Uluslar Arası 1'inci Bal ve Bal Ürünleri Kongresi Başladı - Son Dakika
Güncel

Uluslar Arası 1'inci Bal ve Bal Ürünleri Kongresi Başladı

Uluslar Arası 1\'inci Bal ve Bal Ürünleri Kongresi Başladı

-uluslar ARASI 1'inci Katılımlı Bal ve Bal Arısı Ürünleri Kongresi'nde konuşan Mısırlı Prof.

22.02.2012 11:10

-uluslar ARASI 1'inci Katılımlı Bal ve Bal Arısı Ürünleri Kongresi'nde konuşan Mısırlı Prof. Ahmed Hegazi, "Bal ve bal ürünleri mikrop öldürücü yara iyileştirici etkisinin yanı sıra, özellikle çocuklarda idrar kaçırmanın önüne geçiyor"' dedi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi ve Kongre Başkanı Prof.Dr. Sibel Silici de balın 30'un üzerinde hastalığa iyi geldiğini belirterek, yetişkin ve çocuklara "Günde mutlaka bir kaşık bal yiyin"' önerisinde bulundu. Apiterapi olarak bilinen arı ve arı ürünleri konusunda dünya çapında uzman olan Mısırlı Mikrobiyoloji ve İmmunoloji profesörü, Mısır Çevre Birliği Başkanı, Mısır Apiterapi Birliği Genel Sekreteri Prof. Ahmed Hegazi, 17 ülkeden 300'e yakın katılımcının bulunduğu Sabancı Kültür Sitesi'nde yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

"Bal ve arı ürünlerinin insan vücuduna yararları gerçekten tartışılmaz. Özellikle, mikrop öldürücü ve yaraları iyileştirici, yara kapama,doku tamir edicidir. Son dönemde sistiti önlediği, çocuklarda düzenli olarak yenilen, balın idrar kaçırma hastalığının da önüne geçtiği bilimsel olarak kanıtlandı. O nedenle yetişkin ve çocukların sofralarından balı eksik etmemesi gerekir. Günümüzde çocuklar 'Fast food' ve benzeri tarzda yiyeceklerle beslenmeyi alışkanlık haline getirdi. Ailelere, kahvaltı ve diğer zamanlarda çocuklarına bal yedirmelerini, hatta içtikleri süt ve çay gibi içeceklerin içine 1 kaşık bal koymalarını öneriyorum. Balın yanı sıra arı sütü de antibiyotuk, antibekteriyal, antidoksandır. Arı sütü dermatit, romatizma,iştahsızlık, deprasyon ve egzama hastalıklarının tedavisinde ek tedavi olarak da kullanılmaktadır. Arı sütü, kanser, kalp hastalıklarını ve şekeri önler."

ERÜ Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye'de ilk kez yapılan uluslar arası bal ve bal arısı ürünleri kongresinin dünyanın dört yanından gelen bilim adamlarının katılımıyla yapıldığına dikkat çekti. İç hastalıkları uzmanı olan Prof.Dr. Keleştemur, şöyle konuştu:

"Herkesin günde en az 1 kaşık bal yemesinden yanayım. Balın insan vücuduna faydaları saymakla bitmiyor. Bal, kültürümüze, atasözlerimize kadar girmiş son derece yararlı yiyecektir. Buradaki kongrede bal ve arı ürünlerinin yararları bilimsel açıdan tezlerle ve bildirilerle gözler önüne serilecektir. Balla ilgili şunu da söylemek istiyorum; özellikle 'Şeker' diye bilinen diyabet hastalarının halk arasında söylenen 'Hakiki bal şeker hastalığına iyi gelir. Hakiki bal şeker hastasına dokunmaz' gibi sözler doğru değildir. Diyabet hastalarının bal ve bal ürünlerini tüketmesi sakıncalıdır. Ancak, sağlıklı olan herkesin sofrasından balı eksik etmemesi gerekir."

Kongre başkanı Doç.Dr. Sibel Silici, 17 ülkeden gelen 300'e yakın bilim adamının 26 Şubat'a kadar bal ve arı ürünleri konusunda yaptığı 80 bilimsel çalışmayı, Kayseri'de sunmaya başladıklarını söyledi. ERÜ Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Doç.Dr. Silici,dünya çapındaki apiterapistlerin Kayseri'de bir araya geldiklerini anlatırken şöyle dedi:

"Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde Kayseri'de yapılan kongremizin ortakları, FAO, Orman ve Su Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'dir. Kongreye 18 farklı ülkeden 80 bildiri ile başvurdu. Tıp Fakültesi, Ezacılık Fakültesi Gıda Mühendisliği Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Ziraat Fakültesi Bölümleri, Araştırma Enstitüleri'nden bilim adamları ile bal ve arı ürünleri firmaları ve arıcılar katıldı. Türk ve uluslar arası Apiterapi ilgilileri için (hasta, sağlıklı gıda marketleri, eczaneler, hastaneler ve dış ticaret yapanlar) hızlı, kolay ve ucuz arı ürünleri elde etmek için metot ve teknikler, insan ve hayvan hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için arı ürünlerinin kullanımı, arı ürünleri, arı zehri tedavisi; kurallar, ilkeler ve sırlar. Konularında hem teorik hem uygulamalı bilgiler sunacaktır."

OE,VD(OE/İD) - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uluslar Arası 1'inci Bal ve Bal Ürünleri Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement