Yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kabaran, bireyin ihtiyacına özel olarak, süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, ekmek ve tahılların tüketilmesi, böylece besin çeşitliliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. Kahvaltının günün en önemli öğünü olup yaz aylarında kahvaltıda az yağlı peynir çeşitleri, tam buğday/çavdar ekmeği, taze sebze çeşitlerinin tüketilebileceğine değinen Kabaran, kafein içeren içecekler yerine yarım yağlı/yağsız yağlı süt, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çaylarının tercih edilmesini önerdi.
Kabaran, yaz mevsiminde günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yemek yenildiğini ve özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında alkol alınması, yağlı ve ağır yemeklerin tüketilmesinin metabolizmayı zorlayabileceğini dile getirdi. Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartılmış besinlerin tüketiminden kaçınılması konusunda uyarılarda bulunan Kabaran, yağlı yemeklerin yerine ızgara, kendi suyunda pişirme, buharda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca alkol tüketiminin vücuttan sıvı atımına neden olduğunu bu nedenle alkol alınacağı günlerde su tüketiminin artırılması gerektiğini kaydeden Kabaran, bunlara ek olarak sıcaklığın artması ile terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, baş dönmesi, bayılma, halsizlik gibi sorunların da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Sıcaklık artışının özellikle bebekleri, çocukları, yaşlıları, hamile bayanları, kalp hastalığı ve şeker hastalığı olan bireyleri etkilediğini kaydeden Kabaran, bu nedenle yaz aylarında yeterli sıvı alımının sağlanması gerektiğini belirtti.
Vücuttan kaybedilen sıvının sağlanabilmesi için 12-14 su bardağı su içilmesi gerektiğini dile getiren Kabaran, sıvı alımının karşılanabilmesi için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata, şekersiz taze meyve kompostoları, açık çay ve bitki çaylarının tüketilebileceğini ifade etti.
Yaz aylarında yeterli sebze ve meyve tüketilmesinin önemli olduğuna da değinen Kabaran, sebze ve meyvelerin vitamin ve minerallerin yanında sağlık için önemli olan antioksidan bileşenler içerdiğini kaydetti. Antioksidan bileşenlerin vücuda alınabilmesi için farklı renklerdeki sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini belirten Kabaran, Dünya Sağlık Örgütü'nün günde 5-9 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önerdiğini dile getirdi. Yazın öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesinin örneğin sadece karpuz tüketiminin oldukça yanlış olduğunu belirten Kabaran, aşırı meyve tüketiminin de kan şekeri dengesini bozduğunu belirtti. Yaz aylarında besin zehirlenmelerinin sık görülmesi nedeni ile açıkta satılan besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Kabaran, çabuk bozulabilen riskli besinlerin (et, yumurta, süt, balık gibi) uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Yaz Aylarında Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?