Yaralı Kaplumbağayı Elleriyle Beslediler - Son Dakika
Güncel

Yaralı Kaplumbağayı Elleriyle Beslediler

Yaralı Kaplumbağayı Elleriyle Beslediler

Çanakkale Ertuğrul Koyu'nda yaralı halde bulunan deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tedavi altına alındı.

06.08.2014 12:05

Çanakkale Ertuğrul Koyu'nda yaralı halde bulunan deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavi altına alındı. Merkez çalışanları, yaralı caretta carettayı elleriyle besliyor.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyü Ertuğrul Koyu'nda 3 gün önce yaralı halde karaya vurmuş deniz kaplumbağasını gören vatandaşlar, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Bölgeden alınan yaralı kaplumbağa, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin Dardanos Kampüs'ündeki DEKUM'a getirdi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Şükriye Yalçın Özdilek, öğrencisi Emine İnci Balkan ile Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Uygulama ve Araştırma Ünitesinde görevli Hakan Baki, kafasından ve burnundan ağır darbe alarak yaralanan caretta carettayı bakıma aldı. Yaralarına bakım yapılan ve 'Hakan' adı verilen kaplumbağa, kendi kendine yemek yiyemediği için merkez yetkilileri tarafından beslendi.

Yaralı kaplumbağaya yoğun bir tedavi uygulandığını söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Bu erkek bir caretta caretta. Seddülbahir köyünde bulunmuş. Bugün 3. gün. Hayvan yaklaşık olarak 40 kilogram ağırlığında ve 45-50 yaşlarında. Başından çok ciddi bir yara almış. Kafatası boydan boya kırılmış. Burun ucunda da derin bir yarası var. Yemek yiyemiyor. Antibiyotik ve vitamin takviyesi yapıldı, yaralarına bakım yapıldı. Bu bakım her gün yapılacak. Veterinerin kontrolü altında elimizden geldiğince iyileştirip yeniden doğaya salmayı hedefliyoruz" dedi.

DEKUM'a getirilen daha önce markalanmamış kaplumbağalara isim verdiklerini de söyleyen Özdilek, "Genellikle kaplumbağayı bulan, bize getiren veya bakımıyla ilgilenen kişilere, isim verme hakkını veriyoruz. Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Uygulama ve Araştırma Ünitesinde görevli Hakan Baki, kaplumbağanın bakımında bize çok yardımcı olduğu için bu kaplumbağamıza bir isim vermesini istedik. O da kendi adını verdi. Kaplumbağamız iyileştikten sonra onu markalayıp doğaya salacağız ve 'Hakan' adıyla bundan sonraki yaşamına devam edecek" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement