'Un "Düşler Kulübü" Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Güncel

'Un "Düşler Kulübü" Tanıtım Toplantısı

\'Un "Düşler Kulübü" Tanıtım Toplantısı

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Süel: "Öncelik verdiğimiz alanlar okul öncesi eğitim, kadınlar ve engelliler. Özellikle engelli kardeşlerimiz, bizim gözbebeği alanlarımızdan bir ...

02.12.2013 13:40

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, her zaman en büyük sosyal yatırım geri dönüş oranını sağlayabilecekleri alanlarda yer almaya çalıştıklarını dile getirerek, "Öncelik verdiğimiz alanlar okul öncesi eğitim, kadınlar ve engelliler. Özellikle engelli kardeşlerimiz, bizim gözbebeği alanlarımızdan bir tanesi" dedi.

Türkiye Vodafone Vakfı'nın desteğiyle sunulan "Engelsiz Dünya" mobil uygulaması, Yenibiriş.com işbirliği ile hayata geçirilen "Engelli Mobil İş Havuzu Servisi" ve Vodafone tarifelerinde yüzde 25 özel iletişim vergisi (ÖİV) indirimi gibi hizmet ve servisleri sunan "Düşler Kulübü" programı için tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Süel, dünyada 6 milyardan fazla kişinin birbirine bağlantılı şekilde yaşadığını ve geçen 10 yılda mobilin dönüştürücü gücünü çok yakından izlediklerini dile getirerek, bu gücün, insanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıran, sınırları dikkate alınmayan ve insanları birbirine daha da yakınlaştıran bir rol oynadığını söyledi.

Süel, mobilin bu gücünü hiç kimsenin gözardı edemediğini belirterek, "Bugün telekomünikasyon sektörü sadece ürün ve hizmetlerle kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda sosyal faydalar oluşturma gücüne de sahip. Mobil, bugün insanların iyiliği için onların sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek formüller ortaya çıkartabiliyor. Ayrıca iş dünyasında faaliyet gösteren tüm şirketlerin çok önemli sorumluluğa sahip olduğunu düşünüyoruz. Şirketler ve kurumlar faaliyette bulundukları coğrafyalarda, oranın sosyal ihtiyaçlarını gözetecek projeler geliştirmeliler vebu duyarlılığı topluma hissettirmeliler" diye konuştu.

Vodafone Türkiye olarak bunun öncüsü olmak istediklerini ifade eden Süel, 2007 yılında kurdukları Vodafone Türkiye Vakfı'yla bugüne kadar 3,5 milyonun üzerinde insanın hayatına dokunduklarını vurguladı.

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerini yaparken çok titiz davrandıklarını dile getiren Süel, şunları kaydetti:

"En yüksek etkiyi yaratabileceğimiz, en büyük sosyal yatırım geri dönüş oranını sağlayabileceğimiz alanlarda yer almaya çalışıyoruz. Öncelik verdiğimiz alanlar okul öncesi eğitim, kadınlar ve engelliler… Özellikle engelli kardeşlerimiz, bizim gözbebeği alanlarımızdan bir tanesi. Bugüne kadar engellilere yönelik pek çok hizmeti hayata geçirdik. Onların hayata katılımını entegrasyonunu sağlamaya çalıştık. Büyük bir heyecanla hayat geçirdiğimiz 'Düşler Akademisi' projemiz, beklentimizin üzerinde büyüklüğe ve sosyal etkiye sahip oldu.

Buradan aldığımız tatla bu kardeşlerimizi hayata kattığımız zaman, nasıl katmadeğer üretilebileceğini gördüğümüz motivasyonla cesaretlendik ve yeni şeyler yapmaya çalıştık. Bu yıl bakış açımızı gözden geçirerek, engellilere yönelik verdiğimiz hizmetleri 'Düşler Kulübü' çerçevesinde tek bir çatı altında topladık. Biz bakış açımızı değiştirirsek, onların da hayatı değişecek. Vodafone olarak dünya çapında inovatif teknolojilerle sosyal hayatta fırsat eşitliğini tesis etmek üzere çalışmaya devam edeceğiz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nail Abdülgazi Alataş da bu alandan sorumlu bakanlık olarak çalışmalar gerçekleştirmenin kendi görevleri olduğunu belirterek, "Özellikle Vodafone Vakfı gibi bir kurumun, engelliler alanında hizmete başlaması bizim için çok önemli. Bizim elimizi güçlendiriyor. Sanki biz kendimizi destek veriyor değil de destek alan taraf gibi hissediyoruz" diye konuştu.

Alataş, engellilerin geçmişten bugüne var olmasına karşın, bakış açısı ve hizmet üreten kamu ya da özel kurumlar gibi herkes için sanki yeni bir alan olduğunu aktararak, özellikle kendi kuşağının, engellilerden habersiz büyüdüğünü ifade etti.

Okul hayatı boyunca hiç engelli görmediğini ancak üniversite hayatında engellilerle karşılaştığını belirten Alataş, "Onlar izole... Görme engelliler, işitme engelliler okulunda büyüdüler. Biz engellilerden ayrı bir şekilde yetiştik. Böyle yetiştiğimiz için de engellilerle empatiyi çok iyi yapamadığımızı düşünüyorum. Engellilere hizmet üretirken veya onlar için bir şey yaparken bile çok iyi empati üretmediğiniz kişilerin istediği şeyleri yapamıyorsunuz. Bu anlamda Vodafone'un yaptığı bu hizmetlerin hepsi takdire şayan şeyler. Engellilerin, bizim onlara için üretebildiğimiz hizmetler ölçüsünde değil de bizlerle eşit şekilde toplumsal hayata katılması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Alataş, bu anlamda Türkiye'nin yeni faaliyete geçen bir ülke olduğunu ancak çok hızlı ilerlediğini dile getirerek, 2005 yılında çıkan engellilerle ilgili yasanın şu anda meclis komisyonunda revizyonunun söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni 2009'da imzalayan ilk ülkelerden olduğunu hatırlatan Alataş, "Mevzuat anlamında engellilere yaklaşımda, ileri ülkeler kadar ilerdeyiz. Diğer alanlarda zannediyorum yapmamız gereken çok şey var" dedi.

Kamu-özel sektörü ve aile yapısını bir araya getiren yeni modeller oluşturmayı düşündüklerine dikkati çeken Alataş, bu beraberliğin ulvi bir amaç için el ele çalışması halinde, kamu eliyle 10-15 yılda bitecek çalışmanın, 1-2 yıl içerisinde bitmesine yardımcı olacağını söyledi.

Alataş, engellilere yönelik sınavla devlet memuru aldıklarını ve Vodafone'un bu yeni girişimiyle nasıl bir sonuç alınacağını merak ettiğini vurgulayan Alataş, bundan 20-30 yıl sonra "Bu işler nasıl bu düzeye ulaştı" diye bakıldığında, Vodafone'un da bunu başlatanlardan birisi olduğunun farkedileceğini düşündüğünü söyledi.

- "Engelsiz Dünya Mobil Uygulaması" Türkiye'de bir ilk"

Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Gizem Keçeci ise dünya nüfusunun yüzde 15'inin engellilerden oluştuğunu belirterek, "Türkiye'de nüfusun yüzde 12'si engelli bireylerden oluşuyor. Dışarıda engelli olanlara ne kadar rastlıyoruz? Biz de Vodafone olarak diyoruz ki, engelli olmak, insan olma halinin doğal bir parçasıdır. Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımını arttırmak ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla mobil teknolojileri arttırarak çözüm getirmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Yapılan araştırmalar sonucunda engellilerin sosyal hayata daha özgürce katılmak, kendilerini geliştirmek ve farklı iş alanlarında bulunmak, interneti ve cep telefonunu rahatça kullanmak istediklerinin görüldüğünü ifade eden Keçeci, bu doğrultuda "Vodafone Düşler Kulübü" programını hayata geçirdiklerini anlattı.

Keçeci, bu programı 3 ana öge üzerine konumlandırdıklarını dile getirerek, bunları "engellilerin sosyal hayata erişebilirliğini arttırmak, ekonomiye katılımlarına destek olmak ve teknolojiye erişimlerine aracı olmak" şeklinde sıraladı.

Sosyal hayata erişim için Türkiye'de ilk olan "Engelsiz Dünya Mobil Uygulaması"nı sağladıklarını belirten Keçeci, "Engelli bireylere sosyal hayata daha rahat katılım şansı sunan bu akıllı telefon uygulaması, kullanıcılara bulundukları yerin erişilebilirlik durumuyla ilgili bilgiler sunuyor. Mekanlarla ilgili erişilebilirlik durum değerlendirmelerini, harita entegrasyonu ile birlikte sunan uygulama, tüm mobil operatör kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak akıllı telefonlara yüklenebiliyor. Uygulamanın kişisel gelişimle ilgili yazılı ve görsel içeriği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle zenginleştiriliyor" ifadelerini kullandı.

Keçeci, Vodafone'un Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yenibiriş.com işbirliğiyle hayata geçirdiği bir diğer hizmetin de "Engelli Mobil İş Havuzu" servisi olduğunu aktararak, "Bu servis, her 5 engelli bireyden 4'ünün işsiz olduğu ülkemizde, ilk kez engelli bireylere yönelik özel istihdam fırsatları sunan mobil hizmet olma özelliğini taşıyor. 2223'e ücretsiz mesaj atılarak abone olunan servis, engellilere hitap eden iş imkanlarını düzenli SMS'lerle aboneye ulaştırıyor. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan kişisel gelişime yönelik bilgiler "Engelli Mobil İş Havuzu abonelerinin cebine düzenli ve ücretsiz olarak SMS ile iletiliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de GSM sektöründe eşi bulunmayan Özel İletişim Vergisi kampanyası, Vodafone'da yeni dönemde de devam ettiğini dile getiren Keçeci, Vodafone tarifelerinde engelli bireylere özel yüzde 25 Özel İletişim Vergisi indirimiyle engelli bireylerin mobil teknolojilere erişiminin kolaylaştığını ve engelli bireyleri Özel İletişim Vergisi'nden muaf tutan kampanya, GSM sektöründe ilk ve tek kampanya olma özelliği taşıdığını aktardı.

Toplantının sonunda eski futbolculardan Pascal Nouma ve BKM Mutfak oyuncularından Oğuzhan Koç, Zeynep Koçak ile Ayça Erturan, Düşler Mutfağı'ndaki engelli öğrencilerle birlikte tatlı yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Un 'Düşler Kulübü' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement