Tuz Şirketleri; Tuz Gölü'nün Parsellendiği Yok - Son Dakika
Güncel

Tuz Şirketleri; Tuz Gölü'nün Parsellendiği Yok

Tuz Şirketleri; Tuz Gölü\'nün Parsellendiği Yok

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu'nun, 2011 yılında yapılan hukuksuz, teknik alt yapısı olmayan, planlara aykırı ihalelerle Tuz Gölü'nün parsellenmeye başlandığı iddialarını, tuz şirketleri reddetti.

25.09.2014 16:51

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu'nun, 2011 yılında yapılan hukuksuz, teknik alt yapısı olmayan, planlara aykırı ihalelerle Tuz Gölü'nün parsellenmeye başlandığı iddialarını, tuz şirketleri reddetti.

TUZMAK Limited Şirketi Müdürü Mehmet Çağatay Andaç, Baran Bozoğlu'nun Tuz Gölü'nün yeni üretim alanı olarak belirlenen sahasında yaptığı basın toplantısındaki açıklamasına cevap verdi. Andaç, Bozoğlu'nun açıklamalarının tek yanlı ve önyargılı olduğunu iddia etti. Andaç, "İşletmemizin ÇED olumlu raporu, Gayrı  Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı ve maden işletme izinleri vardır. Uygulanmayan mahkeme kararı yoktur" dedi.

Baran ise mahkemelerin iptal kararlarının dinlenmediğini öne sürüp, "İşletmeler son sürat göle hafriyat dökmeye, hatta tuz üretmeye başladılar. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Temmuz ayında suç duyurusunda bulunmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor" demişti.

ÜÇTE BİRİ KADAR SAHA AÇILDI

Bozoğlu'nun 11 Eylül'de Tuz Gölü sahasında yaptığı açıklamaların eksik, yanlış belge ve bilgilere dayandığını iddia eden Mehmet Çağatay Andaç, "Keşke bu basın açıklaması yapılmadan önce biz mağdurlardan da Sayın Bozoğlu bilgi alsaydı. Tuz Gölü'nde ihalesi yapılan 8 adet sahanın büyüklüğü yaklaşık 3 bin 845 hektardır. Oysaki mevcutta çalışmakta olan eski 3 tuzlanın yaklaşık büyüklüğü 13 bin hektardır. Yani yeni açılan tuzlalar eski tuzlaların üçte biri kadardır" dedi.

GEREKLİ İZİNLER ALINDI

2011 yılında gerçekleştirilen ihalelerin, devletin bir kurumu olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini belirten Çağatay şöyle devam etti:

"İhale öncesi gerekli tüm izinler kurumlardan alınmış ve gerekli tüm bilimsel çalışmalar yapılmıştır. İdare mahkemelerine ihalenin iptali için açılan onlarca davanın sonuçları da bu yönde çıkmıştır. Açılan onlarca davayı kişiler değil, bizlerle birlikte aynı ihaleye giren ve Tuz Gölü'nde yer alan eski tuzlaları işleten firmalardır. Asıl rant hesabı, bu açılan davaların arkasında saklıdır. ÇED olumlu belgesi, GSM Ruhsatı ve maden işletme izinleri vardır. Mahkeme kararlarının uygulanmadığı açıklaması tamamen yanlıştır. Bizler bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Şu an işletmelerimizle ilgili hiçbir mahkemede durdurma kararı bulunmamaktadır. Yaptığımız tüm açıklamaların belgeleri elimizde mevcuttur. İsteyen herkesle bu belgeleri paylaşmaya hazırız." - Şereflikoçhisarankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tuz Şirketleri; Tuz Gölü'nün Parsellendiği Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement