YÖK Başkanı Özcan Tokat'ta - Son Dakika
Güncel

YÖK Başkanı Özcan Tokat'ta

YÖK Başkanı Özcan Tokat\'ta

YÖK Başkanı Özcan Tokat'ta Önce Öğrencilerle, Sonra Rektörle Görüştü.

25.01.2011 20:05

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde (GOPÜ) düzenlenen 'İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri Üniversite Rektörleri Toplantısı' için Tokat'a geldi. Toplantı öncesi GOPÜ Öğrenci Konsey Başkanı Ali Meşe ile görüşen Özcan, öğrencilerin sorunlarını dinledi. Özcan, "Bugün burada Yüksek Öğretim tarihinde bir ilk olan bir olayı gerçekleştirdik. Bu olayın içerisinde olduğum için son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

Karayoluyla saat 11.30'da Tokat'a gelen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ilk olarak Vali Şerif Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Tokat'ın Erbaa İlçesi doğumlu olan YÖK Başkanı Özcan, memleketinde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Valilik ziyareti sonrası, Belediye binasına yürüyerek geçen Özcan, Başkan AK Parti'li Adnan Çiçek'i ziyaret etti. Ardından GOPÜ Taşlıçiftlik Kampusü'ne geçen YÖK Başkanı Özcan, merkezi kafeteryada öğrencilerle birlikte tabldot yemeği yedi. Tepsisini alıp sıraya geçerek yemeğini alan Özcan, öğrencilerin masasına oturdu. Masadaki iki kız öğrenci, basının ilgisinden sıkılarak, Özcan'la diyaloğa girmeden kalktı. İki öğrenci neden kalktıkları sorusuna ise "Yemeklerimiz bitti" yanıtını verdi.

Yemek sonrası Rektörlük binasında, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Öğrenci Konseyi Başkanı Ali Meşe, Başkan Yardımcısı Esat Al ve Yönetim Kurulu üyesi Şerife Meral bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren toplantı sonrası açıklama yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Bugün burada Yüksek Öğretim tarihinde bir ilk olan bir olayı gerçekleştirdik. YÖK Başkanı ile Konsey Başkanının bir toplantı yapıp sorunları görüşüp, gözden geçirmesi. Bu ilk defa yapılıyor ve bu olayın içerisinde olduğum için son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Burada konuşulan hususlar daha önceden konuşulmamış konular değildi. Ama bir güzelliği bazılarının bu üniversiteye özgü olmasıydı" dedi.

'YDS'DE BARAJ DÜŞÜRÜLMEMELİ, HATTA YÜKSELTİLMELİ'

Öğrenci Konseyi'nin, Yabancı Dil Sınavı'nın baraj puanını düşürülmesini talebini eleştiren Özcan şöyle konuştu: "Konsey başkanımızın taleplerinden birisi de Yabancı Dil Sınav barajının düşürülmesi idi. Ben buna katılmıyorum. Ülkemizde maalesef yabancı dilin eğitimi, başaramadığımız alanlardan birisi olduğu kanaatindeyim. Burada da hiçbir toleransın gösterilmemesini düşünüyorum. Benim arzum, bırakın bir dilde mevcut barajı düşürmeyi, yükseltilmeli. Gerçekten zor durumdayız. Bizim gibi dünya ekonomisinde çok iyi bir yeri olan, etrafındaki ülkelerle dost ilişkiler yürüten, dünya ülkesi olma azminde olan bir ülke için lisan konusunun halledilmemiş olmamasını büyük bir zaaf olarak düşünüyorum. Eğer biz derdimizi anlatamazsak o insanlara, onlarla ortak ilişkiler yapamazsak onlarla nasıl bütünleşiriz."

'ÖĞRENCİLER SERBEST OLMALI, FAKAT ŞİDDETE KARŞIYIZ'

Üniversitelerdeki eylemleri değerlendiren Özcan, şunları söyledi: "Öğrenciler bir yere pankart assalar indiriyoruz. Toplansalar 'Dağılın' diyoruz. Bu bir çözüm değil. İnsanlara konuşma fırsatı vermezseniz çok başka şekilde bu işler tezahür edebilir. Bırakın herkes kendini ifade etsin. Birbirimize saygılı olduğumuz müddetçe buna hiç kimse bir şey diyemez. Bizimde ana fikrimiz, son zamanlarda üniversitelerde gösteriş yapan öğrencilere karşı bizim itirazımız, bir şiddeti kullanmaları. İkincisi başkasının özgürlüklerini engellemeleri, eğitimi kısıtlamaları. Bunları yapmıyorsa serbest olmalı ve müsaade edilmelidir. Bunları kaynayan bir kap düşünün, kapağı atacak patlayacak."

'YÖK KALKARSA KAOS OLUR'

Muhalif öğrencilerin , CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinde YÖK'ün kaldırılması taleplerini değerlendiren Yusuf Ziya Özcan, bunun bir çözüm oluşturmayacağını, aksine sıkıntı yaratacağını belirterrek şöyle konuştu: "YÖK'ün kaldırılması bir şeye çözüm değil. Türkiye'de 156 tane üniversite var. Bu üniversitelerin denetimi, gözetlenmesi için bir birim lazım. Bu birim bazı ülkelerde Yüksek Öğretim Bakanlığı oluyor, bazı ülkelerde kurullar oluyor. Bunlardan birisini yapmanız lazım. Kim sorumlu olacak bu 156 üniversiteden ve yakın zamanda sayısı artacak. YÖK'ü kaldırırsanız ne olur? Belki kaos olur. Eğer kaos yaratmak istiyorlarsa memlekette, buyursunlar yapsınlar. Belki Amerika'daki gibi bir sistem istiyorlar. Amerika'da üniversiteler arası organizasyonu sağlayan pek çok birimi yok ama yine de orada bölgelerde bazı siyasi amaçlı şeyler bunlar. Mesela şimdi Amerika'da Newyork bölgesinde oradaki krizden dolayı üniversitedeki bütçelerinde ciddi azalmalar oldu, yabancı öğrenci girişini aksattı. Bu tür sorunlarla nasıl uğraşacağız diye bazı siyasi birimler bu meselelerle ilgili görüşlerini ortaya koyuyor. Muhakkak bir mekanizma lazım kontrol etmek için. YÖK'ü kaldıracak insanların, aynı görevleri yapacak bir birim kurum getireceklerini düşünüyorum. Adı YÖK olmaz başka bir şey olur."

Özcan, basın açıklamasının ardından GOPÜ'de düzenlenen 'İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri Üniversite Rektörleri Toplantısı'na katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Özcan, toplantıda üniversitelerin problemi ve kardeş üniversite uygulaması için görüşmeler yapılacağını söyledi. Geceyi Tokat'ta geçirecek olan Yusuf Ziya Özcan yarınki kent gezisi programı sonrası, öğlen saatlerinde Tokat'tan ayrılacak.

KONSEY BAŞKANI: 17 MADDELİK TALEBİMİZ OLDU

GOPÜ Öğrenci Konsey Başkanı Ali Meşe toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "Taleplerimizi dile getirdik. Sabırla dinledi. 17 maddelik bir talebimiz oldu. Bu sorunların takipçisi olacağız. Toplantıdan istediklerimizi aldık diye düşünüyoruz. 156 üniversite arasında bu olayın ilk defa benimle birlikte gerçekleşmesi olumlu bir olay. Bu çok iyi bir gelişme üniversiteler için" diye konuştu. Öğrenci konseyi başkanın yurt ve otobüs sorunları, sosyal tesislerin eksikliği ile kampus alanının etrafının çitlerle kapatılması gibi bir çok talepte bulundukları öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel YÖK Başkanı Özcan Tokat'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement