Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, 1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü kapsamında her yaşta yaşanabilir bir dünya hedefi için alınması gereken önlemlere dair açıklamalarda bulundu
Dünyada yaşam süresi giderek artıyor ve nüfus yaşlanıyor. Nüfusun yaşlanması, sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkânlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkiliyor. Birleşmiş Milletler de 25 yıl önce 1 Ekim'i Uluslararası Yaşlılar Günü olarak kabul ederek her yaşta yaşanabilir bir dünya hedefi koydu. Bu önemli günde, Dünya Yaşlanma Konseyi (DUNYAK) Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın da yaş ayrımcılığından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek "Yaş Dostu Ülke" olmanın önemini vurguladı.
2023'te 8,6 milyon yaşlımız olacak
Gerontolog Dr. Kemal Aydın yapılan araştırmaların ülkemizin yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu gösterdiğini belirterek Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) projeksiyonlarına göre, 2012 yılında 65 yaş ve üzerindeki nüfus 5,7 milyon iken, 2023 yılında 8,6 milyona 2050 yılında 19,5 milyona, 2075 yılında ise 24,7 milyona çıkacağı tahmin edildiğini söyledi.
2023'te doğumda beklenen yaş süresi 78'e çıkacak
Doğumda beklenen yaşam süresinin Türkiye'de giderek artmasını son derece önemli bir gelişmişlik göstergesi olarak nitelendiren Dr. Kemal Aydın, 2010 yılında 74,6 olan doğumda beklenen yaşam süresinin 2023 yılında erkeklerde 75,8, kadınlarda ise 80,2 olacağının tahmin edildiğini belirtti.
Başarılı yaşlanmayı nasıl öğreniriz?
Türkiye'de yaşlı nüfusunun arttığına dikkat çeken Dr. Kemal Aydın, her yaşta yaşanabilir bir dünya hedefi için yaşam niteliğinin de artması gerektiğini açıkladı. Dr. Aydın, bunun için kişilerin başarılı bir yaşlanma süreci geçirmeye odaklanmaları gerektiğini söyleyerek şunları paylaştı: "Bireyin kendini yaşlılığa hazırlama sürecinde sosyal çevresini ve ilişkilerini canlı tutmak, sağlık sorunlarını en aza indirmek için koruyucu önlemler almak, bellek ve fiziksel işlevlerini geliştirici çabalar içinde olmak ve yaşama pozitif bakmak için çaba göstermesi gerektiğini belirtti."
'Yaş Dostu Ülke' hedefiyle 300 Milyar Euro'yu ülkemize kazandırabiliriz
Türkiye'nin 2018 yılında tüm dünyadan yaklaşık 3 bin kişinin katılması beklenen 3. Dünya Sağlıklı Yaşlanma Kongresi'ne de ev sahipliği yapacağını belirten Dr. Kemal Aydın bu konuda şunları söyledi: "Bu Kongre'yi Türkiye'ye taşıdığımız için gururlu ve mutluyuz. Kongrede öncelikli hedeflerimizden biri Türkiye'nin yaşlanan nüfus için çok iyi bir tatil, rehabilitasyon ve bakım hizmeti sunan Yaş Dostu Bir Ülke olarak konumlanmasını sağlamak olacak. Eğer bunu başarabilirsek her yıl yaklaşık 12 milyon yaşlının ülkemizi tercih etmesiyle 300 milyar Euro'luk bir gelir elde edebiliriz. Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajını, bu alanda alacağımız önlemlerle birleştirmemiz halinde bu hedefe ulaşmamamız için bir neden bulunmuyor."
Dünya Yaslanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, 70. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Kongre'yi tanıtarak 100 ülkede Kongre Elçileri belirledi. 2016 Yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda küresel yaşlanma Forumu düzenleyeceklerini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Yaş Dostu Ülke Türkiye İle 300 Milyar Dolar Hedefi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?