YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er: (1) - Son Dakika
Güncel

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er: (1)

SELMA KASAP / MERVE YILDIZALP - YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretim Genel Kurulunun dün gerçekleştirdiği toplantıda, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin, hangi üniversitelere yerleştirileceğiyle ilgili esasların karara bağlandığını bildirdi.

29.07.2016 13:57

SELMA KASAP/ MERVE YILDIZALP - YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretim Genel Kurulunun dün gerçekleştirdiği toplantıda, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin, hangi üniversitelere yerleştirileceğiyle ilgili esasların karara bağlandığını bildirdi.

Bu kapsamda, kapatılan 13 vakıf üniversitesinin öğrencilerinin yerleştirileceği üniversitelerin belirlendiğini ifade eden Er, öğrenci sayısı fazla olan Fatih Üniversitesinin öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, Kanuni Üniversitesinin ise eğitim öğretime başlamadığını belirtti.

Prof. Dr. Er, Türkiye'nin en önemli gündemini oluşturan Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) ilişkin yükseköğretim alanında yürütülen mücadele kapsamındaki girişim ve faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Er, YÖK olarak yürütülen faaliyetlere yönelik kamuoyunu belli zaman aralıklarıyla bilgilendirme kararı alındığını söyledi.

Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 vakıf üniversitesine ilişkin bilgi veren Er, kapatılan üniversitelerde 65 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade etti.

Kararnamede, kapatılan üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin, YÖK tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirileceğinin, bu öğrencilerin mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri yerleştirildikleri üniversiteye ödemeye devam edeceğinin hükme bağlandığını belirten Er, bu kararların uygulanması konusunda YÖK'ün görevli ve yetkili kılındığını bildirdi.

Yükseköğretim Genel Kurulunun dün gerçekleştirdiği toplantıda, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan bu üniversitelerin öğrencilerinin, hangi üniversitelere yerleştirileceği hususu ile uygulamaya yönelik usul ve esasları görüşüp karara bağladığını kaydeden Er, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından İpek Üniversitesi öğrencileri

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine, Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri

Bursa Teknik Üniversitesine, Canik Başarı Üniversitesi öğrencileri

Ondokuz Mayıs Üniversitesine, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi öğrencileri

Dicle Üniversitesine, Melikşah Üniversitesi öğrencileri

Erciyes Üniversitesine, Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Necmettin Erbakan Üniversitesine, üniversitenin diğer öğrencileri

Selçuk Üniversitesine, Şifa Üniversitesi öğrencileri

Ege Üniversitesine, Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri

Yıldırım Beyazıt Üniversitesine, Zirve Üniversitesi öğrencileri

Gaziantep Üniversitesine, İzmir Üniversitesi öğrencileri

Dokuz Eylül Üniversitesine, Murat Hüdavendigar Üniversitesi öğrencileri

İstanbul Üniversitesine, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Dokuz Eylül Üniversitesine, Gediz Üniversitesinin diğer öğrencileri İzmir Katip Çelebi Üniversitesine, Süleyman Şah Üniversitesi öğrencileri

İstanbul Medeniyet Üniversitesine yerleştirilecekler.

Bilindiği gibi kapatılan Kanuni Üniversitesi eğitim öğretime başlamadı. Fatih Üniversitesinin öğrenci sayısı fazla olduğundan bu üniversitenin öğrencilerinin yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir."

Er, YÖK olarak kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin herhangi mağduriyet yaşamaması, herhangi kayba uğramamaları için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

"Kapatılan bu üniversitelerdeki bütün öğrenciler bizim çocuklarımızdır. Bu üniversitelerde okuyan ulusal ve uluslararası öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti ve Yükseköğretim Kurulunun gözetiminde ve himayesindedir." ifadesini kullanan Er, şunları kaydetti:

"Bu öğrencilerimizin herhangi bir suçluluk psikolojisine girmelerini arzu etmiyoruz. Bu öğrencilerimiz, yürürlükteki mevzuatımıza göre yerleştirilmişlerdir ve diğer yükseköğretim kurumlarımızdaki öğrencilerden herhangi farkları bulunmamaktadır.

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri, YÖK tarafından yapılan bu yerleştirme dışında, diğer devlet veya vakıf üniversitelerine yatay geçiş yapma imkanına da sahiptir. Bu öğrenciler, diledikleri takdirde diğer vakıf veya devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilecekler. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi öğrencilerimiz yerleştirildikleri üniversitelerimizden alabilecekler."

"Bu yıl ciddi bir kontenjan artışı gerçekleşmiştir"

Yeni YÖK olarak kaliteye büyük önem verdiklerine dikkati çeken Er, dolayısıyla bu öğrencilerin, bu sıkıntılı dönemde nitelikli eğitim almalarına da özen gösterdiklerini söyledi.

Er, "Bu öğrencilerin diplomaları, yerleştirildikleri üniversiteler tarafından verilecek. Bununla birlikte diploma eki ve transkriptlerinde önceki üniversitelerinde almış olduğu dersler belirtilecek." dedi.

Bu süreçte karşılaşılabilecek problemlerin, yerleştirme yapılan üniversitelerle çözüme kavuşturulacağını belirten Er, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YÖK, geçtiğimiz yıl ciddi bir çalışma ve rasyonel bir politika izleyerek lisans programları için 22 bin 778, ön lisans programları için 20 bin 674 olmak üzere toplamda 43 bin 452 kontenjan artışı gerçekleştirmiştir. Bu kapatılan üniversitelerin kontenjanları ise lisans programları için 9 bin 148, ön lisans programları için 4 bin 3 ve genel yetenek çerçevesinde 160 olmak üzere toplamda 13 bin 311'dir. Dolayısıyla YÖK'ün izlemiş olduğu bu rasyonel kontenjan politikasını bu aşamada değiştirmeyi doğru bulmuyoruz. Geçen seneye göre bu yıl ciddi bir kontenjan artışı zaten gerçekleşmiştir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Er: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement