Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya 4. Üniversiteler Bölge Toplantısı çerçevesinde, İzmir Üniversiteler Platformu üyesi 9 üniversitenin rektörüyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde bir araya geldi.
"Üniversitelerden sürece pozitif katkı"
Akademisyenlerin özlük hakları ve üniversitelerin genel sorunları hakkında görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda Prof.Dr. Çetinsaya, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıları barış sürecinin bir parçası olarak niteleyen YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin çok önemli bir dönüm noktasından geçtiğini hatırlatarak, "Toplantıları bu sürecin bir parçası olarak değerlendiriyorum. Malum Elazığ'da başlatmıştık, şimdi İzmir'deyiz. Toplantıları Muğla ve diğer bölgelerle devam ettireceğim. Ülkemiz çok önemli bir dönüm noktasından geçiyor. Sürece destek konusunda aydın olarak sorumluluğumuz var. Üniversitelerin topluma hizmet etme fonksiyonları kapsamında bu sürece mutlaka pozitif katkı yapması en büyük beklentimizdir. Kampüslerin, öğrenci ve öğretim üyesi ilişkilerinin artmasını istiyoruz. Nitekim bu toplantıyı vesile kılarak bu konularda da arkadaşlarımla değerlendirmeler yapacağız" dedi.
"En parlak beyinleri akademiye çekmeli, öğretim elemanı, öğretim üyesi yapmalıyız"
Akademisyenlerin özlük haklarının gelişmesi için çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Prof.Dr.Çetinsaya, 2023 Türkiye'si için parlak beyinlerin üniversitelere kazandırılması gerektiğini kaydetti.
YÖK Başkanı Prof.Dr.Çetinsaya,"Türkiye'deki ücret skalaları düşünüldüğünde gerçekten camiamız çok geri kalmıştır. Bu artık 2023 Türkiye'sinin meselesidir diye düşünüyorum. Eğer Türkiye 2023 hedeflerini tutturacaksa, 2023'te özlediği hedefleri yakalayacaksa mutlaka en parlak beyinleri akademiye çekmeli, öğretim elemanı, öğretim üyesi yapmalı. Ülkemizde küreselleşme ile muazzam bir rekabet alanı var. Önde gelen üniversitelerimizin birinin bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş bir öğrencinin özel sektörde kaç para alacağını hiçbirimiz tahmin edemeyiz. Ama herhangi bir bakanlığın, kamu kuruluşunun uzman yardımcılığı sınavını kazandığında asistan olarak aldığından iki katını aldığını biliyoruz.
Doğal olarak biz bu ortamda üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz. Eğer ülkemizin, yükseköğretim alanımızın ilerlemesini istiyorsak mutlaka öğretim elemanlarının ve üyelerinin özlük haklarının çağdaş standartlarda, Türkiye'mizin bugünkü siyasi, iktisadi, sosyal gelişimine uygun standartlarda olması yükseköğretim camiası olarak en büyük beklentimizdir." şeklinde konuştu.
"Üniversitede şiddet olayları kabul edilemez"
YÖK Başkanı Prof.Dr.Çetinsaya, çözüm sürecinin yaşandığı bir dönemde üniversitelerde yaşanan olayların az olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Allaha şükür olaylar mümkün olduğunca az. Bunu görünce seviniyorum. Üniversitede şiddet olayları kabul edilemez. Yükseköğretim camiası olarak toplumsal sorunlarda farklı yorumlarımız olabilir. Bu yorumları demokratik usuller içerisinde dile getirmemiz gerekiyor. Tüm rektör arkadaşlardan azami hassasiyet rica ediyorum. Bu platformları sağlayacağız. Camiamızın bu sürece pozitif katkı yapmasını sağlayacağız. Üniversitelerin asli vazifesi topluma hizmettir. Bunu Türkiye üniversiteleri ve İzmir üniversiteleri başarıyla götürecektir" dedi.
"İzmir Üniversiteler Platformunu oldukça önemsiyoruz"
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "9 üniversitenin İzmir Üniversiteler Platformu şemsiyesi altında buluşmalarını, ortak politikalar geliştirmelerini, uluslararası öğrencileri çekmeyi, ortak yüksek lisans doktora programları oluşturmalarını önemsiyoruz. Bu ortak çabalarının hızlanarak ve artarak devam etmesini temenni ediyorum. İzmir Üniversiteler platformu şemsiyesi altında buluşmalarını, büyük küçük 9 üniversite rektörünün ortak çalışmalar gerçekleştirmelerini, uluslararası öğrenci çekmek için çaba sarf etmelerini, hem üniversiteleri hem İzmir'i zenginleştirecek çalışmalar içine girmelerini istiyorum" diye konuştu
"Yeşil pasaport sorunu çözülecek"
"Akademisyenlere yeşil pasaport verilmesi konusunun AK Parti'nin Kızılcahamam kampında dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine Prof.Dr.Çetinsaya, "Çözüm ışığı çıkmasından dolayı mutluyum. Yükseköğretim uluslararasılaşmasından bahsedilen bir ortamda en büyük stratejilerimizden biri Türkiye'ye daha çok öğrenci ve öğretim üyesi gelmesidir. Bizden de daha fazla bilimsel toplantılara katılması gerekiyor. Yeşil pasaport konusunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ve tüm öğretim üyelerimizin sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çözüme kavuşturacak olanlara çok teşekkür ediyorum" dedi.
"İKÇ'li akademisyen ve öğrencileriyle toplantı"
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Üniversiteler Bölge Toplantısının ardından YÖK Başkanı Prof.Dr. Çetinsaya, İzmir'deki üniversitelerin öğrenci konseyi başkanları ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleriyle de bir araya geldi.
"İKÇ olarak gurur duyduk"
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi evsahipliğinde düzenlenen toplantıları değerlendiren Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, son derece önemli konuların ele alındığını, yapıcı görüşmelerin gerçekleştiğini belirtti. Böylesine önemli bir organizasyona evsahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, "İzmir'in yeni devlet üniversitesi olarak hem akademik dünyamıza önemli katkılar sağlayacak görüşmeler yapıldı, hem de geleceğe yön verecek projeler hakkında beyin fırtınası gerçekleştirildi. Bilim dünyasına olan katkılarını emin adımlarla sürdüren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri olarak YÖK Başkanımızla son derece önemli görüşmelerde bulundu. Sayın YÖK Başkanımızı, değerli Rektör ve akademisyenlerimizi üniversitemizde ağırlamaktan onur duyduk" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › YÖK Başkanı Çetinsaya, Rektörlerle Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?