Van Gölü Kuğuların da Uğrak Yeri - Son Dakika
Güncel

Van Gölü Kuğuların da Uğrak Yeri

Türkiye'deki yaklaşık 450 kuş türünün 210'una ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, yaz aylarında flamingolarla, kışın da ötücü kuğularla renkleniyor.

19.01.2014 11:46  Güncelleme: 09:09

ALİ DAĞER - ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Türkiye'deki yaklaşık 450 kuş türünün 210'una ev sahipliği yapan Van Gölü havzası, yaz aylarında flamingolarla, kışın da ötücü kuğularla renkleniyor.

Kışı geçirmek için Van ve Erçek gölleri çevresindeki sulak alanlara gelen çok sayıda kuğu, doğaseverlere adeta görsel şölen sunuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzasının yılın her ayında doğaseverlere olağanüstü güzellik yaşattığını söyledi.

Van Gölü'nün kış aylarında "ötücü kuğu" olarak adlandırılan bir türü ağırladığını belirten Adızel, kuğunun yöre halkı tarafından da "beyaz kaz" olarak isimlendirildiğini ifade etti.

Adıgüzel, ötücü kuğu neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ötücü kuğu, ilk defa Van Gölü havzasındaki çalışmalarımızla ortaya çıkarıldı. Van Gölü havzasında 4 noktada bine yakın kuğu tespit ettik. Ötücü kuğular, yazın ülkenin daha çok kuzeyindeki bölgelerde kuluçkaya yatıyor. Daha sonra kışı geçirmek üzere ülkemizde çeşitli bölgelere göç ediyor. Ötücü kuğular, Van Gölü ile Japonya'nın Hokaido Adası'na giderler. Kasım ayı sonu gibi gelen kuğular, havaların ısınmasıyla mart başlarında tekrar kuzeye döner. Van Gölü havzası yazın flamingolarla, kışın ötücü kuğularla renkleniyor."

- Avcılara dikkat

Kuğuların korunması gerektiğini, bu konuda vatandaşlar ile avcılardan anlayış beklediklerini belirten Adızel, daha önce başlatılan koruma çalışmaları sonucunda Erçek ve Van göllerindeki kuş popülasyonunda ciddi artış yaşandığını kaydetti.

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Van Şubesi ekipleri de kuğuların konakladığı alana giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, bataklık ve sazlıklarda avlanan avcıları, kaçak avlanma yapmamaları konusunda uyardı.

Van Gölü Kuğuların da Uğrak Yeri
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Van Gölü Kuğuların da Uğrak Yeri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement