Okmeydanı'nda polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt'un ölümüne ilişkin görülen davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada olaya ilişkin görüntülerin izleneceğinin belirtilmesi üzerine Uğur Kurt'un anne ve babası duruşma salonundan ayrıldı. Uğur Kurt'un vurulma anının da yer aldığı görüntülerde, sanık polis S.K.'nın da Kurt'un vurulmasının hemen ardından "Ambulans... adam vuruldu ya..." dediği duyuluyor.
Okmeydanı'nda bir yakınının cenaze törenine katılmak için gittiği Okmeydanı Cemevi'nin avlusunda polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt'un ölümüne ilişkin İstanbul 11 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5. duruşması yapıldı. Duruşmaya "olası kast ile adam öldürmek" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan polis memuru S.K., ile Uğur Kurt'un annesi Güllünaz Kurt, babası Kemal Kurt ve eşi Narin Kurt katıldı.
Duruşmada olaya ilişkin görüntülerin inceleneceğinin belirtilmesi üzerine Uğur Kurt'un anne ve babası duruşma salonundan ayrıldı. Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt ise duruşma salonunda kalarak görüntüleri izledi. CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı ile HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da duruşmaya izleyici olarak katıldı.
GÖRÜNTÜLER İZLENDİ
Dava dosyasında bulunan görüntüler Kurt ailesinin talebi üzerine duruşma salonunda ilk kez izlendi. Polis (akrep) aracı kamerası ve polis kameraları tarafından çekilen görüntülerde, sanık polis S.K.'nın molotofun isabet etmesi sonucu araçtan silahsız indiği birkaç saniye sonra ise tekrar araca yönelerek silahını aldığı görülüyor. Başka açıdan çekilmiş bir görüntü de ise polis aracının ateş aldığı ve ardından silahların patladığı görülüyor. Yine aynı görüntünün devamında sanık polis S.K., elinde silahla görülüyor ve "Ambulans... adam vuruldu ya" dediği duyuluyor. Başka bir görüntü de ise S.K.'nın Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polis olarak görev yapan babası ile birlikte polis aracının çektiği görüntüleri başka polislerle birlikte incelediği görülüyor. Yine bu görüntülerde Uğur Kurt'un kimlik bilgileri başka polisler tarafından araştırılıyor. Bu işlem yapılırken, sanık S.K.'nın da burada olduğu ve olayın hangi saate yaşandığına ilişkin bilgiler verdiği görülüyor.
Görüntülerde sanığın "Ambulas… Adam vuruldu ya..." dediğinin duyulması üzerine mahkeme başkanı sanık S.K.'ya bu sözlerini sordu. S. K., da "Aşağıdan birisi öyle bağırınca ben de ondan duyduğum şekilde bağırdım" diye yanıt verdi.
AVUKAT TURGUT KAZAN: SANIKLA BABASI, "NEYİ KAPATABİLİRİZ DİYE KAYITLARI İNCELİYORLAR"
Görüntülerin izlenmesi sırasında söz alan Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, "Bir polis cenazeye gelen bir yurttaşı öldürüyor. Savcıya haber verilmeden başta sanık ve babası, "neyi kapatabiliriz? Polisi nasıl kurtarabiliriz? Öldürülen Uğur Kurt'un acaba bir terör örgütüyle bağlantısı kurulabilir mi? Elinde bomba vardı diyebilir miyiz?" diye kayıtları inceliyorlar. Bir şey bulurlarsa kapatacaklar. Sadece bu son görüntü Cemal Kamacı'daki görüntü bile bir hukuk devletinde soruşturma konusu olması gereken bir durum. Bir vatandaş öldürülmüş sanık ve babası savcıdan habersiz kimlik araştırması yapıyor. İyi hukuk fakültelerinden öğrendim ki bu davayı örnek olarak anlatıyorlarmış" dedi.
KAZAN: OLASI KAST VAR TUTUKLANSIN
Görüntülerde olay yerinde bulunan başka bir polisin silahını havaya doğru tutmasına rağmen sanık S.K.'nın silahını yatay tuttuğunu belirterek, "Bu olası kasttır. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
"HAK ETTİĞİ ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUM"
Eşinin vurulmasına ilişkin görüntüleri duruşma salonunda izleyen Narin Kurt ise "Sanığın bu ülkeye hizmet ettiği düşünülerek olay nedeniyle alması gereken cezası indirilmeye çalışılıp buna ilişkin deliller ve hileler yapılıyorsa ben de bu ülke için gururla hizmet ediyorum. Mahkemenin bana bu konuda yardımcı olmasını sanığın hak ettiği şekilde cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istiyorum" dedi.
TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme, görüntülere sonradan müdahale edilip edilmediği, sonradan müdahale edildiyse görüntülerde bozulma yapılıp yapılmadığı, bozulmanın nedeninin ne olduğu ve görüntülerin geri getirilip getirilemeyeceği hususları için Jandarma Kriminal'den gelecek raporun beklenilmesine hükmetti. Mahkeme, delillerin toplanmış olması, sanığın kaçma şüphesinin bulunmaması gerekçeleriyle tutuklama talebini reddetti. Duruşma ertelendi.
İDDİANAME
İddianemeyi hazırlayan savcı Hasan Yılmaz, Uğur Kurt'u vuran polis memuru S.K.'nın "Taksirle adam öldürme" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasını istemiş, dosyayı İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Dosyayı inceleyen 85. Asliye Ceza Mahkemesi, Uğur Kurt'u öldüren polis hakkındaki "taksirle adam öldürme" suçlamasını yetersiz bularak, suçun 20 ila 25 yıl arası hapis cezasını öngören "Olası kastla adam öldürme" olduğunu belirtip dosyayı "görevsizlik" kararıyla Ağır Ceza mahkemesine göndermişti.
UĞUR KURT'UN ANNESİNE DAVA AÇILDI
Öte yandan, Uğur Kurt'un annesi Güllünaz Kurt hakkında sanık polis S.K.'nın avukatı Tolga Yurdakul'un şikayeti üzerine dava açıldı. 3 Aralık 2015'teki duruşmada Kurt ailesi ile sanık ve avukatı arasında gerginlik yaşanmıştı. Çıkan arbedede saatinin kordonunun koptuğu gerekçesiyle sanık polis S.K'nın avukatı Tolga Yurdakul'un şikayetiyle açılan davada anne Kurt'un "basit yaralama ve hakaret suçlarından" 3,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uğur Kurt'un Anne ve Babası O Görüntüleri İzleyemedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?