Edirne Valisi Günay Özdemir, "Osmanlı Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar." dedi.
Özdemir, Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı" konferansında, Edirne'nin tarih boyunca medeniyet konusunda çok önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
Edirne'nin farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Özdemir, kentin Osmanlı medeniyetinin, aynı zamanda İstanbul'u fetheden medeniyetin kurulduğu şehir olduğunu ifade etti.
Edirne'de farklılıkların beraber yaşadığı bir medeniyet kurulduğunu aktaran Özdemir, şöyle devam etti:
"Edirne 1912'de nüfusun yapısına bakıldığında, nüfusun yarıdan fazlası gayrimüslimdir. Yahudi, Hristiyan ve Ermeni olarak 50-60 bin civarında bir nüfus vardır. 40 bin civarında da Müslüman nüfus vardır. Bu da gösteriyor ki Osmanlı Edirne'de öyle bir medeniyet kurmuş ki farklı inanç ve düşüncedeki insanlar kendi inanç ve düşüncelerini yaşamışlar. Aynı zamanda da bunların ortak bir yaşama alanı ve biçimi oluşmuş. Yahudi, Hristiyan ve Müslüman inanç ve düşüncesini yaşamıştır. Aynı zamanda okuluyla hastanesiyle yetimhanesiyle, evlenme ve her türlü hukuki işlemiyle kendi yaşama alanı olmuş ve ortak bir yaşama alanına da çok önemli katkılar sunmuştur."
"Medeniyetin en önemli göstergesi şehirdir"
Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı ve Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa da medeniyetin şehirle alakalı olduğunu dile getirdi.
Medeniyetin Hazreti Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretiyle beraber oluşan bir kavram olduğunu anlatan Karlığa, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla medeniyetin en önemli göstergesi şehirdir ve dünyada medeniyet kuran şehirler azdır. Edirne, medeniyet kurma şerefini üzerinde taşıyan ve gerçekten de insanlığın tanıdığı en güzel, en verimli örneklerinden biri olan Osmanlı medeniyetinin filizlenip yeşerdiği bir şehirdir.
Bu bakımdan biz medeniyetler ittifakı olarak Edirne'nin medeniyetini, medeni dünyaya sunacağı büyük değerleri gündeme taşımayı önemsiyoruz. Özellikle Selimiye gibi tarihin en büyük abidelerinden birisinin bulunduğu bu şehir, özellikle medeniyet konusundaki tecrübesi, değişik dinlerden, kültürlerden, medeniyetlerden insanı barış içinde, sulh içinde birlikte ve bir arada yaşatan bu kentin tanıtılması, medeniyetler ittfakı bakımından da çok önemlidir."
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Edirne'nin tarihi ve kültürüyle bugünlere ışık tuttuğunu dile getirdi. Konferansın üniversite öğrencilerine yararlı olacağını dile getiren Tabakoğlu, katılımcılara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi bir sunum yaptı.
Son Dakika › Güncel › Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?