ABD'nin başkenti Washington'da dünya genelindeki insani yardım çabalarının değerlendirildiği panelde, mevcut küresel insani sistemin krizlerin üstesinden gelebilmesi için "radikal +şekilde iyileştirilmesi" gerektiği belirtildi.
ABD Kongresi'nin finanse ettiği düşünce kuruluşu ABD Barış Enstitüsü'nde (USIP), geçtiğimiz hafta ilk kez İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi sonrasında insani yardım çabalarının nasıl ele alınması gerektiğine dair panel gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan USİP Başkanı Nancy Lindborg, İstanbul'daki zirvenin insani krizleri çözüme kavuşturmak için hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra karar alıcı diğer mekanizmaları bir araya getirdiğini hatırlattı.
Bugüne kadar görülmemiş düzeyde katılımla gerçekleşen zirveden milyonlarca yardıma muhtaç insanın sorunlarına çözüm üretebilmek noktasında birçok sözün verildiğini dile getiren Lindborg, "Bu zirve insani yardım eylemlerinin, barış inşasının artık sadece hükümetlerin ve diplomatların alanı olmadığını gösterdi." dedi.
Lindborg, bugün yeryüzünde milyonlarca insanın yardıma muhtaçlığının giderilmesinin en nihayetinde sadece insani yardım kuruluşları tarafından karşılanamayacağını, ortak anlayışın yanı sıra hükümetlerin adım atması ve siyasi irade göstermeleri gerektiğini kaydetti.
"Mevcut sistem 21'inci yüzyıl gereksinimlerini karşılamıyor"
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın Amerika Direktörü Ray Offenheiser, İstanbul'daki zirvede bin 500'den fazla taahhütte bulunulduğuna dikkati çekerek, bunların uygulanamabilmesi için mevcut insani yardım sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.
"Mevcut insani yardım sistemi 21'inci yüzyılın gereksinimlerini karşılamıyor ve bunun radikal bir şekilde elden geçirilmesi lazım" diyen Offenheiser, Birleşmiş Milletlerin (BM) sistemini iyileştirmesinin birinci derecede önemli olduğunu dile getirdi.
Offenheiser, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eylül ayında BM Genel Kurulu öncesinde zirvesinin sonuçlarına ilişkin raporu yayımlayacağı bilgisini vererek, bu iyileştirmeye dair tavsiyeleri görmeyi beklediklerini ifade etti.
Zirvede uluslararası savaş hukukunun ise yeterince değerlendirilmediğini anlatan Offenheiser, " Suriye'de, Yemen'de, Güney Sudan'da ve dünyanın diğer noktalarındaki krizlere bakıldığında uluslararası savaş hukukuna ilişkin prensipleri ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirmeliyiz. Bu adım da hükümetlerden gelmeli." dedi.
"İnsani yardım sistemimizi geliştirmek zorundayız"
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) Demokrasi, Çatışma ve İnsani Yardım Bürosu Başkan Yardımcısı Vekili Thomas Staal da yardım kuruluşlarının tek başına işin yükünü bir noktaya kadar üstlenebildiğini, insani krizleri çözme noktasında çok kapsamlı hareketliliğin gerektiğini söyledi.
Staal, "Mevcut insani yardım sistemimizi geliştirmek zorundayız. Hem bağışta bulunma hem de kararları uygulamaya koyma noktasında ilerleme sağlayacak değişikliğe ihtiyaç var. Sadece daha fazla yardım sağlamaya değil, daha iyi yardım sunmaya odaklanmalıyız." diye konuştu.
Staal, "İnsani felaketler kontrolden çıkmadan önce kapasiteyi geliştirmek ve bir sistemi inşa etmek hayat kurtarıyor." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Washington'da Küresel İnsani Yardım Sistemi Değerlendirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?