytekin, şu an tuz dağının altında hava sıcaklığının 14 derece olduğunu belirterek "Bunun için kış aylarında özellikle itfaiye araçlarımızı burada tutarak donmalarını önlüyoruz. İlçemize ismini veren bu tuz madeni, ülkemizin ve komşu ülkelerin önemli ölçüde yemeklik ve diğer tuz ihtiyacını karşılıyor" dedi. - IĞDIR
Son Dakika › Güncel › Türkiye ve Bölge Ülkelerinin Karla Mücadele Tuzu Iğdır'dan Karşılanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?