Yarının Bilgeleri, Bugünün Girişimcileri İle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Yarının Bilgeleri, Bugünün Girişimcileri İle Buluştu

Ege Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu tarafından düzenlenen "Yarının Bilgeleri" etkinliği, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

27.02.2018 09:53

Emin Çapa, Dilek Livaneli, Ahmet Naç, Saadet Özkan ve Yücel Ceylan'ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, başarı öyküsüne sahip tanınmış isimler ve girişimcilerle üniversite öğrencileri bir araya geldi. Katılımın oldukça yüksek olduğu etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Programda eğitimin önemine, girişimcilik ve son günlerde ülke gündeminde oldukça yankı uyandıran çocuk istismarı konularına değinildi.

Programın açılışında konuşan Ege Girişimcilik Topluluğu Başkanı Sezgin Vural, bu etkinliği düzenlenme nedenlerini anlattı.

"DATA ARTIK HER ŞEY, GELECEK DATA"

Ekonomist, Gazeteci ve Tedx konuşmacısı Emin Çapa; eğitim sisteminin eksikliklerinden bahsetti. Çapa, "Dünya nereye gidiyor, siz bu gidişte neredesiniz gibi soruları açıklayacağım. Dünyada iki büyük dönüşüm yaşanıyor, bu dönüşümler bilim ve teknolojideki büyük patlamalardır. Şu anda yeni bir dünya inşa ediliyor ve bu yenidünya sizin dünyanızdır. Bu yenidünyada eski bilgileri bir kenara koymak gerekiyor. Eski dünyada bilgi 1, 2, 3, 4… şeklinde aritmetik olarak artıyordu fakat günümüzde bilgi 2, 4, 8, 16… şeklinde geometrik olarak artmaktadır. Son 2 yılda insanların ürettiği data, insanlık tarihinin tümünde üretilen datadan daha fazladır. Data artık her şey, gelecek data. Datadan anlamlı bir sonuç çıkaramayan hiçbirinizin geleceği olmayacak. Günümüzde bilgiye her yerden ulaşılabiliyor. Artık bilgiyi üretmek ve ondan anlamlı bir sonuç çıkarmak önemlidir. Asıl mesele anlamak değil, anlamlandırmaktır" dedi.

Uluslararası bir rapora göre, 2017 yılında okula başlayan çocukların üçte birinin yapacağı mesleklerin daha icat edilmediğini vurgulayan Çapa, grafiklerle ve bilimsel verilerle Türk Eğitim Sistemi'nin durumunu anlattı. Çapa, "Bir binanın kapısına üniversite yazıp oraya 4 sene gelip oturdu, ellerine de üzerinde 'diploma' yazan bir kâğıt verdin diye o bina üniversite olmaz, o çocuk üniversite mezunu olmaz. Üniversite meslek sahibi olmak için gelinen yer değildir. Üniversite, zihnen sıçradığınız bir yerdir" diyerek sözlerini tamamladı.

"EN ÖNEMLİ ŞEY YILMAMAK"

"Dünyadaki en iyi 50 öğretmen" arasındaki ilk Türk öğretmen ve Tedx konuşmacısı Dilek Livaneli, "Küçükken oynanılan oyunlar, gelecekte olunan meslekleri belirlermiş. Bende küçükken kardeşlerimle öğretmencilik oynardım, onların ödevini yapardım. Nitekim hayallerim gerçek oldu ve ben bir öğretmen oldum. Ben bir öğretmenim derken hala heyecanlanıyorum. Öğretmenlik bir süreç gerektirir. Kırsalda, köylerde her yıl farklı bir yere gidiliyor ve meyveler toplanmıyor, öğrencilerinizi mezun edemiyorsunuz" dedi.

Livaneli kendi öğretmenlik hikayesini, yaşadığı zorlukları ve mutlulukları da şu sözlerle açıkladı: "Bir okul düşünün; müdür de, öğretmen de, memur da sizsiniz. Oraya bir aydınlık getirmek istiyorsunuz ama eksiğiniz çok. Ödenek için devlet sizi sıraya koyuyor ama vaktiniz yok. Böylesi durumlarda sosyal yardımlara başvuruyorsunuz ama bunu yaparken içiniz öyle rahat ki. Çünkü bunu köy okulu için, köy çocukları için, köy halkı için yapıyorsunuz. Kapıdan kovuyorlar, bacadan giriyorsunuz. Yaka silkiyorlar ama yılmıyorsunuz. En önemlisi de bu zaten, yılmamak. Zamanla yardımlar almaya başladım. Atatürk büstüyle işe başladım ve Okulum Gençleşiyor Projesi'yle okulumu yenilemeye devam ettim. Okulumuzu A'dan Z'ye yenilemeye başladık, bu çocuklarda da çok güzel duygular oluşturdu. Okulun her yanını onların fotoğraflarıyla donatıp, kendilerini önemli hissetmelerini amaçladım. Gördük ki, öğrencilerimizde kazandı, bende kazandım, eğitimimizde kazandı. Öğrencilerime bir şeyler katabilmek benim en büyük hayalimdi ve günümüzde geldiğim noktada, onların mutluluğu benim mutluluğum oldu"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yarının Bilgeleri, Bugünün Girişimcileri İle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement