Vatandaşlık Araştırması: Türkiye'yi Birbirine Din ve Gelenekler Bağlıyor - Son Dakika
Güncel

Vatandaşlık Araştırması: Türkiye'yi Birbirine Din ve Gelenekler Bağlıyor

Vatandaşlık Algısı Araştırması'na göre; Türkiye'de insanları ortak vatandaşlık bağı ile birbirine bağlayan en önemli algı % 36 ile din sonra ise %33'le gelenekler ve kültür geliyor.

17.06.2016 10:26  Güncelleme: 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Denge ve Denetleme Ağı ve KONDA ortaklığında yapılan 'Türkiye'de Vatandaşlık Algısı Araştırması'na göre Türkiye toplumunda hak farkındalığı var ama hukuk bilinci yok. Bizi birbirimize en çok bağlayanınsa 'din birliği' olduğu algısı hakim. Araştırmaya göre ortak vatandaşlık bağına yüzde 22'lik kesim yasalar derken, yüzde 36'lık kesim din birliği diyor.

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar:

BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN "DİN BİRLİĞİ"

"Türkiye'de insanları ortak bir vatandaşlık bağı ile birbirine hangisi bağlıyor?" sorusuna Türkiye genelinde yüzde 33 'ortak gelenekler ve kültür', yüzde 36 'din birliği,' yüzde 9 'dil birliği', yüzde 22 'herkesi bağlayan yasalar' yanıtı gelmektedir.

Yani Türkiye genelinde vatandaşlık yasalarda ifade edilen hakları çağrıştırsa da insanları ortak bir vatandaşlık bağıyla birbirine bağlayan olgular din, gelenek ve kültür. Burada 'Dil birliği'nin yüzde 9'da kalması da dikkat çekici.

YÜZDE 55 KÜRTLER ANADİLDE EĞİTİM GÖRMELİ

"'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için Türkçe konuşmak gerekir' önermesine Türkiye genelinde toplumun %52'si katılmaktadır. Aynı zamanda Türkiye toplumunun %55'i, Kürt kökenli vatandaşların anadillerinde eğitim görebilmelerini desteklemektedir."

FARKLI MEZHEP FARKLI DİN

"Kızım veya oğlum farklı mezhepten/farklı dinden/farklı etnik kökenden biriyle evlenebilir" önermesine toplumun %50'si katılmıyor."

YÜZDE 43 KÜRT BİR CUMHURBAŞKANI İSTEMİYOR

"Türkiye genelinde toplumun yüzde 43'ü Kürt kökenli vatandaşların cumhurbaşkanı olmasına karşıyken, yüzde 63'ü ise Müslüman olmayan vatandaşların cumhurbaşkanı olmasına karşıdır."

VATANDAŞLIK ÜZERİNE EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA

İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye'de bugüne kadar 'vatandaşlık' üzerine yapılan en kapsamlı araştırma olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Vatandaşlık denince haklar öne çıkmazdı. Bu anlamda epey mesafe katetmişiz. Ancak bu olumlu yaklaşımın yanında hukuka güven azalıyor."

Vatandaşlık Araştırması: Türkiye\'yi Birbirine Din ve Gelenekler Bağlıyor

Son Dakika Güncel Vatandaşlık Araştırması: Türkiye'yi Birbirine Din ve Gelenekler Bağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • *: Halk oyle dusunuyor pekk halkin ne derecede olaylari anladigini, idrak ettigini hangi anket olcuyor; soyleyeyim hemen.ulkenin yikilmanin esigine gelmesi. Din birligi ve etnik kimliklere kültürel ozerklik vs aslinda gericiligi temsil eder. 0 2 Yanıtla

Advertisement