Uluslararası Af Örgütü Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Af Örgütü Açıklaması

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Çin'de ceza hukuk sistemindeki düzenlemelere rağmen polislerin hala zanlıları itirafa zorlamak için işkenceye başvurduğunu kaydetti.

12.11.2015 12:24

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Çin'de ceza hukuk sistemindeki düzenlemelere rağmen polislerin hala zanlıları itirafa zorlamak için işkenceye başvurduğunu kaydetti.

Örgütün, Çin genelinde 37 avukatla söyleşiler ve 590 mahkeme kararının yanı sıra hukuki prosedürlerin incelenmesine dayanan raporunda, Çin yönetiminin, polisin zanlılara işkence etmesini engellemek amacıyla 2010 yılından bu yana uygulamaya koyduğu önlemlerin, sorgulamalar sırasındaki suistimalleri önlemede yetersiz kaldığı savunuldu.

Raporu yazanlardan Patrick Poon, Çin'de zorla itirafın, polis için hala mahkumiyeti garanti altına almanın en kolay yolu olarak görüldüğüne işaret ederek, "Avukatların bile polis tarafından işkenceye maruz kalabildiği bir sistemde, sıradan sanık ne yapabilir ki?" sorusunu yöneltti.

Raporda, bu noktada polisin zanlıların el ve ayaklarını uzun süre kelepçeli tutma, aç, susuz ve uykusuz bırakma ve tedaviye izin vermeme gibi yöntemlere başvurduğu yazıldı.

Çinli yetkililer ise sorgulama sırasındaki suistimallerin azaldığını savunuyor. Çin Dışişleri Bakanı sözcüsü Hua Chunying, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün mayıs ayında yayımladığı benzer raporuyla ilgili olarak, yasaların sorgu sırasında işkenceyi yasakladığını ve bu tür eylemlerde bulunanları cezalandırılacaklarını söylemişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda da Pekin yönetiminin, 2009 yılından bu yana polisin zanlılara işkence etmesini ve haksız mahkumiyetleri engellemek amacıyla uygulamaya koyduğu önlemlerin, sorgulamalar sırasındaki suistimalleri önlemekte başarılı olmadığına dikkat çekilmişti.

Pekin yönetimi, 2009 ve 2010 yıllarında, polisin zanlılara "zalimce muamele ettiği" yönündeki vakaların halkın büyük tepkisini çekmesi üzerine işkence ve adli hatalara karşı yeni önlemler aldığını duyurmuştu. Bu önlemler arasında, "hücre patronlarının" kullanılmasına getirilen yasaklar ile bazı sorgulamaların videoya çekilmesi gibi yasama ve mevzuata ilişkin reformlar yer alıyordu. Çin, 2012 yılında da Ceza Usulü Kanunu'nu revize etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Af Örgütü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement