Yeryüzü Doktorları'ndan Tanzanya'da Katarakt Ameliyatları - Son Dakika
Güncel

Yeryüzü Doktorları'ndan Tanzanya'da Katarakt Ameliyatları

Yeryüzü Doktorları\'ndan Tanzanya\'da Katarakt Ameliyatları

Gönüllü sağlık ekibi, Türkiye Azerbaycan ortaklığıyla gerçekleştirilen "Uygulamalı Katarakt Eğitimi Projesi" kapsamında Tanzanya'da katarakt ameliyatları ve göz muayeneleri gerçekleştirdi.

06.03.2014 12:16

Yeryüzü Doktorları, Tanzanya'da katarakt ameliyatları ve göz muayeneleri yaptı.

Yeryüzü Doktorları Derneği'nin yazılı açıklamasına göre, Türkiye- Azerbaycan ortaklığıyla gerçekleştirilen "Uygulamalı Katarakt Eğitimi Projesi" kapsamında Tanzanya'da katarakt ameliyatları ve göz hastalıklarına yönelik muayeneler gerçekleştirildi.

Yeryüzü Doktorları ve Azerbaycan Gençliğe Yardım Fondu Gönüllü Sağlık Ekibi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteği ve Tanzanya REHEMA Vakfı ev sahipliğinde Tanzanya Mkuranga Devlet Hastanesi'nde hastaları muayene ederek ameliyatlarını ve ameliyat sonrası kontrollerini yaptı.

Azerbaycan ve Türkiye'den hekimlerin işbirliğiyle yapılan, kuruluşların yetkililerinin katıldığı organizasyonda, 54 ameliyat ve 593 göz muayenesi gerçekleştirildi, bağış olarak Türkiye'den getirilen 163 gözlük dağıtıldı.

Gönüllü sağlık ekibi, REHEMA Vakfı'na ait Safina Öğretmen Okulu'ndaki öğrencilere yönelik göz taraması yaptı. 15-25 yaş arası öğrencilere yapılan muayeneler sonucu ihtiyaç duyulan gözlükler, Dışişleri Bakanlığı Mensupları ve Eşleri Derneği (DİMED) tarafından temin edilerek, okul yetkililerine teslim edildi.

Tanzanya'da Azerbaycan-Türkiye İşbirliği Programı'nın 17-21 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen ilk organizasyonunun açılışına, eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Ali Hassan Mwinyi, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu, Yeryüzü Doktorları 2. Başkanı Dr. Havva Sula, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk ve gönüllü doktorlar katıldı.

Programın açılışından sonra göz muayenesi olmak isteyen Mwinyi, Türk ve Tanzanyalı doktorlar tarafından muayene edildi; yaşadığı göz ağrıları sebebiyle kendisine reçete yazılan 90 yaşındaki Mwinyi gönüllü doktorlara teşekkür etti.

Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme, Afrika'da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle çok sayıda insan gün ışığına hasret yaşıyor.

Yeryüzü Doktorları, hastalar ile ailelerinin de yaşamını olumsuz etkileyen göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı "Göz Nuru" projesiyle katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler ve tedaviler ile Afrikalı insanların gün ışığına kavuşmasını sağlamayı hedefliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeryüzü Doktorları'ndan Tanzanya'da Katarakt Ameliyatları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement