Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, CHP Genel Merkezini ziyaret ederek, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile görüştü.
CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tekin ve Görendağ, sayıları 1 milyona ulaştığı tahmin edilen Suriyeli sığınmacıların maruz kaldığı sömürü ve insan hakları ihlallerini değerlendirdi.
Açıklamaya göre, Görendağ, Türkiye'ye göç eden Suriyeliler'in Türkiye mevzuatında yer alan iltica sistemine dahil olmadığını belirterek, "Onlar için önce misafir kavramı kullanıldı. Ancak bunun hukukta bir karşılığı yok. Zaten bu kampların yasal bir statüsü de yok. Bu yüzden haklar ve güvenceler açısından ne durumdalar tam olarak bilinmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Yapılan düzenlemeyle tüm sığınmacıların SGK kapsamına alındığını hatırlatan Görendağ, ancak tedavi giderlerinin kim tarafından ödeneceği konusunda net bir ibare olmadığı için göçmenlerin yine sağlık hakkından faydalanamadığını ifade etti. Bu soruna çözüm olarak göçmenlerin valilikler bünyesindeki sosyal yardımlaşma vakıflarına başvuru yapılması konusunda düzenleme yapıldığını belirten Görendağ, göçmenlerin vakıflara direkt başvuramadığını, bunun için önce polisten sevk kağıdı almaları gerektiğine dikkati çekti. Görendağ, "Kişi doktora gitmek istiyor. Önce polise gidip hastalığını anlatıyor. İlgili polis ona (Senin bir şeyin yok. Gidip bir ilaç al yat) diyerek sevk vermeyebiliyor. Yine kişi sevk kağıdı alsa bile her işlemde yeni baştan sevk kağıdı isteniyor" ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin de sığınmacıların ev is¸c¸iligˆi, madencilik, tekstil, egˆlence gibi sekto¨rlerde ve merdiven altı ato¨lyelerde kayıt dıs¸ı olarak, Tu¨rkiyeli is¸c¸ilerin yarısı kadar u¨cretle c¸alıs¸maya, ihbar edilme ve u¨lkelerine geri go¨nderilme tehdidi altında tamamen patronların insafına terk edilmis¸ bir yas¸ama zorlandığını iddia etti.
Sığınmacıların düşen ücretler sebebiyle hedef tahtası haline getirildiğine ve sığınmacılara yönelik nefret söylemini tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret eden Tekin, "Öteki Türkiye: Emek ve Şiddet" adlı raporunda da yer verdiği "Sıgˆınmacı Kiralama Bu¨rolarına" ve bu sömürü bürolarının insanları zorunda bıraktığı insanlık dışı koşullara dikkati çekti.
Tekin, Kenya- Somali sınırındaki Dadaab Mülteci Kampı'nı dahi rahatlıkla ziyaret edebilmişken, milletvekili oldukları ülke sınırlarındaki kamplara alınmamalarının kampların sığınmacılara değil, radikal gruplara hizmet ettiğinin kanıtı olduğunu savundu. Görendağ ise İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Uluslararası Af Örgütü gibi birçok sivil toplum örgütünün ortak giriş izni başvurusunun dahi reddedildiğini ifade etti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Af Örgütünden CHP'ye Ziyaret - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?