İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Prof. Dr. Belgin Erhan, Türkiye'de omurilik yaralanmasıyla ilgili kesin bir rakam olmamakla birlikte sayının 80 ila 100 bin arasında olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Uluslararası Omurilik Yaralanması Günü dolayısıyla hastalık ve fizik tedavi yöntemleriyle ilgili Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen konferansta Erhan, her sağlıklı insanın omurilik yaralanması adayı olduğunu, ne kadar bilinçli olunursa hastalıktan o kadar uzak olunabileceğini anlattı.
TÜİK'in 2017 yılı verilerine göre 1 milyon 200 bin trafik kazasında 7 bin 427 kişinin hayatını yitirdiğini, 300 bin insanın yaralandığını belirten Erhan, bu yaralanmaların büyük çoğunluğunun omurilik yaralanması, ortopedik yaralanma ve kafa travması olduğunu aktardı.
Rahatsızlığın Türkiye'de milyonda 12 ila 20 arasında olduğunu, ABD'de ise milyonda 40 olduğunu ifade eden Erhan, "Türkiye'de omurilik yaralanmasıyla ilgili elimizde kesin bir sayı bulunmuyor ancak sayının 80 ila 100 bin arasında olduğunu tahmin ediyoruz. ABD'de ise 300 bine yakın insan omurilik yaralanmalı olarak yaşıyor." dedi.
Omurilik yaralanmasına yol açan davranışsal bir takım yanlışlar hakkında bilgiler veren Erhan, dikkatsizlik, ihmalkarlık, maceraperestlik, yanlış kararlar, yaralanma yerinde hastayı yanlış taşımanın omurilik yaralanmasına neden olabildiğini dile getirdi.
Omurilik yaralanmasında rehabilitasyonun önemine değinen Erhan, şunları kaydetti:
"Rehabilitasyonda hastanın omuriliğini tedavi etmiyoruz. Biz olan halini fonksiyonel olarak bağımsızlığını en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. 'Hasta bu haliyle daha iyi nasıl olabilir, topluma nasıl kazandırabiliriz?' ona çalışıyoruz. 'Bu hasta evlenip, çocuk sahibi olabilir mi, eğitimine devam edebilir mi ya da sosyal yaşantıya ne kadar katılabiliyor?' buna çalışıyoruz. Komplikasyonlu bir hastalık olduğu için bu komplikasyonları hasta ve yakınlarına anlatmanız gerekiyor. Amacımız, hastanın ve ailenin yaşam kalitesini artırmak."
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu ise rahatsızlığa karşı birinci önceliklerinin omurilik yaralanmasının risklerini azaltıcı tedbirler olduğunu ifade etti.
Omurilik yaralanması anında kısa periyotta ilk müdahalenin doğru ve etkin yapılmasının önemine değinen Memişoğlu, "Yaralanma olduktan sonra da orta vadede tedavisinin iyi planlanması, iyi uygulanması gerekir. Yerleşik hale geldikten sonra bu bedenin hem tedavisinin hem bakımının daha iyi yapılması gerekir. Bedensel engellilerin, bedensel engelli olmayan vatandaşlar kadar hareketliliğinin sağlayacak altyapı ve sosyal yapıların oluşturulması önemlidir." diye konuştu.
Omurilik yaralanması geçiren engellilerin de tecrübelerini paylaştığı etkinliğe, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Yadigar İzmirli, STK temsilcileri, engelliler ve sağlık çalışanları katıldı.
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Omurilik Yaralanması Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?